Drábová je naštvaná na ČEZ: Po Dukovanech se prověřuje i Temelín, kontroly se zanedbávaly

Praha - Mezi firmou ČEZ a Státním úřadem pro jadernou bezpečnost (SÚJB) panují neshody kvůli udržbě českých atomových elektráren. Podle informací dnešních Hospodářských novin se po odstavení dvou ze čtyř reaktorů v Dukovanech kvůli nekvalitním kontrolám svarů na potrubí preventivně prověřuje dokumentace také z elektrárny Temelín.

Šéfka SÚJB Dana Drábová se v pátek sešla s generálním ředitelem ČEZu Danielem Benešem.

Drábová je podle deníku na ČEZ "opravdu naštvaná". Už dříve uvedla, že v Dukovanech možná byly kontroly bezpečnosti záměrně zanedbány. Při prověrce dokumentace se našly chyby v rentgenových snímcích potrubí, které mají odhalit případné netěsnosti. SÚJB sdělil, že pochybení byla u snímků z jaderné i nejaderné části elektrárny, bezpečnost ale podle Drábové přímo neohrožují.

Preventivní kontrola dokumentace začala také v Temelíně, nebyla ale zatím dokončena. "I v Temelíně se našlo několik neprůkazných snímků. Jsou na potrubí, které buď lze přerentgenovat bez nutnosti odstavovat, nebo nejsou tak významné, aby si odstavení vynutily, a přerentgenování počká na řádnou odstávku," řekla Drábová.

V Temelíně se podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže kontroly svarů potrubí provádějí nejen rentgenem, ale i ultrazvukem. Kontroly tam také neprováděla jen chomutovská firma Tediko, která prověřovala trubky v Dukovanech. Týdeník Respekt v polovině listopadu napsal, že některé rentgenové snímky potrubí z Dukovan byly rozmazané.

Beneš oznámil, že firma pravděpodobně změní současný způsob údržby jaderných elektráren a větší část prací na svých elektrárnách si bude dělat sama.

Související

Jaderná elektrárna Temelín Komentář

Česku zoufale chybí opravdová diskuse o energetice. Kdo za to může?

I přesto, že snad všechna mainstreamová média přinášejí v poslední době zprávy o tom, že jedny z nejsledovanějších cenových položek každodenního života obyvatel této země, totiž ceny energií, neustále klesají níž a níž, je vidět o to snad intenzivnější kritika politiků z opozičních stran k současné vládě. Na tom by asi nebylo nic divného, vždyť je jasné, že je třeba zkritizovat cokoliv a kdykoliv. Jenže ta poselství jsou oproti všemu očekávání spíše hodně smutná. A smutnější je při nich jedno zjištění o nás samých.

Více souvisejících

Jaderná elektrárna Temelín Státní úřad pro jadernou bezpečnost ČEZ

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy