Prudký pokles: Ceny pohonných hmot jsou nejníž od roku 2003

Praha - Ceny pohonných hmot jsou na minimu. Nafta na některých čerpacích stanicích poprvé po 13 letech spadla pod hranici 23 korun. A motoristé jsou pochopitelně nadšení. Podle ekonomů stojí barel ropy 20 amerických dolarů a propad cen může pokračovat - dokonce až na polovinu.

Nafta za 22,90. Benzín o 2,60 dráž. Takové jsou ceny na nejlacinější pumpě v Libereckém kraji. A není nikdo z řidičů, kdo by si to nepochvaloval. Vždyť kdo jel předloni k moři, před hraničním přechodem tankoval do nádrže i za 42 korun.

"Nádherný ceny. Člověk může aspoň jezdit oproti tomu, když to stálo 40 korun," pochvaloval si jeden z oslovených řidičů. "Ještě o tři koruny a už to bude jak za komunistů," vtipkoval jiný. Další si ani nemohli vzpomenout, kdy natankovali za tak příznivou cenu a brali plnou nádrž.

"Takováto cena barelu ropy, která je v současnosti, byla naposledy v roce 2003, což je tedy 13 let a můžeme očekávat ještě další prolomen," myslí si Ivan Jáč, ekonom z Technické univerzity Liberec.

Blízko hranic už nastala i tzv. tankovací turistika. "Jezdí sem cizinci a z nich hlavně Němci," odpověděl na dotaz muž, který pracuje jako obsluha čerpací stanice. "Jsme z Gottmansdorfu, jen tady za hranicemi. I němečtí důchodci musí šetřit," prohlásila německá řidička.

Ceny ropy jsou velmi nízké. Ve světě se jí totiž vytěží víc, než se spotřebuje. Padly limity těžby a na propadu cen se nově podepsaly také zrušené sankce proti Íránu. "Pomocí zrušených embarg ze západního světa může dnes nabízet svoji ropu. A nebude se ničím omezovat," vysvětlil Jáč.

Pokud do hry vstoupí ještě Čína, která je významným odběratelem a může svou poptávku snížit, hrozí, že se trh s ropou může zcela zhroutit. A ceny mohou spadnout někam k roku 1998, kdy byl barel ropy za 10 dolarů. A z toho by čeští řidiči mohli mít ještě větší radost.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Hloupost, po které volal i Babiš. O to větší, že tu máme jeden odstrašující příklad

Průměrná cena benzínu Natural 95 na čerpacích stanicích v tuzemsku se nyní pohybuje okolo 37,40 korun za litr a u nafty kolem 37,98 korun za litr. Vezmeme-li v úvahu lednová čísla cen pohonných hmot v Evropě, dá se říct, že Česká republika patří k zemím s levnějšími pohonnými hmotami. Naše ceny se totiž nejen u benzinu, ale i nafty pohybují pod evropským průměrem. Nelze v této souvislosti ale nepřipomenout, že na rozdíl od řady zemí, které tu s výraznými, tu jemnějšími státními zásahy intervenovaly na trhu s palivy, jsme se k podobnému stavu dostali bez zásahů a narušování samoregulace trhu v podobě třeba fixace cen nebo nějakých přídělů či omezování dávek. 

Více souvisejících

Benzín Benzinky

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 50 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy