Nová pravidla měření emisí? Velká část stanic kvůli změně zkrachovala

Praha - Po zavedení nových povinností pro provozovatele měření emisí výrazně ubylo registrovaných i aktivních stanic měření emisí. Zatímco v srpnu 2016 mělo státem vydané povolení 2760 poskytovatelů měření emisí, z toho 1763 aktivních, letos za první čtvrtletí stát registroval už jen 1093 stanic, z nichž aktivních bylo 912. ČTK to sdělilo ministerstvo dopravy. Stanice měření emisí mají od letošního roku povinnost dokumentovat přítomnost kontrolovaných vozidel na prohlídkách.

Skutečnost, že po zapojení stanic měření emisí do informačního systému stanic technické kontroly mnoho provozovatelů ukončilo svůj provoz, potvrdil i předseda Sdružení provozovatelů stanic technické kontroly Michal Cuc. Zavádění nových povinností při měření emisí podle něj znamenaly pro poskytovatele náklady v řádech statisíců.

Nejnákladnější položkou byla pro většinu z nich zejména potřeba nových měřicích přístrojů, jejichž součástí musí být nově i technologie pro diagnostiku. Zařízení navíc musí umožňovat vyhodnotit měření, vytisknout protokol a odeslat data do informačního systému ministerstva dopravy. Vedle toho museli ve stanicích pořídit například i fotoaparáty nebo softwarové programy pro práci s fotografiemi. Některým provozovatelům navíc vzrostly i náklady na zaměstnance.

Velkou část z úbytku stanic tvoří autodílny, kterým se už nevyplatilo měření emisí dále nabízet. Podle prezidenta Svazu prodejců a opravářů motorových vozidel Josefa Lhotáka řadu opraven přiměla k uzavření provozu měření emisí vedle vysokých nákladů i nechuť k novým pravidlům. Ty totiž výrazně prodloužily čas kontroly emisí a ta teď zabere až dvojnásobek původního času. Zpřísněné normy zavedly náročnější metodiku kontroly a práce mechaniků se tak výrazně změnila.

Nové povinnosti navíc přiměly provozovatele stanic ke zdražení, většinou kolem zhruba 20 procent z dosavadních cen. "Je možné, že to není poslední zdražení. Nejde jen o prodloužení časů focením, ale i jiné problémy, které se vyskytují spojením diagnostického zařízení s jednotkou v motoru a s některými závadami, které hlásí diagnostická jednotka. Jde zejména o starší vozidla," dodal Cuc s tím, že další zdražení lze očekávat především u kamionů, u kterých se měření prodloužilo nejvýrazněji.

Podle údajů ministerstva dopravy z počátku dubna byly za první čtvrtletí letošního roku při měření emisí pořízeny více než tři miliony fotografií při celkem 563.669 kontrolách. Provozovatelé stanic musí nově od letošního roku evidovat informace o každé prohlídce, včetně fotografií, do online databáze ministerstva. Povinně se musí fotit poznávací značky, identifikační číslo vozidla, takzvaný VIN kód a stav tachometru. Stejný informační systém využívají i stanice technické kontroly (STK), pro které tato povinnost platí od ledna 2016. Ministerstvo tím chtělo zamezit situacím, kdy některá vozidla získala záznam o úspěšné kontrole emisí, aniž by stanici ve skutečnosti navštívilo.

Související

Doprava v zimě, ilustrační foto

Platnost končících STK automobilů se prodlouží o deset měsíců

Platnost státních technických kontrol (STK) automobilů se kvůli koronavirové krizi prodlouží o deset měsíců. Opatření platné pro celou EU se týká technických kontrol propadlých od loňského září do konce letošního června. Nebude však platit pro už jednou takto prodloužené STK loni. Informovalo o tom ministerstvo dopravy. Už dříve úřady automaticky prodloužily platnost končících řidičských průkazů.
Ilustrační foto

Nemáte STK? Možná už své auto na parkovišti nenajdete

Vlastníci silnic a veřejných parkovišť možná dostanou širší práva odstraňovat z nich odstavené automobily. Vláda na dnešním zasedání podpořila návrh skupiny poslanců ANO, podle kterého by mohli odvézt také vozidla, která nebudou mít déle než půl roku platnou technikou prohlídku. Nyní je možné podle zákona nechat odtáhnout vrak auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor. O dnešním hlasování kabinetu informoval novináře tiskový odbor úřadu vlády.

Více souvisejících

stk Ekonomika auto

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy