Fašisté se ozývají: Z Drážďan je vyhnali, přijeli do Karlových Varů

Karlovy Vary - Asi 100 radikálů z Čech a Německa dnes podle informací policie přijelo do Karlových Varů na shromáždění, které podle organizátorů mělo uctít oběti válečného bombardování. Proti pochodu městem protestovala asi čtyřicítka antifašistů. Policie oba dva tábory striktně oddělila. Pochod skončil bez incidentů. Němečtí účastníci spořádaně odjeli.

Do lázeňského města zvali i němečtí radikálové, kteří ve čtvrtek zrušili demonstraci v Drážďanech. Z Německa přijely asi tři autobusy účastníků pochodu. Přivezli si s sebou prapory a transparenty propagující německou stranu Třetí cesta a louče, které zapálili a prošli s nimi téměř celou lázeňskou zónou. Na Mlýnské kolonádě pak v projevech účastníci pochodu připomněli oběti spojeneckých bombardování v roce 1945, mezi nimiž byli i obyvatelé Karlových Varů.

Už před začátkem pochodu se radikálům postavil karlovarský zastupitel Jiří Kotek (ALTERNATIVA), který vybízel policii, aby pochod znemožnila, protože jde podle něj o jasnou propagaci fašismu. Nebyl ale úspěšný.

Po skončení pochodu se místní z obou skupin rozešli. Němci pak ještě v centru města čekali na příjezd svých autobusů. Podle informací ČTK je vozy policie doprovodily až na státní hranici.

V Drážďanech měli neonacisté smůlu

Obyvatelé Drážďan poslední roky pochody radikálů blokovali a i ve středu zabránili skupině asi pěti set radikálů projít centrem města, aniž by došlo k násilnému střetu. Ve čtvrtek extremisté na provokace sami rezignovali. Některé média to označují za kapitulaci radikální pravice před občanskou společností, uvedl rozhlas.cz.

Masová média vyzdvihují v případě drážďanského pochodu každý rok zejména tamní specifikum – několikakilometrový lidský řetěz, kterým dávají obyvatelé Drážďan najevo odpor k neonacismu. Podle serveru denikreferendum.cz je řetěz nicméně čistě symbolickou akci, jež trvá vždy jen pár minut. Fakticky blokují pochody neonacistů skupiny antifašistů a aktivnějších drážďanských občanů, kteří si sedají před mašírující dav na zem nebo se shlukují na jeho nahlášené trase.

Vzpomínková akce v Drážďanech má i své kritiky. Ti mluví o tom, že vybombardovaná byla většina německých měst a třeba v Hamburku bylo i více obětí, ale Drážďany kolem sebe vytvořily jakýsi mýtus obětovaného města.

Bombardování Drážďan spojeneckými letouny se odehrálo mezi 13. a 15. únorem 1945, tedy 12 týdnů před kapitulací Německa. Na město zaútočilo 805 bombardérů, které svrhly 2660 tun pum. Odhaduje se, že při náletech zahynulo asi 25 tisíc lidí.

Politici i historikové se dodnes neshodnou, proč vlastně k tak masivnímu náletu došlo. Podle nejrozšířenějšího výkladu měl nálet současně demonstrovat sílu spojeneckého letectva, podlomit bojechtivost řadových Němců a zničit železniční uzel v centru města. Jiné výklady zdůrazňují psychologický faktor odplaty za nacistické bombardování, navigační chyby, nebo ambice velících důstojníků.

Související

Prvomájová demonstrace Národní demokracie proti EU a české vládě

ROZHOVOR: Na podzim nejspíš uvidíme nepříjemné věci, míní expert na extremismus Jan Charvát

Velká část tuzemské veřejnosti se v důsledku stereotypních mediálních výkladů stále domnívá, že příslušník krajní pravice rovná se skinhead s vytetovaným hákovým křížem, upozorňuje odborník na extremismus Jan Charvát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog z Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy v něm mimo jiné přiblížil, jak došlo k rozpadu tuzemských krajně pravicových struktur či nakolik se krajní pravice etablovala v prostředí stále populárnějších bojových sportů. Vysvětlil také, proč očekává, že současné ekonomické problémy povedou spíše k posílení populistů a demagogů než skutečných radikálů a extremistů.
Kulomet, ilustrační fotografie automatické těžké zbraně

Bayerischer Rundfunk: Česko je díky střelnicím rájem pro německé neonacisty

České pohraničí je díky svým střelnicím zaslíbenou zemí pro německé krajně pravicové radikály. Uvádí to bavorská televize Bayerischer Rundfunk (BR), která na dnešní večer na toto téma zařadila do vysílání dokument Im Visier - Neonazis planen den Umsturz (V hledáčku - Neonacisté plánují puč). V něm tvrdí, že bavorští neonacisté se nevzdávají plánů na převrat a vyhrožují místním politikům, policistům, muslimům i Židům.

Více souvisejících

neonacisté Karlovy Vary

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Duda doufá, že mírový summit odhalí skutečný rozsah ruské hrozby. Scholz mírní očekávání

Švýcarské město Lucern bude ode dneška dějištěm dvoudenní mírové konference zaměřené na situaci na Ukrajině. Německý kancléř Olaf Scholz snižuje očekávání a vnímá konferenci jako počátek možného mírového řešení, zatímco polský prezident Andrzej Duda věří, že konference odhalí skutečnou míru ruské hrozby.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy