Kde se ztrácí české peníze? Politici o ně vedou žabomyší války, uvedl pro EZ známý ekonom

ROZHOVOR - Aktuální problémy týkající se státního rozpočtu a rozpočtové politiky české vlády okomentoval pro EuroZprávy.cz hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček, který zároveň přednáší na VŠE v Praze. Odborník vysvětlil největší problémy české politiky ve vztahu k veřejným financím.

V médiích jsme pravidelně svědky vládní tahanice o miliardy, zosobněnou sporem mezi ministryněmi Maláčovou a Schillerovou. Jednou se hledají peníze na rodičovské příspěvky a podruhé na sociální služby. Jde jen o politický boj nebo se věc týká nedostatku státního rozpočtu?

 Jsou to takové žabomyší války, ve kterých zpravidla nejde o podstatu věci, ale o to ukázat voličům, že pro ně ta či ona ministryně dělá víc. Státní rozpočet hospodaří s historicky nejvyšším objemem prostředků, takže stěžovat si na nedostatek peněz není opodstatněné. Hospodaření je vždy otázkou priorit. To, že nikdy nebude dost peněz na všechno, je jedním ze základních předpokladů ekonomie. Žijeme ve světě vzácných zdrojů a podle toho s nimi musíme hospodařit. Vláda by proto měla s penězi nakládat efektivněji a neměla by jen neustále brát lidem víc a víc peněz na daních a odvodech.

 Vláda připravuje větší zdanění alkoholu, aby získala další prostředky, jedná se o efektivní řešení?

 Češi jsou národem milovníků alkoholu a v mnohých případech to zachází do krajností. Mnoho lidí je společensky únosným způsobem závislých na alkoholu a svůj život si bez pití nedokážou představit. Vláda s tím chce alespoň naoko bojovat. Proti tomu nejde nic namítat. Růst daní u alkoholu by však měl být kompenzován poklesem jiných daní. To však v této souvislosti vláda neplánuje, proto je zřejmé, že jde spíše o získání dalších peněz do státní kasy než o boj proti nadměrnému pití.

Jak se na daňovou zátěž v Česku dívat? Názory se různí, podle některých jsou daně vysoké podle jiných zase nízké...

 Oproti zemím v západní Evropě je daňové zatížení v České republice relativně nízké. Například majetkové daně jsou zcela zanedbatelné, přitom jejich vybírání například podle záznamů na Katastrálním úřadu je velmi efektivní. Výše odvodů na zdravotní pojištění je vzhledem ke kvalitě poskytovaných služeb v naší zemi velmi příznivá. Problémem však spočívá ve vysokých odvodech na systém sociálního zabezpečení. Zde hledejme příčinu, proč se čisté výdělky zaměstnanců tak výrazně liší od nákladů zaměstnavatelů.

Vládě se v současnosti nedaří očekávaný výběr daní. Jedná se o obvyklý jev nebo skutečně dochází k problémům s veřejným rozpočtem?

 Po pěti měsících letošního roku dosahuje plnění daňových příjmů bez zahrnutí odvodů výše 35,8 procenta. Ve stejném období loňského roku to bylo 36,1 procenta. I když současná čísla lehce zaostávají za očekáváním, nejedná se o nic dramatického. Jestliže však naši ekonomiku zpomalí vývoj v Německu, obchodní války či brexit, může se plnění veřejných rozpočtů zadrhnout. V takovém případě by hrozilo nedodržení plánovaného schodku státního rozpočtu.

Menší z vládních partnerů ČSSD prohlašuje, že by ráda zdanila bankovní domy a připomíná zahraničí, kde se takovéto daně vybírají. Mohla by takováto daň pomoci tuzemskému rozpočtu?

 Velikost negativních dopadů sektorové daně na banky by převýšila pozitivní dopady na státní rozpočet. Sociální demokraté by se měli chovat více jako národohospodáři a navrhovat opatření, která prospějí celé ekonomice. Naopak by se měli přestat chovat jako účetní, kteří pro pár třísek nevidí celý les. Navrhovaná opatření je třeba promýšlet nejen s ohledem na státní rozpočet, ale v daleko širším kontextu.

Související

Josef Středula

Vláda by měla využít zákona a regulovat ceny potravin, míní Středula

Vláda by podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly měla kvůli vysokým cenám potravin využít zákon o cenách. Řekl to v dnešním pořadu Partie televize CNN Prima News. Uvedl, že zákon dává vládě nástroje, jak ceny usměrňovat. Podle něho je již 11 procent cen v Česku zákonem určováno a nezpůsobilo to žádné selhání na trhu. Podle Středuly se regulují například ceny léků nebo vody. 
Štěpán Křeček - hlavní ekonom BH Securities

Vláda by mohla zavést karenci, připustil Fialův poradce. Odbory jsou proti

Jedno z opatření, které se v Česku může kvůli snížení zadlužování zavést, je karenční doba. Až se vláda dohodne, rozhodnutí o případném neplacení náhrady výdělku v prvních dnech nemoci představí. V dnešním pořadu Partie televize CNN Prima News to řekl premiérův poradce, ekonom Štěpán Křeček. Daně z příjmu by se podle něj zaměstnancům zvedat neměly. Proti obnovení karence se staví odbory. 

Více souvisejících

Štěpán Křeček Ekonomika Vláda ČR sociální politika politika

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 10 hodinami

USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině

Podle Johna Kirbyho by Spojené státy uvítaly, kdyby se Čína zúčastnila globálního mírového summitu, ale vyjádřil pochybnosti, zda Peking chce podpořit spravedlivý mírový plán pro Ukrajinu.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy