Optimismus firem v ČR láme rekordy, jen pětina jich oznámila útlum

Praha - Index očekávání firem v ČR ve čtvrtém čtvrtletí 2017 vzrostl o 12,5 bodu na dosud nejvyšší hodnotu 41,6 bodu. Na 56 procent zástupců malých nebo středních firem a živnostníků říká, že objem jejich investic za uplynulý rok byl vyšší než v roce předchozím.

Vyplývá to z pravidelného průzkumu ČSOB, který čtvrtletně zjišťuje náladu a plány sektoru malých a středních podniků v oblastech poptávky, investic a rozšiřování podnikání.

"Optimismus v sektoru malých a středních firem vyplývá z výborné celkové ekonomické situace v české ekonomice a hospodářské i finanční stability. Otázkou je, jak dlouho se podobnou náladu podaří udržet, poněvadž budeme svědky tlaku na marže českých podniků, které se budou snažit přilákat zaměstnance i s pomocí zvyšování mezd," uvedl výkonný ředitel útvaru firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Mezičtvrtletně stoupl podíl podnikatelů vykazujících meziroční růst objemu investic o čtrnáct procentních bodů. Naproti tomu jen pětina oznámila meziroční investiční útlum. "To, že více než polovina podnikatelů hlásí nárůst svých investic, je v období stále ještě výhodných úrokových sazeb velmi potěšující zprávou. Je ale nepochybné, že éra levných peněz směřuje ke konci," upozornil Manda.

Rozšířit podnikání podle průzkumu plánuje v horizontu jednoho roku čtvrtina oslovených podnikatelů a firem, což bylo mezikvartálně více o pět procentních bodů. Naproti tomu jen necelých pět procent podnikatelů uvažuje o omezení, přerušení nebo ukončení podnikání.

Se současnou ekonomickou situací jsou spokojeny tři čtvrtiny oslovených malých a středních živnostníků a zástupců firem, což je zatím nejvíce za dobu sledování. Takřka 15 procent z těchto podnikatelů je s ekonomickou situací ČR spokojena rozhodně. Spokojenost s ekonomickou situací v ČR mezikvartálně vzrostla o šest procentních bodů.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy živnostníci ČSOB Ekonomika investice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy