Klimatizace na plné obrátky: Vedra v Česku zvyšují spotřebu elektřiny. Bude jí nedostatek?

Praha - Současné, na květen netypicky teplé počasí, zvýšilo v posledních dnech spotřebu elektřiny. V některých časech činí meziroční nárůst až šest procent. Důvodem je mimo jiné větší využívání klimatizací. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle něj jde ale stále o spotřebu hluboko pod úrovní zaznamenávanou v zimě i během parných dnů v létě, kdy teploty dosáhnou ještě výš než v posledních dnech.

"Z hlediska spotřeby je na konci jara a v létě spotřeba o více jak třetinu nižší než v zimě, nedostatky tedy nehrozí. Naopak na letní období se pravidelně plánují odstávky elektráren kvůli údržbě," uvedl mluvčí.

Vyšší teploty podle něj neovlivňují ani výrobu. "Naše elektrárny využívají takzvaný uzavřený chladicí cyklus, kdy se ke snižování teploty vody používají chladicí věže. Vysoké teploty tak výrobu v elektrárnách prakticky neomezují, na rozdíl od průtočných systémů, které se vyskytují například ve Francii či Německu. Při tomto typu se chladicí voda čerpá a vypouští přímo do řeky, a teplá voda významně snižuje výkon elektrárny," dodal.

Další z distributorů - E.ON, podobný nárůst jako ČEZ nezaznamenal. "Aktuální počasí odpovídá horkým letním měsícům a teploty v posledních dnech pravidelně šplhají ke třicítce, takže by se dalo předpokládat, že klimatizace a ventilátory pojedou na plné obrátky celé dny, čímž bude stoupat i celkový odběr elektrické energie. Podle našich měření se však nezvykle teplé počasí ve zvýšeném odběru elektrické energie ze sítě nijak výrazně neprojevilo," řekla dnes ČTK mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Výraznější problémy zatím nezpůsobily vysoké teploty ani na železnici. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Marka Illiaše je to dáno zejména charakterem současného počasí, kdy teploty stoupají relativně stabilně. Nebezpečím pro ocelové koleje jsou podle mluvčího naopak velké výkyvy teplot, kdy se přes den koleje přehřívají a v noci se náhle prudce ochladí. V minulosti se kvůli tomu koleje deformovaly. "Od doby, kdy se používají bezstykové kolejnice, však dochází k jejich vybočení velmi zřídka," dodal Illiaš.

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.
Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ Elektřina Počasí Energetika Ekonomika E.ON

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 15 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy