Ekonomická diplomacie ČR? Rýsuje se velký plán, mají se zapojit další ministerstva

Praha - Do společných projektů ekonomické diplomacie by se mohla zapojit i ministerstva dopravy, zdravotnictví nebo životního prostředí, řekl dnes na poradě ekonomických diplomatů náměstek ministra zahraničí Miloslav Stašek. Rozpočet fondu na tyto projekty, které mají podpořit kontakty českých a zahraničních firem a otevírání obchodních příležitostí, se pro letošní rok zvýšil na 60 milionů korun. Loni jich resorty ve spolupráci s ambasádami připravily kolem tří set.

"Společný finanční rámec projektů ekonomické diplomacie se stal nosnou páteří podpory exportu," uvedl Stašek. Do fondu společně přispívají ministerstva zahraničí, průmyslu, obrany, zemědělství, vnitra a pro místní rozvoj a úřad vlády. "Je tu i zájem dalších resortů jako zdravotnictví, životního prostředí nebo dopravy. Je tu potenciál rozšířit projekty na podporu vodního hospodářství, dopravy nebo i v oblasti zdravotnické techniky," doplnil.

Loni do společného fondu pro podporu ekonomické diplomacie resorty přislíbily 53 milionů korun. Ve spolupráci s ambasádami z něj šly peníze na 300 projektů ve 100 zemích. Obvykle jde o podnikatelské mise, semináře, nebo účast na veletrzích. Pro rok 2018 je podle Staška rozpočet 60 milionů korun a zatím je schváleno kolem 230 projektů.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) podpořil plánovanou fúzi státních agentur CzechTrade a CzechInvest. "Je třeba vnímat, že CzechInvest, a doufejme, že s novou paní ředitelkou Silvanou Jirotkovou se to povede, bude muset nabrat výrazně jiný směr, než tomu bylo dosud. Možná se zase jednou, v době, kdy nám bude ouvej, vrátíme k lákání investorů a investic, nechci říct skoro za každou cenu. Nyní ale musíme přizpůsobit organizaci, strukturu a také počet lidí stávající době," uvedl.

Podotkl, že se nyní Česko naopak díky hospodářskému růstu potýká s problémy spíše opačnými, kdy má problém rychle získat kvalifikovanou i nekvalifikovanou pracovní sílu z jiných zemí. V takové chvíli podle Hünera ztrácí lákání nových investorů bez přidané hodnoty význam.

Rady ekonomických diplomatů se tradičně účastní šéf resortu a premiér. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) svou neúčast omluvil dnes ráno kvůli jednání o nové vládě. Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) má zdravotní problémy.

Hüner nezasedne v nové vládě, kterou by mělo sestavit hnutí ANO se sociálními demokraty s podporou komunistů. Má ho nahradit prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková (za ANO).

V letošním roce budou otevřeny dva české generální konzuláty, jejichž úkolem bude mimo jiné podpořit český export. Nové zastoupení bude mít ČR v Manchesteru a v Milánu. Kromě toho diplomacie posílí také zastoupení v subsaharské Africe. Na jednotlivé úřady Česko také postupně vysílá ekonomické, rozvojové nebo zemědělské diplomaty.

Související

Donald Trump

Trump nastínil možné řešení neshod s EU, mluvil o clech

Spojené státy by zavedením dodatečných cel na dovoz evropského zboží mohly okamžitě vyřešit své obchodní neshody s Evropskou unií. Uvedl to dnes podle agentury Reuters americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci s italským prezidentem Sergiem Mattarelou. Dodal však, že k takovému kroku teď není připraven.

Více souvisejících

ekonomická diplomacie ministerstvo zahraničí Česká republika Tomáš Hüner ministerstvo průmyslu czechinvest

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 41 minutami

před 46 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy