ROZHOVOR | Zvýšení minimální mzdy? Ekonom pro EZ promluvil o nezaměstnanosti a zániku některých pozic

Vláda Andreje Babiše (ANO) před několika dny rozhodla, že minimální mzda v Česku vzroste od ledna o 1150 korun na 13.350 korun. Zaměstnavatelé ale se zvýšením nesouhlasí. Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětluje, jak se tato změna dotkne pracovního trhu.

Minimální mzda se v České republice od 1. ledna 2019 zvýší o 1150 korun na 13 350 korun. Je to podle Vás krok správným směrem?

Růst minimální mzdy přispívá k růstu nezaměstnanosti. V situaci, kdy v České republice máme přes 300 tisíc volných pracovních míst, se však růstu nezaměstnanosti obávat nemusíme. Rostoucí minimální mzda naopak může motivovat hůře kvalifikované pracovníky k tomu, aby si konečně našli práci a nežili život na sociálních dávkách.

Jaký bude mít podle vás dopad poslední zvýšení minimální mzdy na tuzemský trh práce?

Zaniknou všechny pracovní pozice, kterých si zaměstnavatelé budou cenit na méně než 17 890 korun, což budou po zvýšení minimální mzdy na 13 350 korun celkové měsíční náklady zaměstnavatele na vytvoření pracovního místa s minimální mzdou.

Nadále poroste tlak na automatizaci výroby, kdy lidská práce bude nahrazována kapitálem. Lidé s nízkou kvalifikací by proto na sobě měli pracovat, aby v budoucnu našli uplatnění. S příchodem krize se totiž situace na trhu práce může proměnit.

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) se navíc nechala slyšet, že bude usilovat, aby tato částka vzrostla do roku 2021 na 16 tisíc. Je toto číslo reálné?

Do roku 2021 může reálně propuknout ekonomická krize, která růst minimální mzdy zbrzdí. V případě, že se však ekonomice bude i nadále dařit, je další zvyšování minimální mzdy možné. Za minimální mzdu pracují jen zhruba 4 procenta zaměstnanců a část z nich ve skutečnosti dostává další nezdaněné peníze přímo na ruku. To se děje například u číšníků, kteří v některých případech pobírají jen minimální mzdu a další peníze dostávají ze spropitného.

Nakolik je takové zvyšování minimální mzdy v naší ekonomice udržitelné? Kam až může reálně stoupnout?

V případě, že poroste produktivita práce nejméně kvalifikovaných zaměstnanců, je možné navyšovat minimální mzdu. Zaměstnavatelé by tak měli činit automaticky, ale bohužel se na trhu nachází i tací, kteří se snaží své zaměstnance odírat. Kvůli tomu přichází státní regulace, která se však v krizové době může ukázat jako škodlivá a může vést k růstu nezaměstnanosti.

Samotná výše minimální mzdy přitom nezohledňuje různorodost jednotlivých regionů. Minimální mzda, která může v Praze působit úsměvně se například v Karlovarském kraji může jevit jako příliš vysoká.

Zaměstnavatelům se samozřejmě takto vysoké zvyšování nelíbí. Opakovaně volají po stanovení pravidel, díky kterým by se mzda zvyšovala pravidelně a po menších částkách. Od čeho by se vlastně měl tento nástroj měl odvíjet?

Všechny druhy mezd se musí primárně odvíjet od produktivity práce. Jakmile totiž dojde k situaci, kdy je produktivita práce nižší než výše mzdy, dochází k ekonomicky neudržitelnému stavu. Doplňkově však mohou být voleny i další parametry. Například by minimální mzda měla být vyšší než sociální dávky, tak aby lidé byli motivování chodit do práce.

Má podle vás minimální mzda nějaký význam? Můžeme totiž slyšet třeba ten názor, že by vůbec neměla být určená, že je to prostě záležitost vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem…

Kdyby trh práce fungoval správně, minimální mzdu by nebylo třeba zavádět. Nicméně ve skutečnosti je trh práce zcela přeregulovaný a v návaznosti na sociální a zdravotní systém vytváří u některých skupin osob negativní motivace. Z těchto důvodů má minimální mzda v České republice své místo a její zrušení bez dalších změn systému by přineslo komplikace.

***

Minimální mzda se od ledna zvedne o 9,4 procenta. Průměrná mzda by měla podle odhadů ministerstva práce příští rok vzrůst o 6,5 procenta. Resort práce v podkladech pro vládu uvedl, že nejnižší výdělek má motivovat k práci a chránit před chudobou, proto musí být dostatečný. Lidé, kteří za minimální odměnu pracují, by neměli být závislí na sociálních dávkách, dodalo ministerstvo. Minimální mzda je podle statistik dlouhodobě pod hranicí příjmové chudoby.

Průměrná minimální hodinová mzda se od ledna zvýší ze 73,20 na 79,80 korun.

Spolu s minimální mzdou se zvedá i zaručená mzda, která představuje nejnižší výdělek, na který má pracovník podle odbornosti a složitosti práce nárok. Místo dosavadních 12.200 až 24.400 korun bude nově činit 13.350 až 26.700 korun.

Zaručená mzda, kterou zákoník práce zavedl v roce 2007, se vyplácí v osmi stupních. Nejnižší odpovídá minimální mzdě, nejvyšší aspoň jejímu dvojnásobku. Za hodinu by tak výdělek měl činit podle kvalifikace a složitosti vykonávané činnosti od 79,80 koruny do 159,60 koruny místo dosavadních 73,20 až 146,40 koruny.

Související

Josef Středula

Vláda by měla využít zákona a regulovat ceny potravin, míní Středula

Vláda by podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly měla kvůli vysokým cenám potravin využít zákon o cenách. Řekl to v dnešním pořadu Partie televize CNN Prima News. Uvedl, že zákon dává vládě nástroje, jak ceny usměrňovat. Podle něho je již 11 procent cen v Česku zákonem určováno a nezpůsobilo to žádné selhání na trhu. Podle Středuly se regulují například ceny léků nebo vody. 
Štěpán Křeček - hlavní ekonom BH Securities

Vláda by mohla zavést karenci, připustil Fialův poradce. Odbory jsou proti

Jedno z opatření, které se v Česku může kvůli snížení zadlužování zavést, je karenční doba. Až se vláda dohodne, rozhodnutí o případném neplacení náhrady výdělku v prvních dnech nemoci představí. V dnešním pořadu Partie televize CNN Prima News to řekl premiérův poradce, ekonom Štěpán Křeček. Daně z příjmu by se podle něj zaměstnancům zvedat neměly. Proti obnovení karence se staví odbory. 

Více souvisejících

Štěpán Křeček Minimální mzda Česká republika rozhovor

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy