Soud zamítl reorganizaci Oleo Chemical, firmu poslal do konkurzu

Městský soud v Praze zamítl reorganizační plán firmy Oleo Chemical a poslal ji do konkurzu. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Předloni stejný soud reorganizační plán formou fúze s firmou Temperatior schválil. Proti rozhodnutí se však opakovaně odvolala společnost Ravak, která firmě půjčila stovky milionů korun a dlouhodobě navrhovala konkurz Olea. Podle firmy Oleo Chemical je verdikt ekonomicky nepochopitelný. Předseda představenstva Ravaku Jiří Kreysa naopak uvedl, že firma rozhodnutí vítá a považuje jej za vítězství spravedlnosti.

"Jsem rád, že po dvou nálezech Ústavního soudu, kterým bylo povolení reorganizace opakovaně zrušeno, se nyní Městský soud v Praze s argumenty Ravaku konečně důkladně zabýval a vedle dalších závažných důvodů vylučujících zákonnost reorganizace potvrdil tvrzení Ravaku, že reorganizačním plánem Olea je sledován nepoctivý záměr," uvedl Kreysa.

Mediální zástupce Temperatioru Marek Pražák dnes ČTK řekl, že společnost se s novým usnesením soudu podrobně seznamuje. Považuje ho podle něj za překvapivé, neboť je diametrálně odlišné od rozhodnutí z roku 2017. "V řádu dnů se po jeho detailním prostudování následně rozhodneme, zda proti tomuto usnesení podáme odvolání a jak hodláme dál postupovat, například i v rámci konkurzu," uvedl Pražák.

Oleo Chemical má provozovnu v Liberci, kde zaměstnává asi 80 lidí. Sídlo společnosti je v Praze. "Rozhodli jsme se, že výrobu v libereckém závodě Oleo Chemical zatím zachováme, abychom maximálně zabránili negativním dopadům, které by její zastavení způsobilo. Záležitost se tak aktuálně nedotýká ani zaměstnanců. Vedle možnosti odvolání, projevení zájmu o podnik v konkurzu, ale zvažujeme i variantu, že výrobu biopaliv druhé generace přesuneme jinam," dodal Pražák.

Verdikt soudu je podle firmy Oleo Chemical překvapivý a ekonomicky nepochopitelný. "Věřitelé, s výjimkou několika málo zajištěných, nyní na rozdíl od řešení reorganizací nezískají žádné uspokojení svých pohledávek. Změna reorganizace v konkurz pak představuje další zbytečné protahování několik let trvající insolvenčního řízení," sdělil ČTK mediální zástupce Olea Jaroslav Pomp. Představenstvo společnosti podle něj rozhodne o případném odvolání a dalším právním postupu poté, co verdikt prostuduje.

Oleo Chemical vznikla v roce 2004 se záměrem vyrábět moderní biopaliva. Majitelé firmy Kamil Jirounek a Michal Urbánek se však o čtyři roky později dostali do finančních problémů. Peníze na investice do modernizace technologie jim poskytl právě příbramský výrobce bazénů a koupelen Ravak. Finanční zdroje se ale nevracely, a Ravak se proto v roce 2012 připojil k insolvenčnímu řízení.

Spory o stovky milionů korun, které Ravak Oleu půjčil, ovšem otevřely kauzu mnohem rozsáhlejší. Manažeři Olea tehdy potřebovali nejen peněžní injekce, ale i zakázky, při jejichž shánění se dostali do blízkosti vlivného podnikatele Ivo Rittiga. Loni v březnu soud potvrdil, že Urbánek, Jirounek i Rittigův obchodní partner Peter Kmeť půjdou za tunelování Olea do vězení, každý na tři roky. Naopak lobbista Rittig byl v kauze pravomocně osvobozen.

Předložený reorganizační plán počítal s fúzí Olea se společností Temperatior, která by se uskutečnila po ukončení insolvenčního řízení. V rámci reorganizace měla být zrušena veškerá akcionářská práva původních akcionářů a věřitelé uspokojeni z vypořádacího úvěru za 400 milionů korun poskytnutého Temperatiorem.

Související

Soud, ilustrační foto

Podnikatel Kmeť je na svobodě, soud potvrdil dřívější propuštění

Podnikatel Peter Kmeť, který byl odsouzen za pomoc k vytunelování firmy Oleo Chemical, je na svobodě. Pražský městský soud potvrdil dřívější rozhodnutí obvodního soudu, jenž Kmetě podmíněně předčasně propustil z vězení. ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Obchodní partner lobbisty Iva Rittiga je obžalovaný také v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, která bude u soudu pokračovat od středy. Státní zástupci se obávají, že by Kmeť mohl uprchnout.

Více souvisejících

Oleo Chemical insolvence soudy

Aktuálně se děje

před 57 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy