NWR jde ke dnu, hodnota firmy od roku 2008 klesla víc než dvousetnásobně

Praha - Hodnota těžební společnosti New World Resources (NWR) klesla od května 2008, kdy se začala obchodovat na pražské a londýnské burze, více než dvousetnásobně. Uvedli to analytici, které dnes oslovila ČTK. Podle nich může za pokles především markantní zlevnění koksovatelného uhlí, někteří z nich zmiňují i dopady vysokého dluhu firmy a zvýšení počtu akcií v důsledku restrukturalizace v roce 2014. NWR vlastní černouhelné doly OKD, minulou středu ji opustil dosavadní akcionář Zdeněk Bakala.

"Akcie NWR vstupovala v roce 2008 na burzu za cenu 425 Kč, což tehdy oceňovalo společnost NWR na zhruba 110 miliard Kč," řekl ČTK analytik Fio Banky Jan Raška. "Podle aktuálního kurzu akcie ve výši zhruba osmi haléřů se tržní hodnota NWR pohybuje pouze kolem 500 milionů Kč," dodal.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz připomněl, že v průběhu roku 2008 stoupla cena akcií společnosti až k 600 korunám za kus, čímž hodnota společnosti proti úpisu stoupla ještě o asi 50 procent. Poté však přišel zlom, který byl podle analytiků způsoben především snížením cen uhlí na trzích.

Pokles cen koksovatelného uhlí začal zhruba od poloviny roku 2011. "Zatímco ještě v polovině roku 2011 NWR prodávalo koksovatelné uhlí za asi 200 euro za tunu, tak v loňském roce to bylo v průměru pouze za 90 euro za tunu," uvedl Raška. "Hospodaření firmy se od té doby začalo zhoršovat, od posledního čtvrtletí roku 2012 je společnost v provozní ztrátě," dodal.

Podle Hlinomaze začalo firmu trápit i zadlužení. "Společnost jej sice v restrukturalizaci v roce 2014 vydělila dvěma, stále je tu zde asi 300 milionů eur (8,1 miliardy korun) dluhopisů. To je závaží, které by bylo dobré sejmout," dodal.

Bakala vstoupil do NWR v roce 2004. Při úpisu na burze v roce 2008 se očekávalo, že společnost získá za nabízené akcie přes 34 miliard korun. Bakala tehdy vlastnil NWR nepřímo ze zhruba 40 procent, což z něj činilo dolarového miliardáře. Když minulý týden společnost CERCL Mining, ve které má finančník poloviční podíl, firmu opouštěla, učinila tak zdarma. Do té doby jí patřilo 50,5 procent akcií NWR.

"Pokud se potvrdí, že stávající majitelé převáděli (akcie) za nula Kč kus, tak je to silná informace o ceně OKD," komentoval to tehdy ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Představenstvo NWR opustil Bakala již na valné hromadě loni v dubnu.

Novým vlastníkem NWR se minulý středu stala skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři nadnárodní investiční společnosti Ashmore Investment Management Limited, M&G Investment Management Limited a Gramercy Funds Management LLC. Má 60 procent hlasovacích práv. Předseda představenstva NWR Gareth Penny tehdy ČTK řekl, že změnou vlastníka firma uzavřela kapitolu, která se týkala minulosti OKD a otevřela kapitolu novou.

S tím Hlinomaz úplně nesouhlasí. "Hodně se píše o tom, že osoba pana Bakaly byla v jednáních o nějaké pomoci státu společnosti tou hlavní bariérou nějaké dohody. Přiznám se, že si nejsem vědom, že by to tak někde zaznělo a osobně nevnímám, že by z pohledu státu jako jedné z jednajících stran měla být AHG nějakou skokovou pozitivní změnou," řekl ČTK.

Mluvčí AHG Roman Pařík v pondělí uvedl, že prioritou skupiny je stabilizace NWR. "Rádi bychom, aby všechny zainteresované strany, mezi které patří investoři, vláda i odbory, vytvořily plán, který zajistí udržitelnost OKD. Restrukturalizace a obnova společnosti si s největší pravděpodobností vyžádá další investice. Pokud všechny zainteresované strany podpoří restrukturalizační plán a vláda bude ochotná rozšířit možnou podporu, pak je AHG za odpovídajících podmínek připravena investovat další finanční prostředky," dodal.

Související

OKD, ilustrační fotografie.

Ostravský soud zamítl žalobu OKD na NWR a Bakalu o 24,5 miliardy korun

Krajský soud v Ostravě dnes zamítl společnou žalobu, v níž těžební společnost OKD (nyní Správa pohledávek OKD) žádala od firmy New World Resources NV (NWR) a podnikatele Zdeňka Bakaly více než 24,5 miliardy korun. Kromě jiného za vyplacené dividendy, které považuje za neoprávněně vyplacené. Podle soudu výplaty dividend byly v souladu se zákonem. ČTK to řekla mluvčí soudu Veronika Ralevská.
soudy

Bakala neuspěl s ústavní stížností, miliardový spor může řešit česká justice

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost podnikatele Zdeňka Bakaly. Souvisela s žalobou o 24,5 miliardy korun, kterou u Krajského soudu v Ostravě podala v roce 2016 těžební společnost OKD (nyní Správa pohledávek OKD) na firmu New World Resources NV (NWR) a Bakalu samotného. Podnikatel uplatnil námitku, že české soudy nemají pravomoc o nárocích rozhodovat, protože má bydliště ve Švýcarsku.

Více souvisejících

NWR OKD Zdeněk Bakala

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy