Přebytek zahraničního obchodu ČR v listopadu stoupl na 32,2 miliardy

Zahraniční obchod ČR skončil loni v listopadu přebytkem 32,2 miliardy Kč, meziročně tak byl o 20 miliard Kč vyšší a dosud nejvyšší ve sledovaném měsíci. Výsledek příznivě ovlivnil rostoucí vývoz aut a menší deficit obchodování s ropou a zemním plynem.

Vyplývá to z předběžných dat, která dnes na webu zveřejnil Český statistický úřad.

"Listopadová bilance zahraničního obchodu se zbožím dosáhla historicky rekordní hodnoty ve sledovaném měsíci, a to díky výraznému meziročnímu růstu vývozu. Poprvé od začátku roku 2020 však vzrostla i meziroční hodnota dovozu," uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

„Listopadová bilance zahraničního obchodu se zbožím dosáhla historicky rekordní hodnoty, a to díky výraznému meziročnímu růstu vývozu. Poprvé od začátku roku 2020 vzrostla i meziroční hodnota dovozu,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

— ČSÚ (@statistickyurad) January 6, 2021

Vývoz vzrostl v listopadu meziročně o 8,1 procenta na 353,2 miliardy korun a dovoz o 2,1 procenta na 321 miliard korun.

Bilance zahraničního obchodu Česka s cizinou byla loni v listopadu šestý měsíc v řadě kladná a potřetí za sebou její přebytek přesáhl 30 miliard korun.

Kladný vliv na to měl v loňském jedenáctém měsíci zejména přebytek bilance motorových vozidel, který byl meziročně vyšší o 8,8 miliardy korun díky růstu jejich vývozu o 8,4 miliardy. Deficit obchodování s ropou a zemním plynem pak klesl vlivem nižších cen na světových trzích a nižšího dovezeného množství o 4,3 miliardy Kč. Vzrost také přebytek u obchodu s kovodělných výrobků a zmenšilo se záporné saldo obchodu s potravinářskými výrobky.

Naopak nepříznivý vliv na celkovou bilanci měl hlavně meziročně větší schodek bilance s chemickými látkami a přípravky o 1,1 miliardy Kč a farmaceutickými výrobky o 1,0 miliardy Kč.

Obchod Česka se státy EU skončil ve sledovaném měsíci v přebytku 81,8 miliardy korun, který byl meziročně vyšší o 25,3 miliardy. Největší meziroční přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchodě s Německem, kde přebytek stoupl o 16,3 miliardy Kč, a se Slovenskem, kde se zvýšil o 3,7 miliardy.

U obchodování Česka se státy mimo unii se schodek zvětšil o 5,1 miliardy na 47,8 miliardy Kč. Nejvíce, o pět miliard korun, se prohloubil deficit obchodu s Čínou. Přechodem z pasiva do aktiva se naopak zlepšila o tři miliardy bilance obchodu s Ruskem, uvedli statistici.

"Listopadová bilance zahraničního obchodu byla tažena vzhůru především vývozem automobilů a dílů, může se ale jednat jen o dohánění pauzy kvůli jarní vlně pandemie. I za prosinec by měl výsledek zahraničního obchodu skončit v kladných hodnotách," vyplývá z dnešních vyjádření analytiků.

Vývoz motorových vozidel podle ekonoma společnosti Deloitte Václava Franče pozitivně překvapil druhý měsíc v řadě, když byl přebytek bilance aut v listopadu meziročně o 8,8 miliardy korun vyšší. "Doufám, že expanze průmyslu není jen dočasná záležitost způsobená doděláním toho, co se na jaře kvůli pandemii nestihlo, ale začátek dlouhodobé obnovy ekonomiky po pandemii," uvedl.

Vzhledem k velikosti zlepšení exportu motorových vozidel proti loňsku se podle analytika Petra Bartoně z Natlandu nejedná o zlepšení pozice, ale o efekt dohánění pauzy v exportech aut. "A i toto dohánění je pouze částečné. Jen za březen, duben a květen loňského roku registrujeme propad vývozu motorových vozidel oproti stejnému období předchozího roku o 139 miliard. Od června do listopadu jsme zvýšenými vývozy dokázali ´dohnat´ jen 12,5 miliardy této ztráty. Celkově jsme tak do listopadu dohnali jen devět procent jarního propadu našeho největšího vývozního artiklu," řekl.

Z teritoriálního hlediska se listopadová obchodní bilance podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura nejvíce zlepšila s Německem, Slovenskem a Ruskem, zhoršila se s Čínou, Maďarskem a Španělskem.

"Zatímco vývoz od srpna každý měsíc rostl, došlo v listopadu po sezonním očištění k jeho stagnaci. Z toho lze částečně vinit opětovný nástup pandemie, nicméně objem vývozu se meziměsíčně snížil i v listopadu 2019," upozornil analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. Německo i další země přitom v prosinci uzavřely ekonomiku. Dynamika zahraničního obchodu by tak podle něj mohla na přelomu roku zvolnit, bilance by ovšem měla setrvat v kladných hodnotách.

Související

Stavebnictví, ilustrační foto.

Stavebnictví dál klesá. Průmyslu pomohla auta, obchod je v přebytku

Stavební výroba v Česku v květnu pokračovala čtvrtý měsíc v poklesu, meziročně se snížila o 2,7 procenta. Naopak průmyslová výroba vzrostla o 1,4 procenta, táhla ji zejména produkce motorových vozidel. Zvýšení exportu aut společně se snížením schodku obchodu s ropou a plynem pomohlo bilanci zahraničního obchodu, která v květnu skončila v přebytku 11,8 miliardy korun, v kladných hodnotách je od počátku roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

zahraniční obchod dovoz a vývoz Ekonomika Český statistický úřad

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 44 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy