Rizika Huawei? Kyberúřad vydal metodiku, varování může mít dopad na sítě nové generace

Při obměně komunikačních technologií mohou rizika plynoucí z používání systémů čínských firem Huawei a ZTE úřady zohlednit už při zadávání veřejné zakázky. Vyplývá to z metodiky, kterou dnes zveřejnil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Upozorňuje nicméně na to, že rozhodovat o postupu zadavatele bude nadále Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Antimonopolní úřad ČTK sdělil, že se vyjádří, až metodiku kyberúřadu prostuduje.

Hospodářskou soutěž v tomto případě lze omezit již při stanovení zadávacích podmínek a nejde tím o porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, uvádí dokument. Na nejasnosti ohledně zadávání zakázek poukazoval premiér Andrej Babiš (ANO) v prosinci, když NÚKIB zveřejnil varování před používáním daných technologií.

V případě, že oprávněná autorita vydává varování, které může v konkrétních případech vést k omezení hospodářské soutěže, nemůže být dodržení tohoto omezení při tvorbě zadávacích podmínek považováno za vytváření bezdůvodné překážky hospodářské soutěže, uvádí dokument. Sedmnáctistránková metodika zahrnuje návrhy postupu i v případech, kdy už veřejná zakázka byla vyhlášena, a to pro všechny fáze výběru.

Vláda v pondělí uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru čínských společností. NÚKIB jim v tom má neprodleně poskytnout nezbytnou součinnost. Kritická infrastruktura představuje sítě a služby nezbytné pro obyvatele státu, například komunikace či rozvody energií. Výzva se týká 160 státních i soukromých subjektů.

Před vánočními svátky NÚKIB vydal varování před užíváním infrastruktury jmenovaných společností kvůli bezpečnostním rizikům s tím, že nemíří na běžné uživatele, což zdůrazňuje i metodika.

Úřady mají podle metodiky nyní prověřit, jestli zařízení využívají v rámci informačních systémů, pak zohlednit nové hrozby, před kterými NÚKIB varoval. V případě, že riziko překročí stanovenou mez, musí instituce zavést patřičná opatření, například postupně nahradit dané technologie a vyloučit je z výběrových řízení. V opačném případě lze technologie nadále využívat.

Analýzu a řízení rizik je podle metodiky nutné provést také při výběru dodavatele a výsledná opatření promítnout do smluv. Za dodavatele se nepovažují jen Huawei a ZTE, ale také všechny společnosti, jež technologie zmíněných firem přeprodávají či dodávají produkty, jejichž součástí jsou prostředky Huawei a ZTE.

Podle kybernetických expertů hrozí při užívání daných technologií na úrovni uživatelů zaznamenávání hovorů, kontrola dat, lokalizace uživatelů. Na úrovni sítí přístup k veškerým datům, kontrola nad nimi, u koncových zařízení i podvržení identity.

Dnes jsme spustili nový web NÚKIB (https://t.co/xyg6NvMz76), kde najdete všechny informace o našem úřadu.Jeho sekce Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCKB) bude i nadále využívat doménu https://t.co/JY9BdyOkam.

— GovCERT.CZ (@GOVCERT_CZ) 8. ledna 2019

Varování NÚKIB se může dotknout dodávání technologií na stavbu sítí nových generací, upozornil dnes Deník N. Na konci ledna se s představiteli NÚKIB sejdou zástupci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). "Tématem jsou poslední aktivity NÚKIB v oblasti kybernetické bezpečnosti ve vztahu k připravované aukci v pásmu 700 MHz," řekl listu mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Skutečné riziko, které může ovlivnit výstavbu 5G sítí, je podle odborníka na telekomunikace Rostislava Kocmana ve snahách technologických dodavatelů budovat a zejména provozovat 5G sítě. V takovém případě nemá mobilní operátor kontrolu nad sítí a spoléhá na záruky svého technologického dodavatele. Pokud mobilní operátor svěří provoz sítě technologickému dodavateli, ten může síť kdykoliv vypnout a mobilní operátor nebude schopný ji jednoduše, pokud vůbec, zprovoznit. Nebude mít kontrolou nad tím, co se s daty zákazníků a o zákaznících vůbec děje.

"Varování NÚKIB znamená, že operátoři, kteří se rozhodnou pro technologie 5G od firem Huawei a ZTE, budou muset provést bezpečnostní audity a pro některé síťové úlohy či části sítí 5G zřejmě nebudou moci tyto technologie využít, pokud si nebudou síť plně stavět a provozovat sami. Bohužel, toto know-how pro sítě 5G jim může chybět a nejjednodušší pro ně bude najít si jiného dodavatele. Z technologického pohledu přitom Huawei patří ke světové špičce a cenově je velmi atraktivní. Orientace na nečínské dodavatele tak přinejmenším může výstavbu sítí 5G zdražit a zpomalit," podotkl Kocman.

Aukce kmitočtů pro mobilní sítě páté generace v pásmu 700 MHz, které se uvolní přechodem na televizní standard DVB-T2, by mohla začít ve druhém pololetí tohoto roku. Vodafone loni otestoval 5G síť právě s technologiemi Huawei, skupina PPF, která vlastní operátora O2, loni s Huawei podepsala memorandum o porozumění. Kdyby se Česko rozhodlo zabránit Huawei dodávat technologie pro budování sítí 5G, zařadilo by se k zemím jako Nový Zéland, Austrálie či Spojené státy.

Mobilní sítě 5G mají v budoucnu nahradit stávající technologii LTE. Slibují výrazně vyšší rychlost mobilního připojení k internetu. Zatímco v sítích LTE dosahuje reálná rychlost 50 Mbit/s, u 5G by to měly být stovky Mbit/s až jednotky Gbit/s.

Související

Huawei, ilustrační foto

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost používá Huawei

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) používá zařízení od čínské firmy Huawei. Uvedl to dnes deník Handelsblatt, podle nějž se tak děje v kontextu zpřísňování kontroly německých úřadů nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Více souvisejících

Huawei Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Česká republika internet Český telekomunikační úřad

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy