Pro dvouletou záruční lhůtu i pro podnikatele není důvod, tvrdí jejich svazy

Hospodářská komora ČR i Svaz průmyslu a dopravy se postavily proti zavedení dvouleté záruční lhůty i v případě spotřebního zboží zakoupeného podnikateli, jak navrhla skupina poslanců opozičního hnutí ANO. V připomínkách pro vládu uvedly, že není důvod omezovat mezi podnikateli nynější smluvní volnost. Poslanci ANO pokládají současné rozdíly v záručních lhůtách pro podnikatele a pro běžné spotřebitele za diskriminační.

Komora i svaz poukázaly na to, že podnikatelé dokáží rozeznat v porovnání s běžnými spotřebiteli podstatně více vad zboží, zejména pokud je kupují pro účely podnikání. Nejsou tak podle nich slabší stranou obchodu. "Navržená úprava je tedy zbytečná a neodůvodněná," uvedl ve stanovisku Svaz průmyslu a dopravy. Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů navíc připomněla, že podnikatelé používají zboží častěji, což se pojí s jeho rychlejším opotřebením.

Rovněž konfederace doporučila kabinetu, aby návrh novely občanského zákoníku sepsané poslanci ANO nepodpořila. Vláda zástupce podnikatelů zřejmě vyslyší. K předloze pošle zákonodárcům podle podkladů záporné stanovisko. Vládní legislativci napsali, že k uzákonění dvouleté záruční lhůty i pro podnikatele není důvod.

"Ve vztazích mezi podnikateli se uplatňuje větší míra smluvní volnosti, neboť se předpokládá, že si podnikatelé jakožto profesionálové budou počínat dostatečně obezřetně, aby své zájmy ochránili. Autonomie vůle smluvních stran je jednou ze základních zásad občanského zákoníku," uvedli vládní právníci. Návrh je podle nich navíc legislativně vadný, když upravuje prodej zboží v obchodě, který se právních vztahů podnikatelů vůbec netýká.

Předkladatelé tvrdí, že nynější možnost zkrácení záruční lhůty bezdůvodně znevýhodňuje zejména drobné podnikatele vůči běžným spotřebitelům. "Když v obchodě koupí třeba mobilní telefon soukromá osoba, má k dispozici dvouletou záruční dobu. Pokud ho koupí podnikatel, běží mu pouze roční lhůta. Je tak vystaven nebezpečí, že při poruše zařízení po prvním roce provozu si bude nucen pořídit zařízení nové," uvedl už dříve za autory poslanec ANO Marek Novák. Základním principem novely je podle něho poskytnout stejnou ochranu práva z vadného plnění podnikatelům uzavírajícím kupní smlouvu s prodávajícím podnikatelem, a to i v takovém případě, jde-li se o koupi v rámci jeho podnikatelské činnosti.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé hospodářská komora svaz průmyslu a dopravy záruka na zboží

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy