Těžba lithia v Krušných horách? Investice za 10 miliard, práci může najít přes tisíc lidí

Ústí nad Labem - Lithium patří podle surovinové politiky ČR ke strategickým surovinám. V tuzemsku se nacházejí asi tři procenta světových zásob - většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Při těžbě v Krušných horách by mohlo najít práci přes 1000 lidí.

Lithium se používá na výrobu baterií a jeho cena na světových trzích stoupá, dobývat by se v okolí Cínovce na Teplicku mohlo za několik let. Celková vstupní investice na otvírku podzemního dolu a výstavbu zpracovatelských závodů se bude pohybovat okolo deseti miliard korun, uvádí se v materiálu, který projednali krajští zastupitelé.

Menší projekt společnosti Cínovecká deponie na odkališti už má povolení k těžbě, v rámci druhého, který plánuje společnost Geomet, se dělají průzkumné vrty. Hlubinný důl by vznikl na místě původního. "Provoz dolu bude zajišťovat zhruba 660 zaměstnanců, provoz úpravárenského komplexu 350 zaměstnanců. Přímá realizace záměru zajistí přes 1000 pracovních míst," uvádí dokument. Záměr bude posuzován v rámci procesu vlivů na životní prostředí (EIA).

Geologický průzkum je velmi nákladný. Firma Geomet, kterou vlastní australský European Metals Holdings (EMH), už do geologických prací investovala zhruba 350 milionů korun.

"Světová spotřeba lithia je dnes tažena výhradně automobilovým průmyslem. Pokud by došlo ke změně technologie výroby baterií, což není vůbec nepravděpodobné, nese veškeré riziko soukromý těžař, nikoliv stát. V případě, že sázka na budoucí dlouhodobou potřebu lithia vyjde, lze ložisko následně těžit po několik generací," uvádí dokument v reakci na červnové vystoupení senátora Jaroslava Doubravy (KSČM), který uvedl, že by těžbu měla zajišťovat státní firma.

Město Dubí, pod které Cínovec patří, těžbu podporuje, vedle pracovních míst bude znamenat příjem do rozpočtu z poplatků. Hlavním přínosem má být vytvoření nového průmyslového odvětví, tzv. e-mobility s vysokou přidanou hodnotou.

Související

ČEZ

ČEZ učiní rozhodnutí o těžbě a zpracování lithia v roce 2023

Rozhodnutí o komerčním využití lithia chce ČEZ učinit v roce 2023. Finální studie proveditelnosti by měla být hotová v květnu příštího roku. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš v cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku. Nové výzkumné centrum technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze tam zkoumá metodu získávání lithia.
ČEZ

ČEZ bude s EMH pokračovat v přípravě těžby lithia na Cínovci

Energetická společnost ČEZ bude s australskou společností European Metals Holdings (EMH) pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Firma Severočeské doly ze skupiny ČEZ vstoupí do české firmy Geomet, která je dceřinou firmou EMH a je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. V další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se podle něj uskuteční nejrůznější testy horniny a postupu výroby. Budou provedeny mimo lokalitu, těžba zatím nezačne. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) označil dohodu za velký úspěch.

Více souvisejících

těžba lithia Krušné hory Ústecký kraj doly Ekonomika Jaroslav Doubrava Cínovecká deponie Geomet

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 35 minutami

před 46 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy