Paskov zachráněn? Nic není jisté, ještě promluví EU a cena uhlí

Praha - Dohodu o dole Paskov, kterou v pondělí oznámil ministr financí Andrej Babiš (ANO), je třeba se společností NWR dopracovat, řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) po jednání se šéfem představenstva NWR Garethem Pennym. Pokud klesnou ceny uhlí, buď podle Mládka vzroste kompenzace státu, nebo se zkrátí těžba v dole. Babiš v pondělí oznámil, že Paskov bude fungovat do konce roku 2017 a vláda poskytne peníze na sociální programy horníků za 600 milionů Kč.

Mládek řekl, že zatím domluvená kompenzace je vyšší, než uváděl Babiš, a to 650 milionů korun. Babiš v pondělí tvrdil, že peníze z rozpočtu by měly směřovat přímo horníkům, a nikoliv do společnosti OKD, která NWR patří a důl Paskov provozuje. Stát chce dohodu s NWR dokončit do konce dubna, shodli se Mládek a Penny.

"V tuto chvíli jsme se dohodli, že firma NWR přijde s tím, jaký by měl být mechanismus změny té kompenzace, pokud by cena uhlí poklesla, protože jejich pozice je taková, že pokud cena uhlí poklesne, tak buď se musí zvýšit ta kompenzace, anebo snížit doba zaměstnávání horníků, protože to by generovalo větší ztrátu," řekl Mládek. Podle Pennyho je možné, že by se důl Paskov naopak provozoval ještě déle, pokud by ceny uhlí vzrostly.

Ministr poznamenal, že dohoda o mechanismu nebude jednoduchá, protože vláda musí mít notifikaci Evropské komise a musí předložit věrohodné schéma k výpočtu. O případné částce nechtěl Mládek spekulovat, bude to předmětem jednání expertní komise. Výsledek by měl být znám v pátek.

Ředitel odboru komunikace a marketingu ministerstva průmyslu a obchodu Milan Smutný ČTK řekl, že předpokládaná částka 650 milionů korun je určena výhradně na sociální programy související s propouštěním horníků po skončení těžby dolu Paskov, jde o odstupné a další sociální programy. Někteří budou muset absolvovat rekvalifikace. Tyto peníze budou směřovat lidem, kteří v dole Paskov skončí, nikoliv na soukromé účty firem OKD či NWR, dodal Smutný.

Dohodu s NWR by mohli podpořit lidovci. Jejich předseda a vicepremiér Pavel Bělobrádek novinářům ve Sněmovně řekl, že je pro to, aby byly peníze určeny jen na sociální programy pro horníky, a ne soukromé firmě. S návrhem ale zatím nebyli podle Bělobrádka seznámeni.

Ceny uhlí se na historické ose velmi často měnily a tak v jednu chvíli bylo uhlí takzvaně za babku druhý den mohlo být všechno jinak.

Uhlí se převážně dováželo kovářům, jenže místní obyvatelé se domnívali, že je uhelný kouř jedovatý a zabíjí lidi, takže poptávka po uhlí nebyla závratná a ceny tím pádem k dnešnímu poměru nebyly vysoké.

Psali jsme:
Babiš se domluvil s NWR, důl Paskov pojede do konce roku 2017 Brali tisíce, dnes o práci nezavadí. Podívejte se na platy horníků
 

Dokonce v roce 1316 vyl vydán královský příkaz k zákazu topení tímto uhlím. Postupem času se však obliba uhlí dostává do popředí a na začátku 15. století stoupla spotřeba uhlí a tím i jeho cena. Díky zvýšení počtu štol, a nákladů na těžbu, se i cena uhlí rapidně zvýšila a tak si jej nemohl dovolit úplně každý. V Čechách započala těžba uhlí až ke konci 15. století, ale samotné uhlí se moc nechytlo, neboť bylo dostatek lacinějšího a snáze dostupného dříví. Těžba byla znovu obnovena až v 18. století s příchodem průmyslové revoluce a využíváním Wattového parního stroje, který spotřeboval velkou dávku energie.

Tím se zvýšila potřeba a spotřeba uhlí, ceny se tak dostali na absolutní maximum té doby. Od té doby cena uhlí stoupá a to hned z několika důvodů. Hlavní důvod bude vyčerpatelnost uhlí nebo také zvýšené nároky na těžbu uhlí a plno dalších menších detailů, které zvyšují cenu uhlí. V letech 1970 – 1979 se cena uhlí u nás pohybovala průměrně na 20 Kčs za 100 kg a postupem času šla nahoru. Od roku 1979 to již bylo 31 Kčs za 100 kg, což je nárůst o několik desítek procent. V roce 2005 se průměrná cena uhlí pohybovala na 230 korunách za 100 kg a v roce 2011 se ceny uhlí, ve kterých je započtena ekologická daň a daň s přidané hodnoty, pohybovali 350 Kč za 100 kg. Cena uhlí podle odborníků bude i nadále stoupat díky náročnosti na těžbu, informuje cena-uhli.cz.

Související

Jan Mládek /ČSSD/, exministr průmyslu a obchodu

Fraška, otrávená ČSSD. Z krajů se valí kritika na vedení strany, ozvali se Hašek a Mládek

Regionální představitelé sociální demokracie, které dnes oslovila ČTK, jsou většinou spokojeni s výsledkem pondělního jednání předsednictva strany, které trvá na jmenování Michala Šmardy ministrem kultury a předsedu Jana Hamáčka vybavilo mandátem k případnému stažení ministrů ČSSD z vlády. Rozhodnutí označili za předvídatelné a logické. Nicméně někteří považují za absurdní, že situace vznikla kvůli jednomu ministrovi, a doufají, že se její řešení nebude protahovat. Ne všichni jsou účasti ČSSD v menšinovém kabinetu s ANO nakloněni.

Více souvisejících

Jan Mládek Důl Paskov Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy