Letiště Vodochody má platný posudek EIA, je blíž rozšíření

Odolena Voda (u Prahy) - Letiště Vodochody získalo od ministerstva životního prostředí (MŽP) posudek vlivu na životní prostředí. Je tak blíž rozšíření, může žádat o územní rozhodnutí. Některé okolní obce proti tomu dlouhodobě bojují.

Pokud by přípravy pokračovaly ideálně, mohlo by rozšíření být hotové do sedmi let, řekl dnes ČTK Ivo Mravinac, mluvčí investiční skupiny Penta, která je investorem projektu. 

MŽP dnes vydalo ověřovací stanovisko, kterým potvrdilo původní pozitivní stanovisko EIA k záměru z roku 2013. "Ověřovací stanovisko je jedním z nezbytných podkladů pro oznamovatele, aby mohl zahájit povolovací řízení," řekla za ministerstvo Dominika Pospíšilová.

Resort v květnu zastavil u posudku přezkumné řízení a byla potvrzena platnost stanoviska z roku 2013, ale ještě ověřoval, jestli splňuje požadavky novely zákona z roku 2015, což dnes potvrdil.

"Stanovisko EIA z roku 2013 je tak platné a spolu s dnes vydaným ověřením použitelné jako jeden z nezbytných podkladů pro povolovací řízení, ve kterých se teprve bude fakticky rozhodovat o povolení záměru, jako je například územní řízení, stavební řízení a další," doplnila Pospíšilová.

Podklady nyní nechá letiště podle ředitele Martina Kačura ještě upravit. Několik podmínek ministerstvo podle dnešního rozhodnutí vypustilo. "Musíme aktualizovat některé další věci, protože mezitím se změnily jiné zákony," dodal Kačur. Jde například o posuzování hlukové zátěže a podobně. Podle ředitele se nyní nedá přesně odhadnout, jak dlouho zapracování potrvá, bude se ale jednat určitě o měsíce.

Kladný posudek z roku 2013 obsahoval přes 120 podmínek, které investor musí splnit. Šlo například o dostavbu přivaděče na dálnici D8. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali 40 podnětů, ho ministerstvo prověřovalo a v roce 2014 zrušilo. Splnění podmínek je zapracované v podkladech pro územní řízení.

Související

Ilustrační fotografie

Středočeské obce nepochodily se stížností proti Letišti Vodochody. Evropský soud ji odmítl

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku se odmítl zabývat stížností středočeských obcí, které se dlouhodobě staví proti rozšíření Letiště Vodochody. Obce v žalobě na Českou republiku tvrdily, že před českými soudy nemohly uplatnit námitky při posuzování vlivů stavby na životní prostředí. Napsal to dnes server E15.cz. Projekt připravuje společnost Letiště Vodochody ze skupiny Penta.
Stavebnictví, ilustrační fotografie

Kolem letiště ve Vodochodech se už nesmí stavět domy

Praha - Kolem letiště ve Vodochodech se už nebudou moci stavět obytné domy. Úřad pro civilní letectví okolo letiště vytvořil ochranné hlukové pásmo, které novou výstavbu neumožňuje. Dotčené obce, které většinou nesouhlasí s plánovaným rozšiřováním Vodochod, musí pásmo zapracovat do svých územních plánů. Jde zejména o Bášť, Panenské Břežany a Dolany, okrajově pak o Máslovice, Zlončice, Postřižín, Odolenou Vodu, Klíčany a Vodochody. Vyplývá to z dokumentu, který má ČTK k dispozici. Podle starostky Panenských Břežan Lucie Fiury se kvůli pásmu stanou pozemky a nemovitosti v něm zahrnuté v podstatě neprodejnými.

Více souvisejících

Letiště Vodochody Ministerstvo životního prostředí EIA

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy