ÚS zamítl stížnost, šéf firmy H-System zůstane za mřížemi

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost někdejšího šéfa vytunelované stavební firmy H-System Petra Smetky, který se domáhal předčasného propuštění z výkonu trestu. Odpykává si dvanáctiletý trest za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Jana Pelcová.

Ústavní soudci stížnost odmítli bez veřejného jednání. Důvodem byla zjevná neopodstatněnost. Na usnesení, které zatím soud nezpřístupnil ve své databázi, upozornila Česká televize. Soud v usnesení podle Pelcové odkazuje na předešlé rozhodnutí o starší Smetkově stížnosti v obdobné záležitosti.

Obvodní soud pro Prahu 4 letos v květnu nepravomocně rozhodl o Smetkově podmíněném propuštění. Státní zástupkyně se však odvolala a Městský soud v Praze verdikt změnil. Odvolací soud přitom ze stejného důvodu zrušil již předchozí dva verdikty obvodního soudu, díky nimž dostal Smetka šanci dostat se na svobodu. Podle prvoinstančního soudu Smetka podmínky pro propuštění splňuje - prý je chová bezproblémově a škodu průběžně splácí.

Ve vězení je Smetka od září 2006. V letech 2000 až 2002 byl zhruba dva roky ve vazbě, která se do doby výkonu trestu také započítává.

Znělo to lákavě. Dravá firma jménem H-System slibovala v polovině devadesátých let atriové byty v Praze za polovinu běžné ceny, domky na okraji hlavního města i s pozemkem za 1,5 miliónu. Až později se ukázalo, v čem bylo tajemství na první pohled zajímavé nabídky. Prvním klientům měli přispět na bydlení ti, kdo vstoupili do H-Systemu později, jim měli přispívat zase další a tak dále. Kdo přišel pozdě, měl smůlu.

Nikdo z klientů navíc netušil, že otec H-Systemu Petr Smetka má spoustu jiných ambiciózních plánů, které mu svými penězi sponzorují. A už vůbec nikdo nevěděl, že Smetkovy firmy nesplácejí úvěry od Komerční banky v téměř miliardové výši, informuje kn.cz.

H-System v datech:

1993 - Petr Smetka přichází s projektem cenově dostupného bydlení a zakládá H-System.

1994 - další Smetkovy firmy si půjčily 800 miliónů od Komerční banky

1995 - H-System začal stavět první domky

1996 - Smetka rozjíždí své další plány, například vznik loterie či třetí trh s cennými papíry. Používá na to i peníze, které mu lidé svěřili na bydlení

1997 - objevují se první signály, že H-System se topí v dluzích. Firma posléze potíže přiznává, ale dál slibuje, že domy a byty postaví

1998 - H-System končí v konkurzu, postaveno je 35 domků. Kromě dluhů u banky za firmou zůstává další miliarda, kterou Smetka vybral od zájemců o bydlení

1999 - policie začíná s vyšetřováním, první trestní oznámení přitom dostala už o dva roky dříve

2000 - Petr Smetka končí ve vazbě, spolu s dalšími partnery je obviněn za pád H-Systemu

2001 - kdosi rozesílá dopisové bomby představitelům H-Systemu, zraněn je syn jednoho ze Smetkových společníků. Atentátníka policie nevypátrala

2002 - začíná obří soud se sedmi stovkami svědků

2004 - soud rozhodl, že Smetka a jeho společníci jsou vinni a uložil jim vysoké tresty

2006 - Smetkův nemovitý majetek je vydražen a mizí. Vrchní soud poslal Smetku za podvod na 12 let do vězení.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Petr Smetka H-System

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy