Starostové protestují proti těžbě břidlicového plynu na trutnovsku

Trutnov - Společnost, která má zájem o těžbu břidlicového plynu podala novou žádost s upřesněným průzkumným územím, nyní bez Broumovska s cennými zásobami vody. Na společném setkání se v úterý proti těžbě na Trutnovsku postavili všichni starostové dotčených obcí, uvedla mluvčí Trutnova Veronika Svobodová.

Všichni starostové se k těžbě staví zamítavě.

„Pro souhlasné stanovisko s těžbou nehovoří prakticky nic. Není to strategický zájem státu a našeho regionu už vůbec ne. Léta se snažíme upřednostňovat jiné priority s ohledem na cestovní ruch a krásy regionu, takže zájmy těžařů jdou zcela proti tomu. Těžbě se proto budeme společně bránit všemi dostupnými prostředky,“ sdělil starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS).

Starostům se nelíbí celá řada věcí. Ani nová žádost není podle nich úplná, chybí v ní informace, které budou chtít obce od těžařů doplnit. Žádost také opomíjí například územní plánování obcí, neproběhlo ani řízení o posouzení vlivu žádosti na životní prostředí, které by měl iniciovat kraj. Pro těžbu navíc nehovoří ani ekonomické zájmy. Vrtné plošiny by mnoho lidí nezaměstnaly, navíc za cenu zdevastování obrovského území. I přes ujišťování a vyjádření úřadů postrádají starostové záruku, že nedojde ke znečištění podzemních vod. Stejně jako na Náchodsku je i na Trutnovsku velmi kvalitní voda a nikdo se nemůže zaručit za to, co s ní chemikálie použité pro těžbu provedou.

„Uhlí se v regionu dobývalo stovky let. Teď, nějakých dvacet let po skončení těžby, je vidět, jak těžko a pomalu se krajina i lidé vyrovnávají s utlumením takovéto hospodářské činnosti. Je zde velká nezaměstnanost a nová pracovní místa se shánějí s obtížemi. Neexistuje ani kvalitní dopravní napojení na Hradec Králové, o to víc by region trpěl. Naopak dvacet let se snažíme budovat image města a regionu s potenciálem cestovního ruchu, staví se tu rozhledny, naučné stezky, golfová hřiště, hodně se investuje do turistické infrastruktury. To je naše priorita a to budeme hájit,“ dodal starosta.

Na trutnovské radnici jsou k dispozici také petiční archy.

Související

Ilustrační foto

Kreml má nahnáno? V Evropě tajně řídí lstivou kampaň, tvrdí politik

Bukurešť - Rusko si za každou cenu snaží udržet evropský trh pro svůj energetický průmysl a uchyluje se k podpásovkám, prohlásil v rumunském parlamentu předseda výboru pro průmysl a služby Iulian Iancu. Podle něj Rusko loni v několika evropských zemích financovalo kampaně a demonstrace proti průzkumu a využití ložisek břidlicového plynu částkou 82 milionů eur (2,3 miliardy korun). Nejde o ojedinělé obvinění. Podezření má i NATO, v roce 2012 se o podobném problému hovořilo i v Bruselu.
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie

Těžba břidlicového plynu se vymstila? Stát Oklahoma zasáhla série otřesů

Oklahoma City - Americkým státem Oklahoma otřásla v uplynulých dvou dnech série slabých zemětřesení, která podle některých vědců mohou souviset s rozšířenou těžbou břidlicového plynu pomocí tak zvaného hydraulického frakování. Informovala o tom dnes agentura AP. Podle americké geologické služby USGS zaznamenaly přístroje v sobotu a v neděli v rozmezí 14 hodin celkem sedm otřesů, ty nejsilnější dosáhly síly 4,3 stupně.

Více souvisejících

těžba břidlicového plynu

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 17 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy