Ahold ustoupil tlaku odborů, zaměstnancům vzrostou mzdy

Praha - Provozní zaměstnanci společnosti Ahold, jako jsou prodavačky nebo skladníci, dostanou letos jednorázově 1000 korun jako dodatečnou odměnu. V příštím roce se jim zvýší základní mzdy v průměru o 8,5 procenta. Dnes se na tom dohodli odboráři s vedením společnosti. Uvedli to ve společném tiskovém prohlášení. Podle odborů berou provozní zaměstnanci Aholdu průměrně 12.500 Kč hrubého měsíčně, vedení společnosti uvádí částku o 3000 Kč vyšší včetně variabilního příspěvku.

Podle odhadu odborů pracuje v maloobchodu a velkoobchodu v ČR 180.000 lidí. Ahold v Česku zaměstnává 17.000 lidí. Provozuje síť obchodů pod jménem Albert. Odbory uvádí, že provozní zaměstnanci společnosti berou průměrně 12.500 Kč hrubého měsíčně, vedení společnosti uvádí částku o 3000 Kč vyšší včetně variabilního příspěvku.

Provozní pracovníci v obchodech by si měli polepšit od ledna příštího roku minimálně o pět procent. Letošní kolektivní vyjednávání v Aholdu provázel zájem nejvyšších představitelů odborů a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Díky velkému tlaku odborových organizací a podpoře předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly a také premiéra Bohuslava Sobotky se změnil postoj společnosti Ahold a dosáhli jsme společné dohody. Jsme tomu velmi rádi," uvedla předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová.

Psali jsme:
Zisk nizozemského Aholdu stoupl o 7,3 procenta, firmě se daří i v Česku Obsah nákupního košíku Čechů se za 25 let výrazně změnil
 

Středula tvrdí, že bez odborů by v žádném případě taková situace nenastala. „Na počátku chtěl zaměstnavatel dát 300 korun a v žádném případě nechtěl všem zaměstnancům zvyšovat mzdy o 8,5 procenta," řekl šéf odborářů.

Generální ředitel Aholdu v ČR Jesper Lauridsen uvedl, že dohoda vychází z plánu na zlepšení odměňování provozních zaměstnanců. "Jsem skutečně rád, že nyní můžeme na základě uzavřené dohody začít plánovat změny v odměňování provozních pracovníků v obchodech a již brzy jim budeme moci oznámit, co tato dohoda bude znamenat osobně pro jednotlivce," uvedl.

Sobotka kvůli sporu o platy dokonce jednal i s nizozemským velvyslancem, který měl informovat vedení nizozemské centrály i tamní ministerstvo zahraničních věcí o nízkých mzdách. Sobotka také vyzval české zaměstnance, aby si v době malé nezaměstnanosti říkali o vyšší mzdy. Teď podle něj vedení Aholdu vykročilo správným směrem. „Je to dobrý krok, aby se vystoupilo z toho, že v Albertu se platí pod hranicí příjmové chudoby," dodal.

Související

Supermarket Albert

Ahold v potížích. Zisk klesá, majitele obchodů Albert poškodily stávky

Maloobchodní společnosti Ahold Delhaize, která v České republice vlastní supermarkety a hypermarkety Albert, klesl ve druhém čtvrtletí provozní zisk meziročně o 11 procent na 594 milionů eur (asi 15,3 miliardy Kč). Hospodaření nadnárodní firmy poškodily dubnové stávky v některých jejích obchodech ve Spojených státech.
Soudy, ilustrační fotografie

Soud potvrdil dvoumilionové pokuty pro Ahold a Kaufland

Brno - Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 800.000 korun pro Ahold, který provozuje prodejny Albert, a 1,08 milionu pro Kaufland. Řetězce tak prohrály spor se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), která jim sečetla několik prohřešků.

Více souvisejících

ahold mzdy / platy Odbory

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy