První dáma založila vlastní nadaci, bude pomáhat dětem

Praha - Manželka českého prezidenta Ivana Zemanová založila vlastní nadaci, jejímž hlavním cílem má být pomoc ohroženým dětem. Chce například podpořit kampaň SOS dětských vesniček, která upozorňuje na to, že lidé mají ze zákona povinnost oznámit úřadům týrání dětí. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

Podle Zemanové problematika ohrožených dětí je v ČR dlouhodobě na okraji zájmu. K založení Nadačního fondu Ivany Zemanové ji přesvědčily mimo jiné loňské statistiky, podle nichž bylo v Česku utýráno 28 dětí a 750 jich bylo oběťmi sexuálního zneužívání. Nadace začne v nejbližší době plánovat benefiční akce, jimiž se pokusí oslovit dárce.

"Nemyslím si, že bychom byli lhostejní, ale spousta lidí si, jak se říká, nechce přidělávat starosti. Malé dítě je přitom naprosto bezbranné, a právě takový jeden všímavý soused je může zachránit," řekla Zemanová pro iDnes.cz.

Zemanová chce pomáhat především konkrétnímu adresátovi, tak aby bylo zřejmé, kam podpora putuje a jak danému člověku či instituci pomůže. Ale její první charitativní akcí byla finanční pomoc zařízením pro okamžitou pomoc dětem v nouzi, takzvaným Klokánkům, jimž se prý snaží pomáhat dlouhodobě.

Psycholožka a terapeutka Dětského krizového centra Alexandra Fraňková v rozhovoru pro Metro.cz říká: "Domnívám se, že laická veřejnost, ale také mnohdy odborná veřejnost, není často schopna si pod pojmem týrání cokoliv zařadit. Sama za sebe obecný název „týrání" nemám příliš ráda. Jedná se totiž o oblast diagnostických kategorií syndromu CAN (syndrom „CAN" = Child abuse and neglect; syndrom zneužívaného, týraného a zanedbávaného dítěte). Jedná se tedy o „balík", který neobsahuje pouze týrání. Co to vlastně týrání je? V rámci syndromu CAN rozlišujeme následující diagnostické kategorie, kam patří fyzické týrání, psychické týrání, rozvodová problematika, sexuální zneužívání, patří sem děti z ohrožujícího prostředí, systémové týrání, sekundární viktimizace (opakované prožívání traumatu) a také velmi těžce rozpoznatelný Münchhausenův syndrom by proxy."

"Rozlišujeme dvě roviny tohoto syndromu. První, kdy nedochází k přímému ohrožení dítěte a druhou, při které naopak ano. V obou skupinách se s tímto syndromem potýkají především ženy. V prvním případě jsou to převážně psychicky nemocní a vymýšlí si různé příznaky nemoci a následně vyhledávají lékařskou pomoc. Do druhé skupiny poté patří lidé, kteří si vymýšlejí různé příznaky nemoci u svých dětí, aby došli k nějakému vlastnímu cíli a jejich naplnění například v rámci rozvodových sporů. Dítě nechávají docházet a vyšetřovat lékaři. Dítě je pak často hospitalizováno. Mnohdy dochází až k týrání či zneužívání dítěte. Bohužel v tomto systému chybí jednotná databáze, která by archivovala, kdy a na co bylo dítě vyšetřeno," vysvětluje Fraňková.

Související

Více souvisejících

Ivana Zemanová nadace Týrané děti

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy