Doplatí ČR na spor Prahy s Pekingem? Ekonomové zvedají varovný prst

Současná rozepře Číny a Prahy by českou ekonomiku sice mohly poškodit, ale nijak výrazně, shodli se analytici oslovení dnes ČTK. Vyčíslení škody bude podle nich záviset na intenzitě sporu v dalších měsících. Projeví se jak v nižších útratách čínských turistů v Česku, tak v poklesu investic a nižším vzájemném obchodu. Všechny tyto položky ovšem nejsou pro českou ekonomiku zásadní, dodali.

Tento týden rada hlavního města Prahy rozhodla o vypovězení partnerské smlouvy mezi hlavními městy obou zemí. Vedení Prahy uvedlo, že ukončení smlouvy městu neuškodí, protože čínští turisté většinou přilétají jen na jeden den a příliš neutrácejí. Důvodem vypovězení je článek smlouvy, podle něhož měla česká metropole uznávat politiku jedné Číny. Peking reagoval oznámením o vypovězení smlouvy ze své strany.

Analytik Czech Fund Lukáš Kovanda v základním scénáři předpokládá, že finanční dopad útlumu těchto vazeb bude zhruba poloviční v porovnání s dopadem útlumu ekonomických vazeb Česka a Ruské federace, který nastal po roce 2014 v souvislosti se sankcemi Západu vůči Rusku. Ztráta tuzemských vývozců by tak v případě Číny měla činit 19 miliard Kč.

"S poklesem zájmu čínských turistů o Česko a snížením jejich útrat za ubytování, stravování či suvenýry a nákupy budou spojeny náklady, které v příštích dvou letech celkovou ztrátu české ekonomiky zaokrouhlí na 20 miliard korun. V ČR se také kvůli sporům neuskuteční v příštích dvou letech část přímých zahraničních investic Číny celkem za 2,5 miliardy korun. Rozepře tak českou ekonomiku v letech 2020 a 2021 vyjdou na 23 miliard Kč," odhadl Kovanda.

Že čínské firmy nebudou podporovat Slavii? Nevadí. Při současné formě Slavie se jistě najde nejeden dobrý kupec. A alespoň zmizí ti, kteří z této spolupráce těžili a poklonkovali pro hrst jüanů.?

— Herbert Pavera (@HerbertPavera) October 11, 2019

"Česko do Číny vyváží desetinu toho, co dováží, přičemž dovoz činí 60 miliard Kč ročně," řekl ČTK analytik Natlandu Petr Bartoň. Na 60 procent z toho vývozu jsou stroje a dopravní prostředky, dalších 25 procent tvoří spotřební zboží. Tato menší kategorie by měla být vůči politické roztržce imunní. Ta větší je ohroženější, protože tu v Číně nakupují velké firmy se silnou vazbu na stát a politiku, dodal.

Role čínských investic v ČR je podle něj značně přeceňována. Nejen že se většina slibů o jejich velikosti zdaleka nenaplnila, ale ty, ke kterým došlo, není často jednoduché skutečně označit jako investici. Velká část čínských peněz si kupuje spíše cash flow, který generují fungující firmy. Pokud by se toto omezilo, na firmy v ČR to bude mít minimální vliv, neboť si je může koupit kdokoli jiný, podotkl.

"Cestovní ruch tvoří z celkové ekonomiky jen tři procenta. Pokud by skutečně skutečně čínští cestovatelé začali Česko ze svých cest vynechávat, dopad do celkového HDP by byl v řádu setin procenta, tedy marginální," upozornila analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková. V české ekonomice se nachází jen mizivé procento investic z Číny. Po dobu partnerství Prahy s Čínou nezaznamenaly žádný dramatický nárůst. Pokud tedy Čína své investice omezí, nebo je dokonce začne stahovat zpět, výraznějšího dopadu na tuzemskou ekonomiku se nemusíme obávat, dodala.

Související

Více souvisejících

Praha Čína Ekonomika Česká republika Peking Zdeněk Hřib

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy