Česko by se mělo stát členem rozvojové banky AIIB, navrhují experti

Praha - Česko by mělo usilovat o připojení k Asijské bance pro investice do infrastruktury (AIIB) podporované Čínou. Shodli se na tom odborníci na konferenci Iniciativa Pás a Stezka, kterou dnes v Praze pořádalo Česko-čínské centrum Univerzity Karlovy. Rozvojová banka AIIB zahájila provoz v Pekingu letos v lednu, má 57 zakládajících členů z Asie, Evropy a Blízkého východu.

Například Spojené státy ale považují AIIB za konkurenta Světové banky a Asijské rozvojové banky a odmítají ji. Peking před několika dny oznámil, že o připojení k AIIB požádala Kanada.

Česká vláda se dosud neshodla na tom, zda by se ČR měla stát členem. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu (MPO) Jiřího Havlíčka MPO členství ČR v bance podporuje a doufá v to, že se do budoucna ohledně vstupu dosáhne politické shody.

Prezident Institutu Nové hedvábné stezky a bývalý ministr zahraničí Jan Kohout pozici ČR kritizuje. "Považuji za chybu neúčastnit se takového významného společenství, banky, která se zaměřuje na sektory, kde české firmy dosahují skvělých výsledků a jsou světově konkurenceschopné," řekl.

AIIB má sloužit k financování staveb silnic, železnic, elektráren či telekomunikačních sítí v Asii. Základní kapitál banky činí 100 miliard dolarů (2,4 bilionu Kč). Čína má v AIIB největší podíl, druhým největším akcionářem je Indie a následují Rusko, Německo a Jižní Korea. Podle Kohouta platí, že členové podobných uskupení si jednotlivé projekty hlídají, aby se do nich nedostával někdo, kdo do jejich "klubu" nepatří. ČR se tak prý dostane do nevýhodné pozice.

Česko by si vstupem do AIIB podle ekonoma Michala Mejstříka zvýšilo svůj obchodní potenciál. Mejstřík kritizoval to, že ČR v jiných mezinárodních institucích, kde už figuruje, často nevyužívá možnosti čerpat výhody a jen platí příspěvky. Jako příklad uvedl Evropskou rozvojovou banku.

Ke členství v AIIB dalo negativní stanovisko podle Havlíčka ministerstvo financí. Kohout to považuje za špatné rozhodnutí. "Že je potřeba šetřit na účasti v mezinárodních organizacích, to je problém, který je tu 20 let. Druhý problém je tragický a dlouhodobý, to, že neumíme využívat našeho členství a vlivu. V logice této věci bychom měli vystoupit třeba z OSN, protože tam teď nikoho nemáme," řekl Kohout ČTK.

Česko může podle náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy nabídnout Číně řadu oborů ke spolupráci, například by mohlo být sídlem některých poboček čínských bank. Může to podle něj přispět k financování projektů. "To může z Prahy udělat jakési logistické centrum, které může být zajímavé nejen z hlediska infrastruktury ale samotného provozu," řekl Tlapa.

Čeští a čínští odborníci na konferenci se shodli, že se Čína chce více otevřít zahraničním firmám a nabízet lepší podmínky pro investice zejména ve službách a inovacích. Zajímá se také o český výzkum.

"Čína také začíná více zvát zahraniční společnosti ke vstupu do některých čínských státních podniků. Očekává se také, že čínské státní firmy budou nadále velmi aktivně investovat v Evropě - jen v roce 2015 tvořily investice v EU dvě třetiny všech čínských investic, což představuje zhruba 20 miliard USD," uvedl Havlíček.

Související

Čínská měna

Asijská banka AIIB přijala sedm nových členů, včetně tří z Evropy

Peking - Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB) přijala před zahájením mezinárodní konference o vytvoření novodobé Hedvábné stezky sedm nových členů. Peking je kritikem současného světového finančního systému, kterému podle ní dominují Spojené státy a který dostatečně nereprezentuje rozvíjející se země.
Hedvábná stezka se táhne napříč celou Asií

Hedvábná stezka: Osm tisíc kilometrů dlouhá trasa spojila Asii s Evropou

HISTORIE - Lidé se již od nepaměti pohybovali z místa na místo a vyměňovali si zboží, dovednosti a myšlenky. Kontinent Eurasie tak v minulosti protkala řada suchozemských i námořních obchodních stezek. Některé z nich postupně zformovaly to, čemu dnes říkáme hedvábná stezka. Vedle přepravy hedvábí a dalších výrobků sloužila jako prostředek pro rozšiřování kultury, literatury, myšlenek, náboženství, řemesel, vědeckých poznatků a technologických znalostí. Na její tradici se v současnosti snaží navázat čínský prezident Xi Jinping se svým projektem nové hedvábné stezky.

Více souvisejících

AIIB (Asijská banka pro investice) Česká republika Ekonomika

Aktuálně se děje

před 17 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 43 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Se Simonou Postlerovou se lidé rozloučí ve vinohradském divadle

Poslední rozloučení se zesnulou herečkou Simonou Postlerovou se uskuteční příští týden v Praze. Dlouholetá členka souboru vinohradského divadla zemřela během uplynulého víkendu, bylo jí 59 let. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy