Pozor na lichváře! Lidé v zatopených oblastech jsou snadnou kořistí

Praha - Ne všichni soucítí s lidmi, kteří kvůli povodním přišli o svůj majetek. Lidé v těžké životní situaci, kteří musí obnovit své vyplavené domovy, jsou totiž také často cílem lichvářů a nejrůznější pochybných poskytovatelů půjček. Přečtěte si, na co si dát v takových případech pozor a případně i poraďte svým známým.

Přírodní katastrofy sebou samozřejmě následně přinášejí i poptávku lidí po nejrůznějších půjčkách. Mnozí totiž nemají dostatečnou peněžní rezervu, aby mohli své domovy dát do pořádku a pomoc obcí a státu má své limity. Celá řada lidí zasažených povodní tak musí sáhnout po bankovní či nebankovní půjčce.

Vzniká tak ale i prostor pro nejrůznější lichváře, které neodradí ani to, že v době živelné katastrofy je prokázaná lichva trestána zákonem mnohem přísněji. Příkladem může být osud pana Vlastimila ze Zálezlic na Mělnicku. Jeho obec kompletně povodně vytopily už v roce 2002 a lichváři a nejrůznější pochybní poskytovatelé půjček se na nešťastné lidi slétli ze všech stran.

Ani on v nelehké situaci půjčce neodolal. Ač si ale půjčil pouze několik desítek tisíc korun, nyní dluží téměř milion a hrozí mu, že příjde o všechno.

Na co si dát hned od začátku pozor?

Mnoha potížím se dá už v zárodku vyhnout. Informovanost je při výběru úvěrové společnosti zcela zásadní podmínkou! Než cokoli podepíšete, prověřte si subjekt od kterého si půjčujete v obchodním rejstříku. Důležitým vodítkem také je, zda je poskytovatel půjčky členem České leasingové a finanční asociace (ČLFA). Pokud není, zbystřete.

Stejně tak je potřeba se mít na pozoru před těmi, kteří poskytují půjčky pouze do výše 5 tisíc korun. A to i v případě, že takových půjček nabídnou několik naráz a součet tak dává už pěknou částku. Hranice 5 tisíc totiž není dána vaší schopností splácet, ale tím, že taková půjčka nepodléhá zákonu o spotřebitelském úvěru. Jde o jeden ze základních poznávacích znaků novodobých lichvářů, kteří jsou následně schopni na základě takové mikropůjčky vyždímat z lidí mnohem více peněz na nejrůznějších sankcích a poplatcích.

Kdy volat Českou obchodní inspekci

Poměrně nedávno začala ale účinkovat novela zákona, který postavení lidí proti lichvářům výrazně zlepšila. Ta reaguje na některé oblíbené triky lichvářů a pochybných poskytovatelů půjček. Pokud se s nimi člověk setká, měl by nejlépe kontaktovat Českou obchodní inspekci. A o co konkrétně jde?

Směnky

Ještě minulý rok bylo jednou z nejoblíbenějších praktik přinutit člověka podepsat směnku, která má úvěr zajišťovat. Lidé ji přitom podepisují s vědomím, že jde jen o jakousi pojistku pro případ nesplácení a nikdy na ni de facto nedojde. Jenomže novodobí lichváři v takovém případě číhají na moment, kdy se například opozdí splátka, a následně na základě neuvěřitelně vysokých sankcí směnku uplatní.

Vysoké jištění

Dalším případem, který je už v současnosti nelegální, je požadavek na mnohem vyšší zajištění, než je výše úvěru. Lidé bývali nuceni například ručit za malou částku svou nemovitostí. Snahou lichvářů v takovém případě nebylo, aby člověk půjčku splatil, ale naopak aby získali nemovitost, kterou za ni ručí.

Půjčky pro každého

Dalším signálem, že se nejedná o poctivého obchodníka, je ochota poskytnout půjčku komukoliv. Spotřebitelský úvěr je totiž nově možné poskytnout jen tehdy, pokud "bude po posouzení úvěruschopnosti spotřebitele s odbornou péčí zřejmé, že spotřebitel bude schopen spotřebitelský úvěr splácet". Pokud vám nebo někomu z blízkých nechce žádná renomovaná společnost či banka půjčit a najednou se objeví někdo, kdo ano, je to podezřelé.

Telefonní linky

Nově také nesmí být tyto úvěry sjednávány na placených telefonních linkách. Těch bylo ještě nedávno v provozu velké množství, od platnosti nového zákona jich ale výrazně ubylo. Jejich smyslem přitom nebylo dojednat s někým úvěr, ale získat peníze ze samotného telefonátu, který byl vysoce zpoplatněn. Šlo hlavně o linky začínající "devítkou".

Související

Ilustrační foto Analýza

Půjčka 10 tisíc se může šeredně vymstít. Kolik nakonec zaplatíte?

Za měsíční půjčku 10.000 korun mohou lidé zaplatit až o 4500 korun víc, než si půjčili. Dalších až 30.700 korun je pak může stát, když se dostanou do půlročních potíží se splácením. Ukázala to analýza 41 bank a nebankovních společností, které mají povolení půjčky poskytovat.
Vláda ČR

Vláda odmítla návrhy SPD a KSČM proti lichvě. Důvod?

Vláda odmítla návrhy zákonů proti lichvě z dílny SPD a KSČM. Oblast úvěrů poskytovaných nebankovními subjekty dostatečně řeší nynější zákony, problematiku lichvářských půjček v šedé ekonomice by poslanecké návrhy nevyřešily, řekla na tiskovém konferenci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Obě normy i přes nesouhlasné stanovisko vlády posoudí Sněmovna.

Více souvisejících

lichva půjčky

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy