Expert rozebral české benzinky. Tohle jste o nich nevěděli

Trh s pohonnými hmotami v Česku se od sametové revoluce radikálně změnil, zásadní změna nastala jak ve struktuře nabízených paliv a šíři doplňkového sortimentu, tak v počtu čerpacích stanic. V rozhovoru s ČTK to řekl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

"V roce 1989 byla na trhu pouze Benzina, která měla 730 veřejných čerpacích stanic. Nyní je na trhu 4000 veřejných stanic nejrůznějších značek a vlastníků. Český trh v budování stanic po roce 1990 nikdo legislativně neomezoval. Silné zahraniční společnosti stavěly nové sítě na velmi lukrativních místech. Jako příklad lze uvést dálnici D1 nebo velká města," uvedl Loula.

Benzina, patřící dnes petrochemickému holdingu Unipetrol, je stále lídrem českého trhu - má 413 stanic, druhá skupina MOL disponuje 304 stanicemi. "Zásadní změnou byl i odchod od systému socialistických poukázek k nákupu pohonných hmot pro podnikovou sféru, který byl nahrazen bohatou škálou karetních systémů," podotkl expert.

Nejprodávanějším benzinem na konci 80. let byl podle Louly olovnatý benzin Special 91 s podílem asi 70 procent, následoval také olovnatý Super 96 se zhruba 30 procenty. "Skladba prodeje benzinů odpovídala tehdejší struktuře vozového parku. Dnes nejprodávanější bezolovnatý Natural 95 se prakticky nevyskytoval, podíl tvořil jen jedno procento. K jeho rozvoji došlo až po roce 1991," uvedl Loula.

Výrazně se také změnily ekologické parametry. "Nyní jsou benziny bezolovnaté, bezsirné a obsahují pro snížení emisí i biolíh jako obnovitelný zdroj energie. Obdobné je to i u nafty. V nabídce čerpacích stanic také přibyla aditivovaná a prémiová paliva a alternativní paliva jako je stlačený zemní plyn CNG nebo dobíjecí stanice pro elektromobily," doplnil.

Z dat ČAPPO vyplývá, že cena pohonných hmot v ČR se od revoluce zvýšila více než čtyřikrát. Zatímco v roce 1989 stála nafta státem určených 7,50 Kčs za litr a benzin Special 91 osm Kčs za litr, loni stál benzin Natural 95 průměrně 32,11 Kč/litr a nafta 31,60 Kč/litr. Lidé si jich přesto mohou dovolit více - podle údajů Českého statistického úřadu cenová hladina je od revoluce 5,5 krát vyšší, průměrná mzda vzrostla zhruba desetkrát.

Loula podotkl, že významnou změnou z hlediska bezpečnosti je to, že české rafinerie už nejsou závislé pouze na ruské sirné ropě z ropovodu Družba. Menší z českých rafinerií v Kralupech nad Vltavou zpracovává nízkosirné ropy přepravované do ČR z italského Terstu přes německý Ingolstadt ropovodem IKL, který byl uveden do provozu v lednu 1996. Do systému se podle něj po revoluci také etablovaly dvě důležité státní společnosti - provozovatel ropovodů Mero a distributor paliv Čepro.

Připomněl, že naprosto rozdílný je také rozsah a úroveň služeb, které čerpací stanice nabízejí. Například prodejny, které jsou nyní nedílnou součástí skoro každé pumpy, se podle něj na rozšířily až v 90. letech, kdy ve velkém začaly nabízet nealkoholické a alkoholické nápoje, dárkové předměty typu hraček a kytic, drogistické zboží nebo sladkosti. Objevily se také kávové automaty a v poslední dekádě nejrůznější moderní gastro koncepty.

Sedmdesátiletý Loula patří mezi nejznámější petrochemické odborníky v Česku. V letech 1983 až 1992 pracoval jako expert na federálním ministerstvu hospodářství pro ropu a paliva. Několik desítek let pracoval také pro síť Benzina, mimo jiné jako obchodní ředitel a ředitel pro jakost.

 

Související

Více souvisejících

pohonné hmoty Čerpací stanice Benzinky

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy