Pozor na fígl dodavatelů energií. Žárovky "zdarma" raději odmítejte

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) zaznamenala v posledních týdnech výrazný nárůst žádostí spotřebitelů o mimosoudní řešení sporů s firmou, která jim původně nabízela změnu dodavatele energií za "výhodnějších" podmínek a k tomu úsporné žárovky jako dárek.

Od smlouvy na dodávku energií se dá odstoupit do 14 dnů od uzavření, nebo ji bez sankce vypovědět až do 15. dne od zahájení dodávek. Firmy pak ale „využijí“ původní „dárek zdarma“, tedy žárovky, které následně chtějí zpoplatnit (obvykle i částkou 2 000 Kč), upozornila ČOI na svém webu.

Podle informací ČTK jde například o firmu Bohemia Energy. "Naše společnost spolupracuje s ČOI na řešení zákaznických podnětů stejně jako jakákoliv jiná společnost, kterou ČOI k poskytnutí součinnosti vyzve. Každý případ posuzujeme pečlivě a řešíme je dle individuálních okolností," řekla bez bližších podrobností mluvčí firmy Hana Novotná.

Mluvčí Energetického regulační úřadu (ERÚ) Michal Kebort dnes uvedl, že kvůli problémům s LED žárovkami se na úřad obrací několik spotřebitelů každý týden. "Zpravidla jde o výsledek schůzky s podomním prodejcem," řekl. "Pokud na prodej u domovních dveří přistoupíte, nic nepodepisujte, aniž byste si nechali čas na prostudování kompletní smluvní dokumentace," radí lidem mluvčí.

Podle ČOI spotřebitelé často ani nevědí, že spolu s převzetím dárku v podobě úsporné žárovky podepsali i smlouvu o změně dodavatele energií, jejíž součástí je nepřiměřená sankce v případě odstoupení od smlouvy. "Jakmile spotřebitel zjistí, že změna dodavatele energií je pro něj vlastně nevýhodná a chce odstoupit, firma začne upozorňovat na 'kupní smlouvu na žárovky' a často nepřiměřeně tlačit na jejich uhrazení. Doporučujeme požadovanou (extrémně vyšší) cenu LED žárovek nehradit," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Povinností spotřebitele podle něj je žárovky vrátit. Není-li již dobře možné žárovky nepoužité a nepoškozené vrátit, je spotřebitel povinen nahradit podnikateli obvyklou cenu žárovek, případně cenu, o kterou se jejich hodnota oproti ceně obvyklé snížila. Obvyklou cenou není cena určená ve smlouvě, ale cena obvyklá v prodejní síti.

Pokud i v takovém případě společnost stále za žárovky žádá přemrštěnou částku, nebo dokonce hrozí načítáním penále, sankčními poplatky či exekucí, inspekce radí nic neplatit a doporučuje takový postup podnikatelů hlásit Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ).

Sdružení obrany spotřebitelů - Asociace dnes také varovalo před nekalými praktikami některých dodavatelů energií či pořadatelů tzv. energetických aukcí, kteří pomocí nabídek po telefonu zneužívají názvu oficiálních institucí, jako jsou např. ERÚ či Státní energetická inspekce. "V poslední době jsme zaznamenali několik stížností na telefonáty společnosti, která se představuje jako Sdružení pro kontrolu energií. Právnickou osobu s takovým názvem však ve veřejném rejstříku nenajdete. Jedná se tedy evidentně o použití nekalé obchodní praktiky," uvedla předsedkyně sdružení Gerta Mazalová.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi Energetika Žárovka Bohemia Energy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 25 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 46 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 54 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy