Změny značení piva: O "ležák" nepřijdeme, uklidňuje ministr

Praha - Ministerstvo zemědělství upřesnilo, jak je to s diskutovanou změnou označení piva. "Není pravda, že zmizí název ležák," uklidňuje ministr zemědělství Marian Jurečka. Pivaři si ale musí zvyknout na dvě nové kategorie. Koupit si budou moci "plná piva" a také "silná piva".

Novela vyhlášky o nápojích před časem pobouřila pivaře, kteří se báli, že přijdou o zažité označení 11° a 12° piva. Ležák si ale budou moci koupit i nadále. Nová vyhláška pouze upravuje, že ležák musí být pivo spodně kvašené.

Jako takzvané "plné pivo" bude označováno pivo se stupňovitostí 11 a 12 %, ale na rozdíl od ležáku musí být svrchně kvačené. "Jde přitom zhruba o 3 % celkové produkce piva v České republice," uvedlo ministerstvo zemědělství.

Na tzv. "výčepním pivu" se nic nemění. I nadále toto označení ponesou piva o stupňovitosti 7 až 10 %. Ale piva o síle 13 % a více už nebudou "speciální piva" nýbrž "silná piva".

Pivovary ale mohou nově označovat pivo i pivním stylem. "Jde třeba o ALE, strout, IPA, APA či porter. Styl piva tak vyjadřuje především obvyklý způsob produkce a složení piva, který respektuje postupy v tradičních oblastech výroby," uvádí ministerstvo zemědělství.

Návrh teď míří do legislativní rady vlády, pak bude ležet tři měsíce na stole úředníkům v Bruselu. Platit začne až devět měsíců po zveřejnění ve sbírce zákonů. Podle ministerstva tak budou mít pivovary dostatek času, aby se na změny připravily.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) Pivo Ministerstvo zemědělství

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 7 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

Fiala: Pokud se výsledky potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách

Pokud se výsledky krajských voleb potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách, uvedl předseda strany a premiér Petr Fiala při svém příchodu do volebního štábu. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy