Kauza Diag Human: Francie rozhodla ve prospěch Česka

Praha/Paříž - Francouzský nejvyšší soud ve středu definitivně rozhodl ve prospěch České republiky v jejím dlouholetém sporu s firmou Diag Human, která požadovala mnohamiliardové odškodné za zmařený obchod s krevní plazmou. Společnost má naopak českému státu ještě uhradit soudní výlohy, informoval dnes tiskový odbor českého ministerstva zdravotnictví.

Společnost Diag Human SE potvrdila, že soudní řízení ve Francii skončilo zamítnutím jejího dovolání u kasačního soudu. Jan Urban jménem právního týmu Diag Human uvedl, že "všechny stupně francouzských soudů posuzovaly věc pouze formálně, bez vztahu k mezinárodním smlouvám, zavazujícím Českou republiku".

Firma se nyní proto podle něj soustředí na další soudy, které již prohlásily, že je v jejich pravomoci posoudit i podstatu sporu, a to podle českého i mezinárodního práva. "Nejméně dvě taková soudní rozhodnutí lze očekávat ještě do poloviny roku 2014," uvedl v tiskové zprávě Urban.

Francouzský soud se přiklonil k právnímu názoru Prahy, že Diag Human nemůže na České republice vymáhat v exekuci více než osm miliard korun (s úroky je to o několik miliard více), které byly firmě přiznány v arbitráži z roku 2008, protože daný rozhodčí nález není pravomocný. 

"Soud poznamenává, že podle článku 5 rozhodčí smlouvy si strany vyhradily právo požádat o přezkoumání rozhodnutí rozhodčího tribunálu a že by se stalo pravomocným, pokud by nebyla podána žádost o jeho přezkum v rámci dohodnuté doby," uvedl k svému rozhodnutí francouzský soud. A úřad doplnil, že výsledek arbitráže byl včasnou žádostí České republiky o jeho přezkoumání fakticky zrušen.

Spornou větu o nedůvěryhodnosti Diagu napsal v březnu 1992 v obchodní korespondenci někdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar.

Proč o firmě pochyboval? Firma (tehdy ještě pod názvem Conneco) se nejprve pokusila ze země vyvézt tuny látky, z níž lze snadno vyrobit narkotika. Úřady jasně řekly: Bylo to nezákonné.

Kromě toho firma v rozporu s rozhodnutím ministerstva obchodovala s krevní plazmou a byla zapletena do korupčního skandálu v Německu. Právě kvůli němu Němci vydali na šéfa firmy Josefa Šťávu mezinárodní zatykač. Firma si ale Bojarova slova nenechala líbit a začala se domáhat odškodnění. S argumentem, že přišla o zakázky, informovalo Aktuálně.cz.

A tehdy stát udělal jednu z klíčových chyb: nedohnal případ před soud a místo toho rozhodl, že se povede neveřejný spor v rozhodčím řízení. Stalo se to v době, kdy ministerstvu zdravotnictví šéfoval Jan Stráský (ODS) a rozhodčí smlouvu podepsal na radu svého náměstka Aleše Dvouletého.

Další chyba přišla o pár let později, kdy se za Zemanovy vlády stal ministrem Bohumil Fišer a resort nabídl Diagu smír. Tím de facto uznal, že stát způsobil firmě škodu a právě tento argument sehrál velkou roli, když rozhodci vynesli verdikt o vině státu.

"Příčinná souvislost mezi Bojarovou větou a škodou způsobenou firmě je zřejmá... Ostatně ministerstvo zdravotnictví o tom nepochybuje, když dopisem nabízí firmě Diag Human smír," napsali rozhodci.

Související

Ministerstvo financí

Česko částečně neuspělo v arbitráži s Diag Human, ministerstvo se odvolalo

Česká republika částečně neuspěla v mezinárodní arbitráži s Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Na základě výsledků arbitráže by tak Česko mělo zaplatit 15,5 miliardy korun. Vláda ale rozhodla o tom, že se Česko proti rozhodnutí odvolá.

Více souvisejících

diag human Francie soudy

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy