Restaurace v centru Prahy dnes otevřely své zahrádky. V naprosté většině na nich lidé, kteří přišli kolem poledne na oběd, neměli nasazené roušky. Personál však musí mezi hosty dezinfikovat místa. Zahrádky nejsou většinou plné i kvůli počasí, které nepřeje třeba posezení u piva. Teplá jídla se v mnoha podnicích servírují pouze do 15 hodin, otevřené jsou i některé zimní zahrádky.
"Točíme budvárek. Pro vaši chvilku bez roušky," stálo na stolku před jedním podnikem v pražské Jungmannově ulici. Lidé si ale v centru města ochranu sundali i před jinými podniky, ať šlo o tradiční české restaurace nebo pobočky nadnárodních fastfodových řetězců. Ministerstvo zdravotnictví totiž umožnilo, že zákazníci nemají povinnost nosit roušky v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů u stolu provozovny. Lidé se je tak sundávají po příchodu na zahrádku či po komunikaci s personálem.
Pokud si dají pivo, mají před sebou pěnivý mok celou dobu, prakticky nikdo si roušky již nenasazuje mezi jednotlivými doušky. Některé provozy otevřely také celoroční zahrádky, které jsou od veřejného prostoru oddělené sklem.
"Co se týče dezinfekce stolů a židlí na zahrádce, problém to žádný není. Co se týče věcí, které jsou na tom stole, tak se to vydezinfikuje, to také problém není. Problém je už jenom počasí, které má být v tomto týdnu mizerné," řekl ČTK spolumajitel Pivovarského klubu Martin Dočkal.
I přes nepříznivé počasí se vrátili hosté do restaurací Manifesto Market na Florenci i Smíchově. "V době oběda byla asi třetina stolečků obsazená," řekla ČTK mluvčí firmy Radka Ondráčková. Lidé podle ní používali připravenou dezinfekci, dodržovali odstupy u pultů, roušky si sundali, až když si přinesli jídlo ke stolku. "Za déšť musíme být také rádi. Možná, že to pro zahrádky byl alespoň pozvolnější start a bylo to organizačně pro všechny jednodušší, než kdyby bylo vzorové sluníčko a modré nebe, které určitě také přijde," dodala.
Firma Makro dohromady se Svazem obchodu a cestovního ruchu vydala pro restaurace seznam návodů, jak se vyhnout případným problémům s otevíráním podniků. Nejde jenom o současné otevírání zahrádek, ale i o pokyny pro otevírání interiérů. Například u vstupu do provozovny bude nutné umístit informace, že vstupem do provozovny host prohlašuje, že netrpí příznaky koronaviru, tištěné jídelní lístky by pak měly být ve fóliích, které se dají dezinfikovat. Dochucovadla jako sůl a pepř pak Makro doporučuje podávat v jednoporcových baleních.
Podle šetření Plzeňského Prazdroje mezi 16.000 restauracemi nakonec plánuje v podnikání pokračovat 97,5 procenta hospodských. "Ještě počátkem dubna to podle průzkumu pivovaru vypadalo, že se jich již neotevře více než desetina, firma Dataservis pak predikovala dokonce uzavření až čtvrtiny provozů," uvedl pivovar.
Související
Ukrajinské bary vyškrtávají v Česku populární nápoj. Jeho výrobce dál podniká v Rusku
Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich
Restaurace , Pivo , život , Praha
Aktuálně se děje
před 44 minutami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 1 hodinou
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 2 hodinami
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 3 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 4 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 4 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 5 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 5 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 6 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 6 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 7 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 8 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 8 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 9 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 10 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 10 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 11 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 13 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Globální potravinová bezpečnost zůstává podle britského biologa a odborníka na potravinové systémy Tima Bentona relativně stabilní, především proto, že současné geopolitické otřesy zatím nepřerostly do scénáře s přímým dopadem na širší evropský prostor. Benton exkluzivně pro EuroZprávy.cz upozornil, že zásadní hrozbu by představovala pouze výrazná eskalace války ze strany Vladimira Putina.
Zdroj: Jakub Jurek