OKD chce dohodu se státem do pátku, jinak zváží insolvenci

Praha - Vedení OKD zváží návrh na insolvenci a ukončení hornické činnosti firmy, pokud se do pátku nedohodne se státem na restrukturalizaci černouhelné firmy. Společnost New World Resources (NWR), majitel OKD, to dnes uvedla na svých webových stránkách. Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je od února vlastníkem NWR, totiž neprodloužila termín, do kdy se chtěla se státem dohodnout na podmínkách dalšího provozování společnosti. Nezávazný termín vypršel v pátek. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) označil stanovení termínu za vydírání. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) jde o brutální nátlak majitelů nebonitních akcií.

"Není možné, aby nám někdo dával ultimáta, hlavně ne následníci vlastníků OKD," uvedl dnes Babiš. "Firma (OKD) byla totálně vytunelovaná po všech stránkách. Peníze, majetky, byty, vlečky, vagony, všechno je pryč," dodal. Stát podle něj není připraven vstoupit do OKD ve stavu, v jakém firma je.

"Vláda neustále přesvědčuje veřejnost, že chce minimalizovat negativní dopad případné insolvence. Tento přístup nás proto udivuje a jsme z něj zklamaní. Chápeme, že rozhodnutí nelze přijmout ze dne na den, ale ministři jsou o krizi informováni již od začátku ledna," uvedl mluvčí AHG Roman Pařík. Podotkl, že pokud by skutečně insolvence nastala, vláda se jednání s AHG nezbaví. "Byli bychom hlavním věřitelem, takže stejně s námi jednat musí," řekl ČTK.

Mládek v reakci označil současné počínání AHG za brutální nátlak. "Je zcela ve stylu, který předvádějí poslední měsíc," řekl ČTK. Na dotaz, zda je pravděpodobné, že stát se s AHG do pátku domluví, uvedl, že při přístupu, který skupina má, to bude obtížné.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík dnes uvedl, že předpokládá, že pokud by vlastníci firmy chtěli vyhlásit insolvenci a ukončit hornickou činnost, zasáhl by stát. Tak jednoduché to ale podle něj nebude, protože ze dne na den přestat těžit úplně nelze. "Samozřejmě důl je trošku jiná instituce než běžná fabrika. Tam za prvé povinností toho, kdo měl možnost těžit, je vytěžit tyto zásoby. Odpis zásob je možný se souhlasem Českého báňského úřadu, což je institut patřící státu. Z mého pohledu to tak nemůže být," řekl Pytlík.

Psali jsme:
Insolvence OKD? Konec těžby uhlí a hrozba pro celý region, tvrdí analytici
 

Odpolední schůzky zástupců ministerstev průmyslu a financí s vedením OKD se účastnil Babiš, Mládek chyběl, protože je do úterý na pracovní cestě v Egyptě a Jordánsku. "Na jednání byly podány dodatečné informace, které si pan ministr Babiš vyžádal, šlo se ještě do většího detailu. Zároveň bylo vedení OKD požádáno o další schůzku na téma dovysvětlení nějakého typu uzavřených obchodních smluv," řekl po schůzce ČTK Pařík. Přijetí nějakého finálního závěru, se podle něj jednání netýkalo. Termín dalšího setkání se aktuálně domlouvá, dodal.

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec po jednání ČTK řekl, že Babiš se už dnes k věci vyjadřovat nebude.

AHG v neděli uvedla, že ve čtvrtek nabídla českým ministrům, že státu černouhelnou firmu prodá za méně než 150 milionů eur, tedy méně než čtyři miliardy korun. Mládek ČTK řekl, že za samotné akcie firma požadovala 120 milionů eur (asi 3,2 miliardy Kč). "Nedovedu si představit, že by vláda tuto koupi bezcenných akcií odsouhlasila," dodal.

Pařík v neděli uvedl, že nabídka AHG počítá s tím, že držitelé dluhopisů také odepíší dluh NWR, potažmo OKD, za více než 400 milionů eur (10,8 miliardy Kč). "Při restrukturalizaci v roce 2014 pak odepsali více než 200 milionů eur," dodal Pařík.

Potenciální zájemci o OKD, podnikatelé Pavol Krúpa a Petr Paukner, dříve uvedli, že NWR podle nich nyní OKD "vysává" na půjčkách. Například podle Pauknera si NWR na úrokových sazbách inkasuje za půjčky šest až sedm procent. Jde v dnešní době o naprosto netržní úrokové sazby, podotkl.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů Kč o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD NWR Jan Mládek

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 33 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy