Kde splašit zaměstnance? Špičková česká firma hledá až v Nepálu

Fulnek - Společnost Nordic Steel z Fulneku na Novojičínsku, která se zabývá zpracováním plechu a souvisejícími oblastmi strojírenské výroby, se během tří let dostala z červených čísel a roste. Loni měla obrat 245 milionů korun a letos předpokládá 280 milionů. Firma dokončuje zatím nejrozsáhlejší projekt, výstavbu haly za 60 milionů korun a chce nabrat 60 zaměstnanců. Protože se jí nedaří najít lidi na tuzemském trhu ani mezi pracovníky z blízké ciziny, hledá nové zaměstnance až v dalekém Nepálu. ČTK to řekl jednatel společnosti Petr Klimek.

Firma má 150 zaměstnanců a sehnat další je prý nyní obrovský problém. "Práci bychom měli, ale kapacitně už nejsme schopni to zvládnout. Máme už pět agenturních zaměstnanců z Ukrajiny a teď bychom chtěli získat zaměstnance z Nepálu. Na Nepálce máme dobré reference, co se týče jejich kvalifikace," řekl Klimek s tím, že Nepálci hodně pracují na Blízkém východě.

Nyní společnost řeší administrativní záležitosti s nepálskou ambasádou v Berlíně. Firma potřebuje hlavně svářeče a pracovníky na CNC stroje a zaměstnanci těchto profesí například z Bulharska, Rumunska nebo Ukrajiny už podle Klimka na trhu nejsou. "Znám náturu Nepálců, protože jsem jich v životě při cestách pár potkal, takže si myslím, že to budou bezproblémoví, velmi pracovití, poctiví lidé. Je i výhoda, že mají dobrou znalost angličtiny," řekl Klimek.

Nejprve chce vyzkoušet deset lidí. Pokud vše bude fungovat, má firma kapacitu pro 60 nových zaměstnanců. "Máme přímo v areálu objekt, kde můžeme tyto zaměstnance i ubytovat ve velmi pěkných podmínkách," řekl jednatel. Nepálci by ve Fulneku pracovali dva roky, na tuto dobu se vydává pracovní povolení. Firma by jim hradila i ubytování a stravu, a kdyby odpracovali celé dva roky, tak i letenky.

Nordic Steel 95 procent produkce vyváží, partnery má ve Velké Británii, Nizozemsku, Německu, Rakousku nebo Švýcarsku. Nemá vlastní produkt, vyrábí na zakázku na základě objednávek zákazníků. Její produkty směřují do zdravotního nebo stavebního průmyslu, dělá komponenty pro nákladní vozidla a od letoška třeba i součásti dobíjecích stanic na elektromobily.

Firma chce ale i vymyslet vlastní produkt, aby nebyla závislá jen na zakázkové výrobě. "Nejsilnější stránkou firmy jsou lidé. Naši konstruktéři, technologové jsou opravdu velmi schopní a myslím si, že by bylo dobré to, co umíme, čemu rozumíme, spojit s něčím s přidanou hodnotou jako vlastní výrobek," řekl jednatel.

Na vývoji chce firma pracovat s vysokou školou, spolupracuje už s Moravskoslezským inovačním centrem v Ostravě. "To, co dneska děláme, tak za 20 let bez nějaké inovace nemá šanci na přežití. Musíme se dívat dlouhodobě dopředu. Úplně ideálně by to měl být výrobek, který bude vyrobitelný technologiemi, které máme u nás, a spojený s nějakou inovací," řekl Klimek.

Firma sídlí v areálu, kde v minulosti působil výrobce praček Romo Fulnek. V posledních dvou letech investovala přes 100 milionů korun. Nyní dokončuje stavbu nové haly, díky níž rozšíří výrobní i skladovací prostory. "Naše vize je, že když se přiveze plech, tak se naskladní pod střechu a finální výrobek bude taky expedován zpod střechy, což tady předtím nebylo," řekl jednatel. Společnost si pořizuje i svařovacího robota, zatím se v ní všechno svařuje ručně.

Nordic Steel firmy nepál Ekonomika zaměstnání

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy