Komunista se ptá: Je právo na práci výhledový požadavek?

Praha - Právo na práci je jasně definováno jako základní sociální lidské právo prohlášené Všeobecnou deklarací lidských práv a ustanovené v Mezinárodním paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech. Podle kandidáta KSČM do Zastupitelstva města Náchod Pavla Janečka se ale zřejmě jedná o výhledový požadavek.

Právo na práci garantuje možnost vybrat si svobodně práci za uspokojivých pracovních podmínek a za přiměřenou odměnu, a také právo na náležitou přípravu na povolání. Zahrnuje právo získat práci v mezích společenských možností, případně peněžitou podporu v nezaměstnanosti. Je jedním z výchozích principů práva sociálního zabezpečení a pracovního práva.

"Prosazování práva na práci je však v dnešní době jenom výhledový požadavek, který souvisí s různými přeměnami našich sociálních poměrů. Ono je možné protěžovat takové transformace v zákoníku práce, které by de facto neumožňovaly bezstarostné a lehkomyslné vyhazování zaměstnanců z práce. Spravedlivější odměňování je pak možné stanovit zvýšením rozdílů mezi minimální mzdou a nejnižší přípustnou mzdou, v členění podle míry složitosti a náročnosti práce, která je ustanovena v Nařízení vlády o minimální mzdě," tvrdí Janeček.

V této věci se podle komunisty považuje za nezbytné vyjednávání se sociálními partnery. Obzvlášť je třeba zasadit se o důslednou kontrolu výše uvedené právní normy příslušnými kontrolními orgány, neboť je evidentní, že tuto oblast v podstatě téměř nikdo nikde nekontroluje, což je alarmující fakt.

"Je nezbytné v této souvislosti podporovat kolektivní vyjednávání na úrovni odvětví, kde lze do určité míry dohodnout spravedlivější mzdový systém. Nepoměrné rozdíly ve mzdách jsou viditelné jednak v oblasti nejvyšších manažerských platů, jednak mezi odvětvími. Platy managementu lze řešit centrálním legislativním opatřením, ale to považuji spíše za morální problém, na ekonomiku jako takovou to totiž nemá výraznější dopad," dodává Janeček.

Odlišnosti v odměňování jsou podle něj dány ekonomickým postavením jednotlivých odvětví ve světové ekonomice. Přetavení části zisků nadnárodních korporací do mezd zaměstnanců musí být dle mého názoru dlouhodobý strategický cíl. Varuje ale, že se logicky naráží na ochotu našich občanů pracovat za jakýchkoliv podmínek, a to nejen mzdových. Tato skutečnost se projevuje hlavně v menších městech.

"Z toho jasně vyplývá, že je nutné se zaměřit na eliminaci situace, kdy je v řadě oblastí vyplácena část odměny mimo výplatní pásku, a tím je kompletně zdeformována celá mzdová a příjmová politika. Vše, co odporuje principu krystalicky čistého tržního kapitalismu, je podle našich pravicových stran špatně. Tímto kapitalismem „volné soutěže" ohromili naše zaměstnance, ohromili až do takové míry, že se z toho občané stále nemohou vzpamatovat," uzavírá Janeček.

Související

Pavel Janeček /KSČM/ Rozhovor

Babiš si koupil lidi, arogantní Bělobrádek, skandály kolem Zemana... Promlouvá ekonom a politik Janeček

ROZHOVOR - Rok 2015 se pro KSČM obešel bez výraznějších přešlapů, který narušila v posledních týdnech až kauza europoslance Miloslava Ransdorfa. Ten měl podle zastupitele města Náchod za KSČM a ekonoma Pavla Janečka pozastavit své členství ve straně, dokud se vše nevyřeší. Politik také v rozhovoru pro EuroZprávy.cz zhodnotil činnost šéfů koaličních stran i prezidenta Miloše Zemana.

Více souvisejících

Pavel Janeček (KSČM) KSČM práce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy