Americká Citibank žaluje OKD o deset miliard korun

Ostrava - Americká Citibank se u ostravského krajského soudu, který se zabývá úpadkem těžařské společnosti OKD, domáhá uznání pohledávek za 10,1 miliardy korun. Podala žalobu, napsal dnes deník E15. Pohledávky Citibank jsou v rámci insolvenčního řízení s OKD největší přihlášené, které insolvenční správce Lee Louda neuznal.

Ve sporu jde o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR), jež je majitelem OKD, a společnost OKD za ně ručila. Citibank držitele dluhopisů zastupuje. Patří mezi ně také investiční fondy sdružené v neformálním uskupení Ad Hoc Group (AHG), které je majitelem většiny hlasovacích práv v NWR. S neuznáním pohledávek držitelé nesouhlasí.

"U incidenčních sporů, které se týkají OKD, se očekává, že začnou být věcně projednávány začátkem příštího roku. U společnosti Citibank se jedná o obsáhlou žalobu, kde budou například nutné překlady důkazů do českého jazyka, což může mít také vliv na délku řízení," sdělila deníku mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová. Podobná řízení se podle zkušeností z praxe mohou táhnout až několik let, píše E15.

Podle deníku žaloba ohrožuje výplatu ostatních věřitelů. Z nyní uznaných pohledávek za 2,9 miliardy korun by měli při optimistickém výhledu růstu cen uhlí dostat 2,5 procenta, uvedlo vedení OKD v propočtech předložených k jednání o povolení reorganizace. Uznání pohledávek Citibank by vyplácené částky silně rozmělnilo. Vedení OKD teď bude navíc muset případné splácení pohledávek Citibank zapracovat do reorganizačního plánu, který předloží věřitelům v polovině prosince.

OKD je v úpadku od května. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma, dluží zhruba 20 miliard korun. OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé černouhelné společnosti v srpnu rozhodli o tom, že OKD půjde do reorganizace, což znamená, že ve firmě, v níž pracuje i s dodavatelskými podniky asi 12.000 lidí, se dál bude těžit uhlí. Reorganizaci prosazovali odboráři, vedení OKD, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda, doporučoval ji také insolvenční správce.

Související

Americký dolar

Americké banky paradoxně těží z krachu SVB. Mají nové klienty

Po krachu americké banky Silicon Valley Bank (SVB) jsou velké americké banky jako JPMorgan Chase & Co., Citigroup a Bank of America zavaleny žádostmi klientů o přesun svých finančních prostředků od menších věřitelů. Uvedl to list Financial Times (FT) s odvoláním na informace od osob obeznámených se situací. Přesun vkladů je podle FT největší za více než deset let.
CitiBank, ilustrační fotografie.

Pohledávky Citibank za 10 miliard korun za OKD jsou platné, rozhodl soud

Pohledávky za více než deset miliard korun, které za společností OKD přihlásila v roce 2016 britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodl o tom dnes opět Insolvenční soud v Ostravě. Rozhodnutí ale zatím není pravomocné a je možné, že stejně jako po prvním rozsudku v roce 2019 přijde odvolání.

Více souvisejících

CitiBank OKD NWR

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 44 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy