Bydlení v Praze se prodraží ještě víc, radnice zvýší daň z nemovitosti

Většina pražských radnic souhlasí s navýšením koeficientu daně z nemovitosti. Pro změnu způsobu určování výše daně se vyslovilo 53 z celkem 57 pražských radnic. ČTK to dnes v rozhovoru řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Město nyní připravuje vyhlášku, podle které si o výši takzvaného místního koeficientu pro výpočet daně rozhodnou jednotlivé radnice. Daň z nemovitosti je jedinou daní, jejíž výši může město ovlivnit.

"Městské části dlouhodobě volají po tom, aby se daň z nemovitosti zvýšila. My jsme se jim rozhodli vyjít vstříc. Daň z nemovitosti se v Praze neměnila dlouhé roky. Souhlas se zvýšením se nese napříč politickým spektrem," řekl Vyhnánek.

Ze zmíněných 53 radnic jich 33 chce koeficient nastavit výš, než stanoví návrh městské vyhlášky. Dvacítka radnic se spokojí s navrženou výší. Čtyři městské části koeficient nechtějí vůbec měnit. Náměstek neřekl, o které městské části se jedná.

Radnice mohly zaslat městu v uplynulých týdnech své připomínky. Ty nyní magistrát analyzuje a následně návrh vyhlášky projednají pražští radní. V září by ji měli podle Vyhnánka na svém zasedání projednat zastupitelé hlavního města. Platit by vyhláška měla od příštího roku.

V Praze je nyní místní koeficient stanoven na celostátně nejnižší možnou úroveň jedna. Praha v souladu s požadavkem starostů navrhuje zvýšení na úroveň dvě z pětibodové stupnice. Radnice by si podle návrhu vyhlášky stanovily výši svého velikostního koeficientu. Ten jako jediný může být stanoven pro části města rozdílně. Koeficient ovlivňuje konečnou sazbu daně z rezidenčních nemovitostí, a to tak, že vypočtená daň je jím násobena. V předkládaném návrhu vyhlášky je v základní variantě velikostní koeficient stanoven na hodnotu 2,5. Právě tuto hranici chce část radnic navýšit. Stanovit ji mohou na maximálně pětku.

Komerční koeficient, který ovlivňuje výši daně u komerčních nemovitostí, zůstane podle návrhu vyhlášky na hodnotě 1,5. S ohledem na navrhované zavedení místního koeficientu se u tohoto druhu nemovitostí zvýší daň zhruba na dvojnásobek.

Navýšení daně z nemovitých věcí pomocí místního koeficientu letos podle údajů Generálního finančního ředitelství využilo v ČR 610 obcí, měst a městských částí z celkového počtu zhruba 6260 obcí. Loni využilo navýšení místního koeficientu o dvě obce méně. Koeficient si mohou obce stanovit od roku 2009.

Související

Více souvisejících

Praha Bydlení Daň z nemovitosti Praha sobě (sdružení)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy