REPORTÁŽ: Při cestě na WC si nandejte roušku, prosí restauratéři. Navštívili jsme znovuotevřené hospody

Nesměle nakouknou dovnitř. Jakoby hosté stále nevěřili, že jejich oblíbená hospůdka či restaurace má po dlouhých 72 dnech, kdy kvůli koronavirové pandemii zela prázdnotou, už konečně otevřeno. „Pojďte dále, račte! Nikdo vás u nás neukousne,“ zve k sobě do podniku nejisté klienty majitel provozovny Šenkýrna Pražanka Luděk Hanzlík na pražském Jižním Městě. Je pravé poledne a za jeho zády kmitá mladá servírka, která při odnášení špinavého nádobí volá na kolegu. „Šimone, pojď mně pomoc na plac, nestíhám.“ Všude se dodržují přísná hygienická opatření, nejinak je tomu i na Opatovských terasách. „Po jídle či napití si někteří zákazníci nenasazují roušky a hlavně, když se zvedají od stolu a jdou na toaletu, tak jim to musíme připomínat,“ říká pro EuroZprávy.cz provozní Petr Budín.

Deník Shopaholičky

Našetřené úspory se mu už výrazně tenčily. Proto majitel Šenkýrny Pražanka Luděk Hanzlík už netrpělivě, stejně jako jeho kolegové, vyhlížel datum 25. května, kdy ve vnitřku své restaurace v rámci restrikčních opatření po 72 dnech zaviněné koronavirovou pandemií uvítá první hosty. „Už mně peníze opravdu docházely. Kdyby nucená pauza trvala ještě měsíc, už bych si s tím neporadil. Vždyť já už si rozmýšlel, co nezaplatím, zda DPH či elektřinu. Naštěstí nikde nedlužím a nikoho z personálu jsem v pěti Šenkýrnách, co v Praze vlastním, nepropustil,“ říká hrdě Hanzlík pro EuroZprávy.cz, který v první den otevření vnitřních prostor restaurací navštívily pět provozoven na pražském Jižním Městě, aby zjistily, jak se hospodským vede.

Personál šel s platy dolů, Koulovna sází na motivační program

Všechny restaurace a hospody v zemi měly z nařízení vlády zavřeno od 14. března, od 11. května mohly klienty obsluhovat na zahrádkách, pokud je měly. Většinu tak zachraňoval prodej jídel a pití z oken. „My jsme ji plně využili, jen nabídka menu byla trochu odlišná, než jsou hosté tradičně zvyklí. Nyní už máme jídelní lístek takový, jak jsou klienti naučeni,“ povídá provozní z Opatovských teras Petr Budín. Zahrádku naopak nemohli mít v Kozlovně U Soudku. „My se nacházíme v pěší zóně, a tak bychom ji museli zastřešit plexisklem, což by byly další náklady. Osobně jako brigádník jsem celou pauzu byl doma,“ přiznává výčepní Jiří. Okénka ale vše nezachránila. „Navíc na jídla vydaná z nich jsme ještě nabízeli dvacetiprocentní slevu,“ konstatuje boss z restaurace Šenkýrna Pražanka Luděk Hanzlík. Cestou hladových a žíznivých oken nešli na Opatovských terasách. „Do doby, než jsme otevřeli 11. května naši zahrádku, jsme byli doma a zadlužili se. Alespoň jsem osobně v bytě vyřídil vše, na co dříve nebyl čas,“ našel na nucené výluce pozitiva Petr Budín.

Dlouhá pauza téměř všem majitelům vysála veškeré úspory. Proto personál musel přistoupit na snížení platů. „U nás jsme najeli na speciální motivační program. Naši lidé mají určitý fix a podle toho, jak jsou úspěšní či si plní své povinnosti, jim naskakuje finanční bonus. Nechtěli jsme, aby to pro zaměstnance bylo bolestné, proto jsem ráda, že jsme tento systém uvedli v provoz. Pokud někomu sáhnete na peníze a on ví, že nemá žádnou možnost si polepšit, půjde jeho výkonnost dolů,“ prozrazuje firemní recept Lenka Žáková, ředitelka Restaurace Koulovna na konečné metra Háje. Hned ve vedle stojící Pizerii Galaxie patálie s penězi neřešili. „My jsme se rozhodli dlouhý čas využít k totální rekonstrukci restaurace. Plánovali jsme ji a koronavirus ji jen uspíšil. Kdybychom ji dělali kdykoli jindy, také bychom nevydělávali a lidi bychom museli udržet. U nás jsme naštěstí problém se mzdami řešit nemuseli,“ směje se provozní Jindřich Jirák.

Naopak krize sáhla na výplatu směrem dolů personálu na Opatovských terasách. „Někdo změnu platu pocítil více, jiní méně. Nyní bychom zase všichni měli dostávat to, co před krizí,“ tvrdí provozní Petr Budín. Majitel restaurace Šenkýrna Pražanka Luděk Hanzlík Pražanka si ale stěžuje, že stát podnikatelům příliš nepomohl. „Z programu Antivirus,  který je určen na podporu podnikatelů, jsem první peníze dostal teprve minulý týden, a to 300 tisíc Kč, ale to bylo ještě jen za březen, na další peníze teprve čekám. Celou tu dobu jsem se musel spolehnout sám na sebe. Bohužel programy COVID I-III zatím vůbec nefungují,“ posteskl si šéf Hanzlík, který se s podřízenými rovněž musel domluvit na menší úpravě. „Všichni to akceptovali, nerad bych o někoho přišel. Mám výborný tým, a to v každé z pěti hospod,“ pochvaluje si.

Kuchaři v ústence nad rozpáleným sporákem pořádně trpí

Hned u vchodu stojí všude na židli či stolku láhev s dezinfekcí a personál bedlivě dohlíží, aby ji hosté před vstupem použili. Co ale někteří hosté spolehlivě ignorují, je nošení roušek. „Máme s tím velké problémy. Lidé si bohužel přečetli, že dneškem na ulicích končí povinnost zakrývat si ústenkami obličej, ale zprávu už nedokončili a ušlo jim, že v uzavřených prostorách je nutné ji stále nosit,“ přiznává trable provozní Pizzerie Galaxie Jindřich Jirák. S podobnými patáliemi se potýká i provozák na Opatovských terasách Petr Budín. „Hlavně, když se klienti zvedají od stolu a jdou na toaletu, musíme jim připomenout, aby si ústenky nasadili. Je to problém, stejně jako hlídání nařízení, aby se hosté neshlukovali a dodržovali dvoumetrový odstup.“

V Kozlovně U Soudku jsou dokonce připraveni i na variantu, že hosté po požití alkoholických nápojů nebudou pokyny respektovat. „Slušně jim domluvíme, a pokud ani to nezabere, zavoláme policii. My nemáme takové kompetence, abychom někoho donutili k dodržování vládních nařízení,“ pokrčí rameny výčepní Jirka. Naopak v klidu chce potíže s neukázněnými hosty řešit ředitelka Restaurace Koulovny Lenka Žáková. „My sázíme na trpělivost a vysvětlování. Věříme, že všechny ukočírujeme a vše proběhne v klidu.“

Zakrývat si obličej ale musí i personál. Nejvíce v rozpálené kuchyni u sporáku trpí kuchaři. „Pokud to malinko jde, tak si roušku trochu povolí, ale samozřejmě jen do té míry, aby neporušili hygienická nařízení,“ odkrývá pohled do zákulisí Kozlovny U Soudku výčepní Jiří. Na Opatovských terasách vaří kuchaři výhradně v papírových ústenkách. „Kdyby měli respirátor nebo roušku z látky, tak by se snad udusili. Celou směnu by nevydrželi,“ je přesvědčený provozní Petr Budín. Naopak v Pizzerii Galaxii připravují pokrmy kuchaři bez ústenek. „Našli jsme v legislativě, že pokud je v místnosti teplota nad šedesát stupňů, nemusí se nosit. Samozřejmě, že ve studených připravovnách jsou povinné, a na to dbáme,“ ujišťuje šéf provozu Jindřich Jirák.

Madam, podívejte se na stoleček a na něm najdete dezinfekci

Hodně limitující je pro restaurace hygienické nařízení, podle něhož musejí být stoly od sebe alespoň metr a půl. „To nás připravilo tak o dvacet procent kapacity v podniku. Ztráty z vnitřku alespoň můžeme vykompenzovat zahrádkou, kterou máme stále otevřenou,“ povídá Luděk Hanzlík z restaurace Šenkýrna Pražanka. Stoly naopak nevyklízeli v Kozlovně U Soudku. „Na ty, kam si lidé nemají sedat, jsme dali cedulku rezervace. Lidé to hned pochopí a my jim nic nemusíme vysvětlovat. Je to jasné a nikdo se nám tady ledabyle nepohybuje,“ lebedí si výčepní Jirka, jehož kolegyně mezitím napovídá starší dámě, co má před vstupem do podniku udělat. „Přeji dobrý den. Madam, musíte si ruce očistit dezinfekcí, to je, prosím, nutnost,“ říká. „A kde ji najdu?“ táže se postarší klientka. „Podívejte se na stoleček a tam už na vás čeká,“ naviguje servírka trpělivě zákaznici. Všichni vědí, že každý strávník je důležitý a jeho ztráta by mohla bolet. „Už ji mám, děkuji,“ praví žena a táže se po jídelním lístku.

Personál rovněž musí dbát, aby po každém hostu vydezinfikovali stůl. „S tím ale nemáme vůbec žádný problém. Dříve jsme to po každém klientovi dělali jarem a vodou, tak akorát teď jsme přešli na dezinfekci,“ netrápí se novým nařízením ředitelka Restaurace Koulovna Lenka Žáková. Jiný názor má ale Petr Budín z Opatovských teras. „Když je ale frmol, tak nás neustálé užívání dezinfekce zdržuje a nejen číšníky či servírky, ale i nově příchozí hosty, kteří si nemohou hned sednout. Když není nával, tak to nevadí, ale pokud je rušno, je to komplikace,“ přiznává provozní.

Krátce před otevřením svých provozoven řešili někteří majitelé, kolik toho mají objednat, aby neprodané zboží nemuseli vyhazovat. „My máme skvělého kuchaře, který si vše pečlivě zorganizuje. A nejsme zase na tom tak úplně zle, abychom počítali každou bramboru a pokud by došly, neletěli bychom pro ně k Vietnamcům. My si totiž děláme zásoby, můžeme si je dovolit pořídit,“ nepřipouští si žádné problémy optimisticky naladěná ředitelka Koulovny Lenka Žáková. Výpadek v sortimentu nehrozí ani na Opatovských terasách. „Vše čerstvé denně objednáváme,“ říká Petr Budín.

Až přejdou prvotní obavy o zdraví, vše se vrátí k normálu

Hospodští mají za sebou první den. Zatím je brzy na analýzu, kdy se gastronomie po tak šíleném zásahu vzpamatuje. „Musíme se všichni snažit a dát do toho srdce, pak jsem přesvědčená, že to vyjde. Je to jen na nás a každý host je u nás vítán,“ zve Lenka Žáková do Restaurace Koulovna, jejíž druhá pobočka je i na Černém Mostě. Naději v sobě živí i Petr Budín. „Lidé jsou teď opatrní, přece jen je to první den a mohou se bát o své zdraví. Ale za čtrnáct dní by se vše mohlo vrátit téměř k normálu, co se návštěvnosti týče,“ přeje si provozní z restaurace Opatovské terasy. Optimismus čiší i z provozního restaurace Pizzerie Galaxie Jindřicha Jiráka. „Já jsem přesvědčený, že náš podnik to dá, nic jiného si nepřipouštím. I když jsme otevřeli první den, řekl bych, že klientů je téměř stejně jako před vypuknutím pandemie,“ zůstává v klidu bodrý provozní, který za chvíli upozorní čísníka, že jednomu z hostů došlo pivo. „Prosil bych ještě jedno,“ požádá zákazník. A číšník okamžitě pro něj vyrazí. Nikdo si totiž nedovolí, aby návštěvník čekal. Oněch předlouhých 72 dní každému bohatě stačilo.

Deník Shopaholičky

Související

Více souvisejících

Restaurace Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé firmy reportáž

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Princ Harry v dokumentární sérii Heart of Invictus.

Experti rozebrali chování prince Harryho. Návrat domů není vyloučen

Může se princ Harry ještě někdy vrátit do Velké Británie? Poslední roky se to nezdálo být moc pravděpodobné, mladší ze synů krále Karla III. totiž žije s rodinou v USA. Pro tuto chvíli se na tom nic nemění, ale začíná se řešit, zda se princ nevrátí alespoň v budoucnosti. 

včera

Důchody

Papír s informací o růstu důchodů už nepřijde každému, upozornil úřad

Důchody budou od ledna po pravidelné valorizaci vypláceny v nové výši, ale nejde o jedinou změnu. Česká správa sociálního zabezpečení od ledna na základě změny zákona přestává automaticky zasílat valorizační oznámení v listinné podobě. Změna směřuje k modernizaci a zefektivnění komunikace s klienty a ke snížení množství listinných dokumentů. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Patrik Hezucký

Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký

Česko v pátek večer zasáhla smutná zpráva. Ve věku 55 let zemřel populární moderátor Patrik Hezucký, jehož proslavily roky úspěšného vysílání ranní show na Evropě 2, na kterém se podílel s kolegou Leošem Marešem. Hezucký strávil poslední dny v benešovské nemocnici, kde bojoval s blíže nespecifikovanou vážnou nemocí. 

včera

Bundeswehr, ilustrační fotografie.

Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých

Německý parlament schválil zavedení dobrovolné vojenské služby ve snaze posílit národní bezpečnost v reakci na ruskou agresi proti Ukrajině. Podle BBC jde o zásadní změnu v přístupu Berlína k armádě, která by se podle kancléře Friedricha Merze měla stát nejsilnějším konvenčním vojskem v Evropě. 

včera

Netflix

Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN

Společnost Netflix triumfovala v boji o získání legendárních studií Warner Bros. a HBO. V pátek ráno Netflix oznámil, že dosáhl dohody se společností Warner Bros. Discovery (WBD) o koupi legendárního televizního a filmového studia a jeho aktiv, včetně streamovací služby HBO Max, za částku 72 miliard dolarů. Toto oznámení podle CNN šokovalo Hollywood a přepsalo očekávání ohledně budoucího směřování WBD, která je zároveň mateřskou společností zmíněné televizní stanice.

včera

Prezident Trump

Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci

Americký prezident Donald Trump a jeho administrativa zveřejnili novou Národní bezpečnostní strategii, která obsahuje výbušné tvrzení. Dokument viní Evropskou unii a migrační politiku z hrozícího a totálního kulturního rozpadu starého kontinentu. Strategie tvrdí, že ekonomické problémy Evropy jsou „zastíněny reálnou a mnohem drastičtější vyhlídkou civilizačního vymazání“ během příštích dvaceti let.

včera

Martin Kuba na 24. kongresu ODS

Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik

Jihočeský hejtman Martin Kuba domluvil odchod z ODS s pravděpodobně budoucím premiérem Andrejem Babišem (ANO). Promluvil o tom v pořadu Osobnost Plus politický analytik Bohumil Pečinka. Z čela ODS brzy odejde dosavadní předseda vlády Petr Fiala, a právě Kuba byl jedním z favoritů na jeho nástupce. Jeho krok jen potvrzuje, že občanští demokraté před sebou mají velmi náročné období.

včera

Mark Rutte, generální tajemník NATO

Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO

Generální tajemník NATO Mark Rutte uvedl, že spojenci zůstanou pevní ve svém závazku podporovat Ukrajinu. Rutte v Bruselu na tiskové konferenci po setkání ministrů zahraničí Aliance přivítal jednání o mírovém plánu pro Ukrajinu, která probíhají za účasti Spojených států. Zároveň však zdůraznil, že podpora Kyjevu nesmí polevit.

včera

Vánoce

Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů

Mluvčí Generálního štábu Hasičského záchranného sboru ČR Klára Ochmanová v rozhovoru pro EuroZprávy.cz promluvila o tom, na co by si lidé měli dávat pozor během období adventu a Vánoc. Upozornila na základní pravidla, jak požárům předcházet, jak se chovat v případě zahoření elektroniky a jakým způsobem správně hasit vzniklý oheň. „Nejdůležitější je nezpanikařit a zachovat klid. K tomu klidu přispěje i to, že jsme na možnost požáru připravení – víme například, kde máme hasicí přístroj a jak ho použít, abychom nemuseli studovat návod až ve chvíli, kdy hoří,“ říká.

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska

Summit ruského prezidenta Vladimira Putina a indického premiéra Narendry Modiho v Novém Dillí přinesl další posílení bilaterálních vztahů v oblastech obrany, energetiky a technologií. Putin po jednáních, která se konala v pátek, potvrdil, že Rusko je připraveno pokračovat v nepřerušovaných dodávkách paliv pro Indii, což Moskvě zajišťuje důležitý trh v době západních sankcí.

včera

Vladimír Putin

Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Moskva se zmocní celého ukrajinského regionu Donbasu buď „vojenskými, nebo jinými prostředky“. Tímto postojem se utvrdil v jednom ze svých hlavních požadavků v době, kdy ukrajinští představitelé odjíždějí na další kolo mírových rozhovorů do Spojených států. Putin dorazil ve čtvrtek do Dillí, kde má jednat s indickým premiérem Narendrou Modím.

včera

včera

včera

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost

Válka na Ukrajině nadále pokračuje, protože Moskva podmiňuje jednání požadavky ohrožujícími ukrajinskou suverenitu i západní strategické zájmy. Kreml mezitím upevňuje ideologii trvalé konfrontace a rozšiřuje svůj vliv hybridními prostředky od Pobaltí až po Kazachstán. Slábnoucí jednota Západu posiluje ruské ambice a zvyšuje riziko, že konflikt přeroste v širší bezpečnostní krizi, již už nebude možné ignorovat.

včera

S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum

Nejenom prezident má problém s vládním angažmá poslance Filipa Turka (Motoristé), který by se po poslední rošádě měl stát ministrem životního prostředí, nikoliv šéfem diplomacie. Podle průzkumu nechce Turka v příští české vládě více než polovina lidí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy