70 procent lidí se zajímá o osud stravenek

Praha - Celkem 70 procent lidí sleduje informace o vládní daňové reformě a osudu stravenek, z toho 30 procent je sleduje se zájmem. Vyplývá to z průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM), zveřejněného v úterý.

Z průzkumu dále vyplynulo, že vůbec tyto informace nesleduje 30 procent občanů. O daňovou reformu stravenek se zajímají podle očekávání nejčastěji občané v produktivním věku, mezi 25 až 59 lety, především lidé ve věku 45 až 59 let. Otázka dalšího osudu stravenek rozdělila vládní koalici. Více než polovina občanů (56 procent) podle svých slov ví, která vládní politická strana v parlamentu spolu s opozicí hlasovala za zachování stravenek. Jen poměrně málo lidí si myslí, že to byla ODS (sedm procent), více je těch, kteří hlasování pro stravenky přisuzují TOP 09 (13 procent). Správnou odpověď, tedy že s opozicí za zachování stravenek hlasovali poslanci Věcí veřejných (VV), uvedlo 36 procent respondentů. S rostoucí úrovní dosaženého vzdělání se snižuje podíl odpovědí „nevím“ a zároveň přibývá odpovědí, že za zachování stravenek hlasovaly Věci veřejné (základní bez vyučení – 27 procent, vyučení – 35 procent, SŠ s maturitou – 40 procent, VŠ – 45 procent). Častěji tuto odpověď uvádějí občané v produktivním věku. Dva z pěti lidí ve věku mezi 25 a 59 lety vědí, že pro stravenky hlasovali s opozicí poslanci VV. Specifické rozdíly v odpovědích na otázku, která vládní strana hlasovala s opozicí za zachování stravenek, výzkum zjistil v závislosti na stranických sympatiích. Přirozeně nejčastěji o hlasování „svých“ poslanců vědí příznivci VV (prakticky tři pětiny z nich), bezmála z poloviny uvádějí správnou odpověď stoupenci opozičních stran, ČSSD a KSČM. Pro sympatizanty ODS a zejména TOP 09 je charakteristické, že na úkor odpovědi „Věci veřejné“ uvádějí, že pro stravenky s opozicí hlasovali poslanci právě „jejich“ strany. Výsledky pocházejí z bleskového výzkumu STEM provedeného pro stranu Věci veřejné na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil 13. až 14. prosince 2011. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpovídal soubor 680 respondentů.

Související

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

ÚOHS potrestal stravenkové firmy za kartel. Pokuta činí 280 milionů korun

Antimonoolní úřad potrestal tři stravenkové firmy pokutami v celkové výši 280 milionů korun za kartelovou dohodu. Společnosti Sodexo, Edenred a Up koordinovaly obchodní podmínky pro obchodní řetězce týkající se maximálního počtu stravenek na jeden nákup. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.
Národná rada Slovenskej republiky

Slovensko podobně jako Česko zavede stravenkový paušál

Zaměstnanci na Slovensku si budou moci vybrat, zda jim jejich zaměstnavatel bude přispívat na jídlo nadále formou stravenek, nebo nově peněžním příspěvkem. Změnou zákoníku práce o tom dnes rozhodl slovenský parlament. Stravenkový paušál zavedla na začátku letošního roku také Česká republika, rozhodnutí o poskytování stravenek nebo příspěvku země ponechala na zaměstnavatelích.

Více souvisejících

Stravenky průzkumy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy