ČSSD narazila při jednání vlády: Státní podnik Diamo nebude kupovat OKD

Praha - Státní podnik Diamo nekoupí černouhelnou společnost OKD, rozhodla dnes vláda. Hlasy ČSSD na schválení návrhu ministra průmyslu a obchodu nestačily, uvedl na twitteru šéf resortu Jan Mládek (ČSSD). K podání nabídky k odkupu OKD vyzvali minulé úterý kabinet odboráři těžební společnosti. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) jim ale odpověděl, že prodej OKD je určen primárně pro soukromé investory a vstup státu by prodej poškodil. Lidovci podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) návrh podpořit nemohli, protože jim chyběly podrobné informace o finanční situaci i strategie do budoucna.

"Návrh, aby se státní podnik Diamo přihlásil do soutěže o OKD, neprošel. Hlasy ministrů za ČSSD nestačily. Hrozba neřízeného vývoje se zvýšila," uvedl Mládek na twitteru. Dříve ministr hovořil o tom, že by si nejvíce přál, aby OKD koupil soukromý investor. Návrh svého úřadu ale považoval za důležitý ve chvíli, kdy by podobná nabídka nepřišla.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil hlasování za velmi politické. "Podpořili jsme to kvůli jistotě, jaká bude dlouhodobá budoucnost u OKD," řekl. Nový soukromý investor by mohl mít jen krátkodobé zájmy a poté povinnosti spojené s útlumem těžby a sanací území přenést stejně na stát, dodal. ČSSD však nenalezla podporu u koaličních partnerů, takže se stát nebude účastnit debaty v insolvenčním řízení, řekl Sobotka.

Babiš novinářům řekl, že o koupi OKD mají zájem soukromé subjekty. "Proč bychom se měli jistit, je to privátní firma, stát tu není na to, aby zachraňoval privátní firmy," uvedl Babiš. Stát by podle něj měl uvažovat o převzetí firmy až v okamžiku, že ji žádný privátní vlastník nekoupí. "V tuto chvíli na to není důvod," řekl.

OKD se loni dostalo do insolvence. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera. Má zajistit provozování dolů a také jejich útlum poté, co se v šachtách postupně přestane těžit uhlí. V Dole Paskov na Frýdecko-Místecku skončí těžba letos 31. března.

Psali jsme: Kde stát vezme peníze na útlum dolů OKD? Odboráři se zlobí na vládu  

Loni počátkem listopadu oslovilo OKD více než 200 potenciálních partnerů s nabídkou prodeje. Cílem je nalézt zájemce, který převezme celý závod a zajistí pokračování těžby a související útlum dolů v budoucnu. Za stát podal nezávaznou nabídku státní podnik Diamo. OKD chce koupit za korunu.

MPO chtělo, aby závazná nabídka na odkup OKD obsahovala tzv. rozvazovací podmínku. Podle ní by závazná nabídka pozbyla účinnosti, pokud vláda nejpozději do 31. března transakci odmítne. Navrhovaný postup je podle ministerstva motivován především tím, že stát by se nakonec musel postarat o bezpečný a řádný útlum dolů a propuštěné zaměstnance, pokud svoji povinnost nesplní těžařská společnost.

Postup navržený Mládkem nepodpořili ministři KDU-ČSL, řekl Jurečka. "Už jsme ministrovi předem avizovali, že chceme opravdu podrobné informace o finanční situaci OKD i s nějakým výhledem strategie, proč by vláda tu nabídku měla podat," řekl novinářům během jednání vlády. Bez veškerých informací nechtěl Jurečka o tak vážném kroku hlasovat. "MPO mělo ten návrh zpracovat kvalitněji, já prostě nemůžu dát takový bianco šek," dodal.

Babiš v lednu uvedl, že předloží vládě návrh, jak spravovat OKD v případě, že se investor neobjeví do konce února. Podle dřívějšího Mládkova vyjádření chce Babiš zřejmě svěřit OKD státnímu podniku Prisko, kde vykonává akcionářská práva ministerstvo financí. Akcionářská práva v Diamu vykonává ministerstvo průmyslu.

V OKD se dál těží uhlí. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam nyní pracuje zhruba 11.000 lidí.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD Diamo Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy