Praha - Dobrá zpráva pro všechny houbaře. Houby letos začaly růst zhruba o tři týdny dříve než obvykle. Roste například jedna z nejchutnějších hub českých luhů - smrž. A také ucho Jidášovo. Přinášíme vám tipy, jak s nimi naložit.
Nebylo to úplně typické hledání hub. Mykolog totiž zavelel, že je nutné nejprve najít keře černého bezu. Proč? Právě na bezu se totiž nejčastěji vyskytuje ucho Jidášovo. A potvrdilo se - v košíku skončil první trs.
Hlavním cílem výpravy byla ale jiná houba - smrž. Ten byste ale v jehličnatých lesích hledali marně. Spíš ho najdete v křovinách nebo příkopech, v parcích nebo sadech. Reportér s mykologem narazili na smrže přesně na takovém nečekaném místě. V úzkém pásu mezi železničními kolejemi a cyklostezkou, pod jabloněmi a mezi shnilými popadanými jablky.
Smrž na to sice vůbec nevypadá, ale je to král (či přinejmenším alespoň jeden z králů) českých hub. Bohužel se špatně hledá a navíc má jen krátkou sezónu - roste především v dubnu, kdy jsou ještě noční mrazíky, ale odpoledne bývá teplo. Sezóna smržů pak končí někdy v květnu.
Smrže můžete najít ve třech variantách - žlutého, bílého a černého. Obvykle se nacházejí v parcích či v sadech, v jehličnatém lese je budete hledat marně. Smržům se také říká "české lanýže", přestože nerostou pod zemí . Smrži jsou oceňováni především pro svoji silnou zemitou chuť, kterou u většiny ostatních hub nenajdete.
Vyplatí se smrže nepřebít paletou jiných výrazných chutí, ale spíš ho spojit s vhodnými ingrediencemi - podobně jako u lanýžů. Smrže sice na trhu nedosahují takové ceny jako lanýže, ale i tak je to jedna z nejdražších hub. Za kilo čerstvých klidně zaplatíte dva tisíce, sušené jsou pak pochopitelně ještě dražší.
Smrže na majoránce s hovězím masem
Jde vlastně o variaci na klasické hovězí na houbách. Aromatické smrže ale omáčce dají silnější a bohatou zemitou chuť a vůni než výběr běžných hub.
vývar - 1 litrhovězí maso zadní - 0,5 kgsmrž (čerstvý nebo sušený) - 200 gslanina - 100 gcibule - 2 kusyolej - 0,5 dclmouka hladká - 30 gpaprika sladká, mletá - 1 lžičkamajoránka sušenámajoránka čerstvá (na ozdobu)černý pepřsůl
Pokrájenou slaninu rozpustíme v hrnci s rozehřátým olejem. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a osmahneme ji dohněda. Pak do hrnce vložíme hovězí maso nakrájené na kostky a opečeme ze všech stran. Zaprášíme mletou paprikou, opepříme, vlijeme polovinu (!) vývaru a dusíme pod pokličkou, dokud maso nezměkne.
Mezitím si připravíme smrže. Vzhledem k jejich nepravidelnému tvaru je nutné smrže velmi dobře očistit, aby nám pak mezi zuby neskřípal písek. Smrže tedy očistíme kartáčkem nebo štětečkem a ještě dobře propláchneme. Sušené předem namočíme do vody, kterou později slijeme. Pak je nakrájíme, přidáme k masu v hrnci a společně dodusíme, dokud nejsou houby měkké tak akorát. Pak maso i houby z hrnce vyjmeme, výpek zprudka vyvaříme, až se skoro všechna tekutina odpaří. Zaprášíme ho moukou, zalijeme zbylým vývarem a ještě asi čtvrt hodiny povaříme. Hotovou omáčku dochutíme solí, pepřem a sušenou majoránkou - kdo chce, může ji ještě přecedit.
Maso a houby připravíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme čerstvou majoránkou. Můžeme podávat s knedlíky, těstovinami nebo rýží.
Omáčka ze smržů
smrž - 10 kusůvývar - množství dle potřebysůlpepřcitrónhladká moukamáslo
Trochu jinou variací je následující omáčka ze smržů, která je však bílá a hodí se k různým druhům masa. Deset kusů důkladně očištěných hub uvařte v osolené vodě. Do připravené světlé jíšky pak přilijte vývar a jíšku důkladně provařte. Do hotové jíšky přidejte drobně pokrájené uvařené smrže, osolte ji, opepřete a zakapejte citrónovou šťávou.
Pomazánka ze smržů
smrž (několik kusů, postačí 100 g))cibule - 1ksolej - 1 lžícemáslotvaroh - 200 gtresčí játra - 150 gpetrželka
Smržů dost pravděpodobně nenajdete při houbaření mnoho. Následující tip na zpracování se hodí právě pro takovou příležitost, kdy se vám v košíku octne jen několik kousků smrže. V takovém případě můžete z hub vyrobit výbornou pomazánku.
Drobně pokrájenou cibuli zpěňte na oleji a přidejte rovněž nadrobno pokrájené očištěné smrže. Poduste doměkka, odstavte a nechte vychladnout. Mezitím utřete máslo do pěny (postačí cca 60 g), přidejte tvaroh, tresčí játra, nasekanou petrželku a vystydlé podušené houby. Promíchejte a podávejte s pečivem.
Chřest se smrži
Chřest je pro svou delikátní chuť ideální kombinací právě se smrži. Navíc teď pomalu začíná jeho sezóna, takže můžete spojit dvě výborné ingredience v jediném pokrmu. Nejjednodušší je uvařit chřest a přelít ho omáčkou připravenou podle receptu uvedeného výše.
Chřestová polévka se smrži
smrž - asi dvě hrsti pokrájených hubpórek - 2 kusyhladká mouka - 1 lžícemáslochřest - 1 svazek (raději bílý)kuřecí vývar - cca 2 litryrozmarýntymiánsmetanasůlpepř
Pórek nakrájejte, ovšem jen jeho spodní bílou část. V hrnci rozehřejte máslo, zpěňte na něm pokrájený pórek, poprašte moukou a vyrobte světlou jíšku. Pak ji rozřeďte dvěma litry kuřecího vývaru a přidejte rozmarýn a tymián. Směs nechte asi hodinu provařit. Mezitím si připravte chřest. Odstraňte spodní zdřevnatělé a hořké části stvolu, chřest oloupejte a krátce uvařte. Pokrájejte ho na špalíčky a ty vhoďte po hodině do vývaru s pórkem a jíškou. Přimíchejte smetanu, sůl, pepř a vařte zhruba deset minut. Pak hrnec odstavte, přidejte máslo na zjemnění chuti, vyndejte vyvařené bylinky a polévku rozmixujte. Můžete, ale nemusíte ji ještě přecedit přes jemný cedník. Vedle v hrnci si orestujte na másle očištěné pokrájené smrže (postačí dvě hrsti), které pak vsypete do hotové polévky nebo jednotlivě na každou porci na talíři.
Psali jsme:Ucho Jidášovo je velmi hojná jedlá houba. Velmi často ji najdete na bezu nebo na jiném, obvykle mrtvém dřevu. Tvarem i konzistencí je to houba spíše odporná, rosolovitá a lepkavá. Ale chuť má výbornou a navíc se jí připisuje spousta léčivých vlastností pro organismus.
Ucho Jidášovo neboli bolcovitka bezová se dá snadno sehnat i jako sušená. V tom případě ji pře použitím v kuchyni namočte do vody. Výborně se hodí do asijských jídel, protože právě Asiaté ji v kuchyni často používají. Vyzkoušet ale ucho Jidášovo můžete i v klasické české kuchyni. Dokáže skvěle ochutit a provonět i bramboračku.
Lahodný salát s Jidášovým uchem a zavařeninou
Jidášovo ucho (lze nahradit i stročkem trubkovitým)medvíno - raději sladšímáslopanák brandyfíková (či jiná) zavařeninasalát
Jidášovo ucho lehce orestujte na másle s trochou medu, lžičkou zavařeniny a trochou brandy. Pak jím dozdobte zelený salát podle svého uvážení - hlávkový, ledový, polníček, dubáček či jejich směsi. Podávejte samotné nebo s pečivem.
Jidášovo ucho na smetaně
Jidášovo ucho - 100 gsmetana ke šlehání - 0,5 až 0,7 lmáslo - 50 gcibule - 1 menší kusškrobová moučka - 1 lžícepaprika sladká, mletá - 1 lžícechillisůl
Pokud nemáte Jidášovo ucho čerstvé, ale sušené, musíte ho nejprve namočit na 10 až 15 minut do vlažné vody. Pak ho nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete, pospyte chilli a nechte odležet. Mezitím si na másle zpěňte cibulku, zasypte ji mletou paprikou a přidejte houby. Krátce orestujte a podlijte trochou vody nebo vývaru. Pak houby poduste doměkka asi čtvrt hodiny. Do horké směsi přilijte smetanu, ale malou část si jí nechte ještě stranou. Přiveďte k varu a stále míchejte. poté, co směs ještě provaříte, můžete ji podle potřeby zahustit. K tomu můžete využít škrobovou moučku rozmíchanou ve zbylé smetaně. Opět provařte a promíchejte a podle potřeby dochuťte. Podávat můžete buď s těstovinami nebo třeba s knedlíkem.
Jidášovo ucho se slaninou a rybízem
Jidášovo ucho - 400 ganglická slanina - cca 150 gmáslo - cca 50 gsmetana 16% - 80 mlrybíz - hrst čerstvého nebo kompotovaného
Následující recept je spíš předkrmem nebo menší svačinou či večeří. Anglickou slaninu nakrájejte na nudličky, Jidášovo ucho omyjte a osušte. V pánvi rozehřejte polovinu másla, přisypte slaninu a osmahněte. Slaninu vyndejte, do výpeku vložte celé (!) houby a smažte ze všech stran asi 5 minut. Hoby znovu vyjměte, do výpeku v pánvi přidejte máslo, přilijte smetanu, promíchejte a prohřejte.
Na každý talíř nalijte po lžíci smetanové omáčky, posypte několika kuličkami červeného rybízu, přiložte houby a posypte osmahlou slaninou. Podávejte s pečivem.
Salát z Jidášova ucha
Jidášovo ucholedový salátkuřecí prsaolivový olejpaprikaparmazán
Jidášovo ucho je výborná houba do salátů Asiaté ji obvykle připravují třeba s hlávkovým zelím nebo v ostrých směsích. Následující recept je spíše evropskou variací na klasický čínský salát s Jidášovým uchem a s ingrediencemi můžete nakládat poměrně volně.
Jidášovo ucho povařte asi deset minut a nakrájejte. Smíchejte ho s pokrájeným ledovým salátem a orestovanými kuřecími prsy. Můžete ale nemusíte přidat i pokrájenou papriku. Salát osolte, opepřete, bohatě zalijte olivovým olejem a můžete rovnou podávat. Ideálně s opečenou bagetou nebo jiným bílým pečivem.
Související
I těstoviny mají svůj mezinárodní den. Jaká je jejich historie?
Jablka, nejoblíbenější ovoce našich předků
Aktuálně se děje
před 27 minutami
Skandál na COP29: Prezident Ázerbájdžánu obhajoval produkci plynu, předseda konference byl ve vedení ropné firmy
před 37 minutami
Zachrání někdo rozvojové země, než je zničí počasí? Plamenné projevy Guterrese a spol. jsou bez činů k ničemu
před 1 hodinou
Trump začne za dva měsíce úřadovat. Seznam věcí, které po nástupu do Bílého domu udělá jako první
před 2 hodinami
Trumpův muž pro Pentagon. Ministrem obrany má být moderátor Fox News
před 3 hodinami
Hašek do reprezentace na Ligu národů poprvé nominoval Šína. Schick opět chybí
před 4 hodinami
Trump má oficiální roli pro Muska. Svěřil mu nový projekt Manhattan
před 5 hodinami
85 let od smrti Jana Opletala. Kdo byl student, který se postavil nacistům?
před 6 hodinami
Tragédie v Číně. Muž v autě zabil desítky lidí, Si slibuje přísný trest
před 7 hodinami
Počasí: V Česku dnes napadne první sníh
včera
Mar-a-Lago na nohou: Trump s pomocí Muska vybírá budoucí vládu USA
včera
Lékařka v Rusku označila Rusko za strůjce války. Soud ji poslal na pět let do vězení
včera
Biden na poslední chvíli zavařil Trumpovi. Zákon o ochraně klimatu schoval
včera
Otevírací doba obchodů na výročí sametu. Víte, zda se dá 17. listopadu nakoupit?
včera
Zelenskyj uzpůsobuje mírový plán Trumpovi. Dva body jsou zcela klíčové
včera
V Praze se srazil autobus s tramvají. Několik lidí utrpělo zranění
včera
Británií otřásá skandál. Král přijal rezignaci arcibiskupa z Canterbury
včera
Mladík dostal v případu požáru Penny v Chodově podmínku. Má ale zaplatit škodu
včera
Netanjahu povstal jako fénix z popela. Na klíčová místa dosazuje své lidi, média hovoří o mafii
včera
Orbán vystoupil na COP29. Klimatická politika nemůže být vedena ideologií, ale zdravým rozumem, prohlásil
včera
Trump si vybírá zkušený a loajální tým. Nová administrativa bude rázná a nekompromisní
Nově zvolený americký prezident Donald Trump už má jasno v některých jménech, která chce dosadit do své vládní administrativy. Většinou se jedná o zkušené osobnosti s úzkými vazbami nejen na Trumpa, nýbrž i na Republikánskou stranu či dokonce bývalé prezidenty.
Zdroj: Jakub Jurek