Špatná zpráva pro řidiče: Ceny pohonných hmot v Česku vzrostly

Praha - Pokles cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic se zastavil a oproti minulému týdnu řidiči musejí sáhnout hlouběji do kapsy. Benzin a nafta zdražují také u našich sousedů.

Průměrná cena Naturalu 95 od minulé středy vzrostla o čtyři haléře na 29,63 Kč/l. Cena nafty oproti minulé středě vzrostla o tři haléře na průměrných 28,94 Kč/l. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje.

Podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka je však současné zdražení pouze dočasné. "Do konce týdne očekáváme mírný růst cen pohonných hmot o několik haléřů. Nicméně pozitivní zprávou je, že koncem listopadu bude pokles cen pohonných hmot obnoven," řekl ČTK Tomčiak. Podle něho důvodem zlevnění bude mimo jiné vývoj cen na komoditní burze v Rotterdamu.

"Ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu v uplynulém týdnu klesaly zejména ve čtvrtek a v pátek. Benzin stagnoval, nafta zlevnila o čtyři procenta. Česká koruna proti americkému dolaru, ve kterém se na burze obchoduje, znehodnotila o procento," dodal. Spolu s dalšími analytiky se shoduje na tom, že ceny pohonných hmot v Česku by měly do konce roku spíše stagnovat.

Nejvyšší cena benzinu dál zůstává v Praze. Řidiči zaplatí v metropoli za natural průměrných 30,40 Kč za litr. Přes 30 korun za něj dají i motoristé v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Naopak nejlevněji benzin natankují lidé v Libereckém kraji, a to v průměru za 29,07 Kč za litr.

Nejdražší naftu prodávají čerpací stanice v Jihomoravském kraji, kde ho nabízejí za průměrných 29,72 koruny za litr. V Praze je nafta o šest haléřů levnější. Nejméně, průměrných 28,45 Kč, stojí litr dieselu v Ústeckém kraji.

V Polsku za poslední týden zdražila nafta, průměrná cena benzinu se nezměnila. Podle stránek www.fuel-prices-europe.info zaplatí aktuálně motoristé za litr benzinu v průměru 4,2 zlotého (26,72 Kč), nafta zdražila na 4,12 zlotého (26,22 Kč). V Německu šly ceny benzinu a nafty dolů. Super E10, který je obdobou Naturalu 95, zlevnil na 1,339 eura (36,19 Kč) za litr. Nafta se aktuálně prodává v průměru po 1,149 eura (31,05 Kč) za litr.

Ceny se mírně zvýšily také v sousedním Slovensku, pro lidi žijící poblíž hranic je však stále výhodné tam tankovat naftu, litr tam v přepočtu podle webu www.fuel-prices-europe.info stojí 27,30 koruny, litr benzinu vyjde v přepočtu na 30,27 koruny.

Například motoristům z jižní Moravy se vyplatí tankovat v Rakousku. Litr naturalu tam stojí 1,05 eura, v přepočtu 28,38 koruny. Za naftu tam zaplatí pouze euro za litr, což je 27,03 koruny, tedy o tři koruny méně než v kraji.

Související

Více souvisejících

pohonné hmoty Benzinky

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy