Do Česka se stále dostává polské maso se salmonelou, za poslední měsíc 4 tuny

Za poslední zhruba měsíc veterináři zjistili salmonelu ve třech zásilkách drůbeže z Polska o hmotnosti 4,3 tuny, maso se nejspíš snědlo. Na dotaz ČTK to dnes sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. O měsíc dřív šlo o 21 tun. Od poloviny dubna uplatnili veterináři vůči příjemcům zásilek 27 mimořádných opatření, 18 jich bylo již zrušeno, protože příjemci přijali veškerá opatření, aby na trh neuváděli kontaminované potraviny. Opatření vůči devíti subjektům, podle kterých musí polské maso před uvolněním na trh otestovat právě na salmonely, zůstávají platná.

"Od 25. června do dnešního dne eviduje SVS tři záchyty salmonel u drůbežího masa ze zahraničí. Ve všech třech případech se jednalo o maso z Polska. Celková hmotnost uvedených zásilek byla 4,3 tuny. Všechno maso bylo v době obdržení výsledků již po spotřebě. Ve všech třech případech byla vůči příjemcům zásilek uplatněna mimořádná veterinární opatření," uvedl Majer.

Příjemci zásilek byly podle něj firmy Zelenka ze Židlochovic, Vinataga z Příšovic a společnost Vaigl a syn. Podle Majera bylo nebo bude s provozovateli zahájené správní řízení o uložení pokuty. 

"V uvedeném období v jednom případě byla v rámci monitoringu zjištěna přítomnost salmonel také u kuřat českého původu. Jednalo se o zásilku zhruba sedmi tun masa. Zásilka byla distribuována v ČR a na Slovensku. V době obdržení výsledků bylo maso již po spotřebě," podotkl Majer.

Veterináři informují o těchto zásilkách zhruba po měsíci od poloviny dubna, do té doby zveřejňovali jednotlivé případy. Tehdy se domluvili s ministerstvem zemědělství a začali uplatňovat individuální veterinární opatření.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. ČR od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle veterinářů zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

Veterináři měli za červenec nahlášený příchod 9040 tun drůbežího masa ze zemí EU, 7560 bylo kuřecího a 1480 krůtího. Nejvíc (zhruba 70 procent) přišlo do ČR z Polska, dále pak z Nizozemska, Slovenska, Maďarska a Německa.

Související

Ilustrační foto

Do ČR se dostal španělský fuet se salmonelami, varují veterináři

Na českém trhu se prodávalo 19.000 balení španělského fermentovaného salámu fuet se salmonelami. ČTK o tom dnes informovali zástupci Státní veterinární správy (SVS), kteří dostali informace od francouzských dozorových orgánů. Ve Francii lidé salmonelózou kvůli tomuto produktu onemocněli.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Maso se salmonelou míří z Polska do Česka nadále, jsou ho tuny

Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.

Více souvisejících

salmonelóza státní veterinární správa Maso

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy