Česko se už chystá na zimu: Zásobníky zemního plynu jsou téměř naplněné

Háje (Příbramsko) - Topná sezona letos začala v Česku dříve. Zásobníky zemního plynu jsou nyní naplněny z 93 až 95 procent. Zdražování energií se neočekává.

"Přestože z nich bylo nutné již trochu čerpat v některých zářijových dnech, myslím si, že tuzemské zásobníky jsou na nadcházející zimu připraveny stejně tak jako celé české plynárenství," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) při dnešním setkání se zástupci skupiny innogy u kavernového zásobníku v Hájích na Příbramsku. 

Připomněl, že v Česku jsou čtyři provozovatelé podzemních zásobníků plynu, celková kapacita všech devíti zásobníků dosahuje 3,5 miliardy metrů krychlových. Největší provozovatel innogy jich spravuje šest s celkovou kapacitou 2,7 až 2,8 miliardy metrů krychlových. Celková roční tuzemská spotřeba je 7,5 až osm miliard metrů krychlových.

Podle mluvčího innogy Martina Chalupského je nyní v podzemních zásobnících skupiny shromážděno přes 2,5 miliardy metrů krychlových plynu. "Je to způsobeno tím, že topná sezona letos začala o pár týdnů dříve, čili se nedalo vtláčet v průběhu září," uvedl mluvčí s tím, že se v příštím období nebude zdražovat a ceny zemního plynu i elektřiny zůstanou stabilní.

Innogy provozuje v ČR šest podzemních zásobníků. V Čechách je to kavernový zásobník v Hájích, dále zásobníky Dolní Dunajovice a Tvrdonice na jižní Moravě a Štramberk, Lobodice a Třanovice na severu Moravy.

Zemní plyn odebírá v ČR podle Havlíčka více než 2,8 milionu zákazníků, z toho přes 2,6 milionu tvoří domácnosti. Česko má minimální zásoby a zdroje, 99 procent plynu dováží, zejména z Ruské federace. Důležité je podle Havlíčka rozšiřování přepravních tras. "To znamená severojižní propojení a podobně," dodal.

Související

Ilustrační foto

Bude kvůli drahému plynu drahá zima? Počasí si to nemyslí

Když začátkem letních prázdnin vyšla zpráva o tom, že členské země Evropské unie (EU) společně snížily o 19 % množství spotřebovaného zemního plynu mezi srpnem 2022 a lednem 2023, což činilo 41,5 miliardy metrů krychlových této komodity, příliš pozornosti nevyvolala. Počasí bylo více než tropické a málokoho by napadlo, že se nějak může propsat i do vývoje cen energetických komodit. Nyní jsme ale na začátku topné sezóny a každého z nás může napadnout, i kvůli tomu, co se aktuálně ve světě děje, zda kvůli tomu nehrozí drahá zima.

Více souvisejících

Zemní plyn Jiří Havlíček (ČSSD) Energetika Česká republika Ekonomika innogy

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy