Průlomový verdikt ÚS: Growshopy jsou v maléru

Brno - Ústavní soud (ÚS) dnes zamítl stížnost někdejších provozovatelů growshopu na Semilsku. Potvrdil tak důležitý verdikt, který předznamenal loňský zátah v dalších obchodech s potřebami pro pěstování konopí. Vynesl jej Okresní soud v Semilech, následné dovolání v roce 2012 odmítl Nejvyšší soud. V usnesení tehdy zdůraznil společenskou škodlivost situace, kdy zákazník na jednom místě dostane semena, veškeré potřeby, propagační materiály i rady potřebné pro pěstování konopí a následnou výrobu marihuany. ÚS tento výklad označil za správný.

Stížnost podali provozovatelé obchůdku, které semilský soud potrestal ročním vězením s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Verdikt potvrdil Krajský soud v Hradci Králové, následovalo dovolání k Nejvyššímu soudu. Obhajoba v něm uvedla, že pokud není trestný samotný prodej semínek konopí, ani šíření pěstitelských informací a tiskovin, pak nelze trestat souběh obou činností.

Nejvyšší soud ovšem dovolání odmítl a upozornil na údajnou větší společenskou škodlivost obchodů, které "zpřístupňují širokému okolí nejen návodné a podněcující informace, nýbrž poskytují i morální podporu a zejména materiální zajištění pro zneužívání návykových látek".

Aktéři kauzy podali ústavní stížnost a trvali na jejím projednání i přesto, že se jich týkala loňská novoroční amnestie. Své odsouzení považují za nezákonné, protože skutek, jehož se měli dopustit, není trestným činem.

Podle ÚS se ale skutečně dopustili šíření toxikomanie, například proto, že v některých nabízených materiálech informovali o pozitivních účincích marihuany a radili, jak získat rostliny s největším množstvím účinných látek. Navíc prodávali i potřeby k aplikaci marihuany, třeba vodní dýmky, papírky a filtry.

"V tomto komplexu nelze to jednání chápat jinak, než jako určitou propagaci jednak pěstování konopí, ale jednak i propagaci životního stylu ve formě naznačování možností, které poskytuje požívání konopí setého," řekl soudce zpravodaj Jan Musil.

Marihuana je nejrozšířenější nelegální drogou v naší zemi. Česko jako takové patří dlouhodobě k zemím, kde se „hulí" nejvíce v Evropě, zejména mezi mladými lidmi. Kouření trávy se stává v mladé generaci podobnou normou, jako bylo u mládeže za socialismu pivo, chodit do hospody. Mnoho uživatelů konopí bez obtíží kombinuje s alkoholem. Zastánci konopných drog tvrdí, že na rozdíl od opilosti, intoxikace „trávou" nepřináší agresivní jednání, zle od žaludku, kocoviny. Naopak zdánlivá bezproblémovost vede kuřáky k tomu, aby „hulili" i v práci, ve škole, všude, takže se mnohdy nemůžeme divit, že takoví lidé působí tupě, apaticky, „vypatlaně".

Rizikovým se jeví určitě to, když se s kouřením začne v nízkém věku, cca mezi 12 – 16 rokem života. Rizikovou populací mohou být také lidi s labilní, citlivou psychikou, kde může i marihuana způsobit výrazné duševní problémy, uvedl server navykovelatky.cz.

Server legalizace.cz se ale na problematiku dívá jinak:

Mýtus: V šedesátých a sedmdesátých letech se mnoho lidí domnívalo, že marihuana je neškodná. Dnes však již víme, že marihuana je daleko škodlivější, než se dříve předpokládalo.

Fakta: V roce 1972, po prozkoumání výsledků vědeckých výzkumů, došla National Commission on Marihuana and Drug Abuse k závěru, že ačkoliv marihuana není zcela neškodná, její nebezpečnost je silně přeháněna. Od té doby vědci provedli tisíce dalších výzkumů na lidech, zvířatech a na buněčných kulturách. Ani jeden z nich neprokázal, že by závěry dotyčné komise byly mylné. Prestižní britský lékařský časopis Lancet v roce 1995 na základě třicetiletého výzkumu napsal, že „kouření cannabisu neškodí zdraví, a to ani dlouhodobě".

Mýtus: Dlouhodobí uživatelé marihuany si na ní vybudují fyzickou závislost, které se tak těžko zbavují, že často potřebují léčení, aby se svého návyku zbavili.

Fakta: Většina lidí, kteří kouří marihuanu, tak činí pouze občasně. Jen malá menšina Američanů – méně než 1 procento – kouří marihuanu denně. A ještě méně z nich si vytvoří závislost na marihuaně. Marihuana přitom nevytváří fyzickou závislost. Problémy s překonáním vysazení marihuany mohou mít jen velmi duševně labilní jedinci.

Mýtus: Marihuana při delším užívání trvale poškozuje strukturu a funkci mozku, způsobuje ztrátu paměti, rozklad osobnosti, snižuje výkonnost a schopnost poznávat.

Fakta: V současnosti neexistuje jediný lékařský pokus, který by prokázal jakékoliv poškození mozku způsobené marihuanou u člověka, a to ani v případě dlouhodobého užívání silných dávek. Jedna dřívější studie tvrdila, že bylo nalezeno poškození mozku u opic rhesus poté, co byly po dobu 6 měsíců vystavovány vysokým koncentracím marihuanového kouře. Pozdější výzkumy provedené s použitím přesnější metodiky neprokázaly žádné poškození mozku u opic, které během jednoho roku denně inhalovaly množství kouře odpovídající 4–5 marihuanovým cigaretám. Tvrzení o tom, že marihuana zabíjí mozkové buňky, se zakládá na spekulativním výsledku výzkumu starého čtvrt století, který od té doby nikdy nebyl potvrzen dalšími vědeckými výzkumy provedenými v této oblasti.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Marihuana

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy