Platební morálka v Česku je špatná, skoro každá firma má zkušenost s opožděnými platbami

Platební morálka v ČR je nyní špatná, téměř každá společnost má za poslední rok negativní zkušenost s opožděnými platbami. Polovina firem je na tom hůře než před pandemií koronaviru. Téměř 80 procent akceptuje stále delší odklady splatností. Vyplývá to ze zprávy společnosti Intrum Czech sestavené na základě průzkumu z 29 evropských zemí. kterého se zúčastnilo víc než 11.000 společností z 15 odvětví.

Co se týče tržeb, efektivity a schopnosti zvládat problémy, udává polovina českých firem, že jejich kondice je slabší než před propuknutím epidemie koronaviru v Česku v březnu 2020. Čtvrtina společností je na tom zhruba stejně, zbývající čtvrtina vnímá svou pozici jako silnější.

Problém vycházet vstříc požadavkům svých zaměstnanců na vyšší plat má 54 procent firem z průzkumu, což odpovídá situaci napříč celou Evropou, kde to je 55 procent. Nadpolovičních 55 procent českých firem také uvedlo, že jejich zaměstnanci nemají dostatečné interní odborné znalosti na to, aby podnik zvládl dopady inflace. Na celoevropské úrovni takto odpovědělo 58 procent firem.

Očekávání většiny společností ohledně dalšího vývoje makroekonomiky jsou pesimistická. Na 58 procent českých respondentů uvedlo, že úrokové sazby dále porostou, což přináší opatrnost z hlediska budoucích investic nebo ochoty podniků půjčovat si dodatečné zdroje.

Kvůli rostoucí inflaci české firmy čím dál hůře zvládají platit svým dodavatelům včas. Takovou obtíž má 56 procent podniků. Negativní dopady inflace ukazuje také to, že devět z deseti dodavatelů bylo za posledních dvanáct měsíců požádáno, aby přijali delší doby splatnosti, než jim bylo příjemné. Delší dobu splatnosti během posledního roku přijalo 79 procent dodavatelů. Třetina respondentů také uvedla, že platí svým dodavatelům později, než by kdy přijali od svých vlastních zákazníků.

Dřívější splacení žádá, aby se tak chránily proti opožděným platbám, 46 procent českých podniků. Mezi další častá opatření patří bankovní záruky a úvěrové kontroly. Pouze 13 procent českých firem se soustředí na vymáhání pohledávek.

"Z průzkumu napříč Evropou je zřejmé, že současný makroekonomický vývoj vede ke zhoršování situace podniků v porovnání s obdobím před pandemií, přičemž jsou paralelně atakovány jak ze strany svých odběratelů na prodlužování doby splatnosti svých faktur, tak od svých zaměstnanců tlakem na zvyšování mezd," uvedl výkonný ředitel Intrum Czech Karol Jurák.

Platební morálka záleží na charakteru firmy a na jejím vedení. Zdravé a inovativní firmy s jasným financováním většinou podle projektového manažera společnosti Nafirmy.cz Víta Vavřince problémy se splátkami nemají. "V poslední době nicméně zaznamenáváme zvýšený zájem o úvěrové financovaní mezi českými firmami," dodal.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

"Ostudný podvodník Biden." Trump kvůli Izraeli zaútočil na amerického prezidenta

Americký exprezident Donald Trump tvrdí, že jeho nástupce v Bílém domě Joe Biden stojí na straně hnutí Hamás, když pohrozil zastavením dodávek amerických zbraní Izraeli. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy