Stávající elektronické podpisy skončí, změna se dotkne statisíců podnikatelů

Praha - Již brzy budou fyzické i právnické osoby moci využít takzvanou elektronickou identitu. Ta přinese řadu výhod a mimo jiné umožní občanům, firmám i úřadům elektronicky komunikovat přes hranice v rámci celé EU. První velké změny začnou platit již v polovině následujícího roku, kdy zanikne elektronický podpis v podobě, ve které ho dnes známe. Co to bude znamenat v praxi a na jaké další novinky se připravit?

Nařízení o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru v rámci elektronické komunikace (eIDAS) bude v České republice účinné již od 1. července 2016. I když neobsahuje žádné jednotné řešení pro státy EU, přichází s konkrétními požadavky na úroveň zabezpečení a kvalitu národních systémů. Jeho spuštění tak musí předcházet desítky legislativních úprav, které se doposud nezačaly reálně projednávat.

Oblastí, která se dotkne podnikajících fyzických osob a firem nejdříve, jsou bezpochyby elektronické podpisy. Stávající právní úprava bude v celém rozsahu nahrazena nařízením eIDAS, český zákon o elektronickém podpisu tak s nabytím účinnosti automaticky přestane platit. Nařízení nově stanoví, že kvalifikovaný elektronický podpis má mít stejnou právní sílu jako vlastnoruční podpis. Co to znamená v praxi?

Nové podpisy a velké nejasnosti

Počínaje 1. 7. 2016 v podstatě zanikne institut elektronického podpisu v podobě, ve které ho nyní fyzické i právnické osoby používají. Elektronický podpis bude nahrazen kvalifikovaným, u právnických osob pak budou existovat takzvané elektronické pečetě. Změna se dotkne stovek tisíc majitelů elektronických podpisů. „Podnikatelé si budou muset nové podpisy zařídit u kvalifikovaných poskytovatelů služeb vytvářejících důvěru, což budou jak stávající certifikační autority jako například I.CA, tak velmi pravděpodobně i další komerční subjekty," vysvětluje Jan Mrvík, výkonný ředitel společnosti EDITEL.Nově již nebude možné, aby byly elektronické dokumenty v komunikaci se soudy a státní správou odmítnuty jen proto, že mají elektronickou podobu. Nejvyšší forma elektronického podpisu pak bude moci nahradit vlastnoruční podpis ve všech životních situacích.

Podnikající fyzické osoby čekají nepříjemnosti

V případě, kdy nebude s dostatečným předstihem známo, jak změny správně aplikovat, mohou ale nastat komplikace. „Kontrolní hlášení DPH se bude v příštím roce podávat přes portál státní správy a pro jednoznačnou identifikace podatele je možné využít například uznávaný elektronický podpis Po červnu 2016 by to ale měly být již dokumenty potvrzeny elektronickou pečetí," říká Jan Mrvík ze společnosti EDITEL. Firmy podle Mrvíka potřebují dostatek času na přípravu a vyřízení nové formy podpisu. Stejné se týká i výrobců softwaru či úřadů, které podpisy přijímají.Komplikace se dotknou také elektronické fakturace, resp. elektronické komunikace mezi obchodními partnery. V případě, že se bude jednat o podnikající fyzickou osobu, v rámci nového nařízení současný režim elektronické fakturace nebude možný. Dosud používaná elektronická značka umožňovala automatizovaný režim podepisování elektronických dokumentů a nebylo důležité, zda jde o fyzickou nebo právnickou osobu, značku mohly využívat obě kategorie. Nyní jej však podnikající fyzické osoby nebudou moci použít. Přitom existují i větší organizace, které fungují v režimu podnikající fyzické osoby a jsou zapsané v obchodním rejstříku, tudíž nejde o marginální problém. Samozřejmě to ovlivní také funkci dosud používaných softwarových a hardwarových podpisových nástrojů. Technicky zatím není jasné, jak se tedy v těchto případech vlastně bude podepisovat.

Nové občanské průkazy a identifikace

Další novinkou je elektronický občanský průkaz, který bude vydávat stát a který bude prokazovat identitu občana na nejvyšší úrovni důvěry. To by mělo přinést obrovské zjednodušení v komunikaci se státní správou bez nutnosti úřad fyzicky navštívit a pochopitelně v čase, který si majitel občanského průkazu sám zvolí.Datum 18. 9. 2018 je pak zcela zásadní s ohledem na tzv. systémy elektronické identifikace - od tohoto data musí jednotlivé členské státy v rámci celé EU umět rozpoznat elektronickou identifikaci od ohlášených poskytovatelů pro jednotlivé fyzické a právnické osoby. 

Související

Kybernetická bezpečnost

Krádež identity na internetu: Jaké mají zločinci metody a jak se bránit? Odbornice odpovídá

Bezhlavě sdílené osobní údaje mohou být pro zločince vstupenka do domu uživatele i jeho života. Osobní data ale získávají útočníci i pomocí manipulace s lidmi a dostávají se tak k důležitým vstupním informacím. Následně může pachatel vystupovat jako cizí osoba a díky krádeži identity uzavírat smlouvy nebo sjednávat půjčky. Odbornice radí, chovat se na internetu jako v běžném životě.

Více souvisejících

elektronická identita podnikatelé firmy

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 4 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 4 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Civilisté mohou Rafah opustit. Egyptský hraniční přechod zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy