Lesy ČR uzavřely sedmimiliardový tendr. Uspěl i UNILES z holdingu Agrofert

Podpisem posledních dvou smluv uzavřel státní podnik Lesy České republiky (LČR) sedmimiliardový lesnický tendr 2020+. Vítězem se stala těžařská skupina PETRA z Hodonína, která získala kontrakty na deseti z 54 soutěžených jednotek. Podpis posledních kontraktů, které získala právě PETRA, zdržely námitky účastníka tendru řízení u antimonopolního úřadu. Většina smluv byla podepsána do začátku ledna. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Skupinu PETRA tvoří kromě firmy PETRA také společnosti T.E.P. Holz a T.E.P.Z. z Ratíškovic na Hodonínsku. Skupina PETRA byla úspěšná již v loňském tendru 2019+, když ze 40 smluv získala šest kontraktů. Úspěšnější tehdy byla jen Jihozápadní dřevařská s 12 kontrakty.

Za skupinou PETRA se v tendru 2020+ se ziskem pěti jednotek umístily Kloboucká lesní a firma UNILES, která patří do holdingu Agrofert. Po čtyřech jednotkách podepsaly RM FOREST lesní společnost, Stora Enso Wood Products Ždírec a firma LESCUS Cetkovice. Nabídky do tendru loni na konci října podalo 32 firem a alespoň jednu zakázku získalo 22 z nich.

U dvou jednotek Lesy ČR kvůli finančně nevýhodným nabídkám soutěže zrušily a letos je opakovaly. Kontrakty na nich získaly společnosti LDF Rožnov a JACER-CZ.

V tendru 2020+ šlo o těžbu 8,56 milionu metrů krychlových dříví, práce za 6,99 miliardy korun a roční zalesnění 2879 hektarů. Vítězné firmy budou na dotčených jednotkách pracovat do konce roku 2024.

Tendr s 54 zakázkami podnik rozčlenil do tří typů podle toho, jak je dané území zasaženo kůrovcovou kalamitou. Nejvíce zájemců podalo nabídky na 23 takzvaných kalamitních jednotek, které pokrývají území nejvíce zasažené kůrovcem. Firmy budou na těchto jednotkách těžit a zajišťovat pěstební práce. Vytěžené dřevo si budou prodávat samy Lesy ČR. Na devíti postkalamitních jednotkách budou firmy dělat pouze pěstební práce. Takzvaná klasická komplexní zakázka, kdy firmy dělají těžbu, pěstební práce i dřevo prodávají, se týká 22 jednotek. V tendru 2019+ se komplexní zakázka týkala všech jednotek.

Zavedení kalamitních jednotek, u nichž si prodej dřeva převezmou Lesy ČR, by podle státního podniku mělo zrychlit těžbu kůrovcem napadeného dříví. Pokud se dřevem při komplexní zakázce obchodují těžařské firmy, nemají podle Lesů ČR při odbytových problémech motivaci k rychlé těžbě dřeva.

Související

Agrofert

Vítězem miliardového lesnického tendru je firma z koncernu Agrofert

Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 soutěžených jednotek státní podnik zatím podepsal kontrakty na 78 a Uniles jich dosud získal 16. Na druhém místě jsou zatím s šesti podepsanými smlouvami firma Stora Enso Wood Products Ždírec a skupina PETRA z Hodonína. 

Více souvisejících

lesy čr Uniles Agrofert tendr Ekonomika

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy