Tržby restaurací jsou o 20 až 30 procent nižší oproti době před krizí

Tržby restaurací jsou podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) stále o 20 až 30 procent nižší proti době před koronavirovou krizí. Lidé se rychleji vracejí do podniků v turisticky oblíbených místech, nejhůře jsou na tom stravovací provozy ve městech. ČTK to řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

Gastronomické provozy se podle Kastnera mohou sice nyní zdát opticky plné, ale stejnou návštěvnost jako před pandemií neevidují. Stále v nich totiž platí mnoho omezení. U stolu mohou sedět nejvýše čtyři lidé, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Mezi stoly musejí být odstupy, aby cizí hosté od sebe seděli minimálně ve vzdálenosti 1,5 metru. V restauracích se mohou posadit jen lidé, kteří mají negativní test na koronavirus, jsou očkovaní nebo v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19.

Kastner dále řekl, že do stravovacích podniků se nevracejí oslavy a další větší akce, chybí firemní klientela. Na běžnou návštěvnost se rychleji dostávají zařízení, kde lidé tráví dovolenou, jako je například Lipno, uvedl.

Nižší počet zákazníků, kteří se rozhodnou občerstvit na místě, sleduje například i kavárenský řetězec Costa Coffee. "Někteří návštěvníci jsou stále spíše opatrnější a upřednostňují nápoje s sebou před posezením v kavárně," uvedl ředitel sítě Aleš Fránek. Poměrně dost lidí si podle něj oblíbilo rozvoz domů a u této možnosti prozatím zůstává.

Naopak pražský gastronomický koncept Manifesto hlásí vyšší návštěvnost nejen ve srovnání se stejným obdobím loni, ale i rokem 2019. A to v případě části května až o pětinu, řekl ČTK provozní ředitel Manifesta Andrej Zverzhanovski.

Vstup veřejnosti do venkovních prostor restaurací vláda po zhruba pětiměsíčním nuceném uzavření povolila od 17. května, vnitřní prostory se mohly otevřít 31. května.

Související

Více souvisejících

Restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

před 5 minutami

před 6 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy