V ČR bylo stíháno 2062 firem. Šéfžalobce Zeman preferuje peněžité tresty namísto likvidace

Trestnímu stíhání zatím v Česku čelilo 2062 firem, 1340 případů se dostalo k soudu a pravomocný rozsudek vyslechlo 559 právnických osob. Novinářům to dnes řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Vycházel při tom ze statistik zahrnujících období od roku 2012 po první pololetí letošního roku.

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) dnes představilo novou metodiku, která se věnuje prevenci trestní odpovědnosti firem.

2/2 NSZ představilo aktualizovanou metodiku, která pomůže státním zástupcům posuzovat podmínky tzv. vyvinění z trestní odpovědnosti a zároveň může inspirovat i firmy při vytváření preventivních opatření a compliance programů. Dokument je dostupný online: https://t.co/KoEZftfcIt pic.twitter.com/vp1FkgfFSz

— Nejvyšší státní zastupitelství (@NSZ_info) November 10, 2020

Podle Zemana není podíl stíhaných firem v kontextu celkové kriminality žádným zásadním číslem. "Institutu trestního stíhání právnických osob se užívá jako šafránu, s rozmyslem. Jsem za to celkem rád," uvedl.

Vedle 559 pravomocných a 232 nepravomocných verdiktů vydaly soudy ještě 148 pravomocných trestních příkazů. Dalších 69 řízení bylo zastaveno, 94 podmíněně zastaveno a u 28 uzavřeli státní zástupci s firmami dohodu o vině a trestu. Pravomocně tak byla skončena zhruba polovina všech případů, sdělil Zeman.

Šéf žalobců zrekapituloval, že i v prvním pololetí letošního roku byly firmy stíhány zejména za majetkové a hospodářské trestné činy - nejčastěji za krácení daní, také za podvody nebo zkreslování údajů o stavu hospodaření.

Mezi tresty uloženými firmám převažují zákazy činnosti (35 procent), následuje peněžitý trest (29 procent) a také zrušení právnické osoby (17 procent). Zrušení se tak týkalo 115 firem. "Vždy to bylo tak, že už byla prázdnou schránkou a fakticky nevyvíjela činnost. Nepostupuje se drakonicky," zdůraznil. K trestu propadnutí majetku soudy přistoupily ve třech případech.

Zeman by do budoucna preferoval více peněžitých trestů. "Nikdo nechce právnické osoby likvidovat. Ani tím, že se budou dávat bezbřehé zákazy činnosti," podotkl. "Věřím, že budeme uzavírat více dohod o vině a trestu, což by mohlo relativně dost zrychlit celé trestní řízení," doplnil.

Širší možnost uzavírání dohody o vině a trestu uzákonila novela trestních předpisů účinná od letošního října. Také umožnila u části trestných činů zahlazení odsouzení poté, co právnická osoba zaplatí peněžitý trest. "Hledí se na ni, jako by byla netrestána, což je důležité například pro účast ve veřejných zakázkách," připomněl Zeman.

Aktualizovaná metodika NSZ se týká takzvaných compliance management systémů, tedy interních pravidel, jež mohou firmu zbavit trestní odpovědnosti. Od konce roku 2016 totiž platí, že pokud firma "vynaložila veškeré úsilí, které na ní bylo možno spravedlivě požadovat" k zabránění spáchání trestného činu, zůstane trestní odpovědnost na konkrétním zaměstnanci či statutárním orgánu, který skutek při činnosti firmy spáchal.

Třetí vydání metodiky zohlednilo vývoj judikatury a obsahuje praktická doporučení pro státní zástupce, jak mají při hodnocení compliance systémů postupovat. Může ale sloužit také firmám jako inspirace pro zlepšování jejich vnitřních pravidel.

Státní zástupce NSZ Jakub Chromý podotkl, že compliance management systém není povinný. Je to volba, kterou přirovnal k jízdě na kole s přilbou. Prvostupňové soudy podle něj dříve hodnotily tyto systémy spíše formálně. "Mnohdy jim stačilo předložit jednoduchý dokument typu etického kodexu a soud už dále nezkoumal, nakolik je dokument vynucován," poznamenal. To se ale podle něj změnilo rozhodovací praxí vyšších soudů.

"Předložit písemnost nestačí. Orgány činné v trestním řízení zjišťují, jak ta firma žije, jestli už se u ní dříve objevily nějaké problémy a jak na ně firma reagovala," dodal k tomu Zeman. Okrajově pak státní zástupce zkoumá i přístup firmy k plnění dalších závazků, například daňových povinností.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy Pavel Zeman Nejvyšší státní zastupitelství justice Brno

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 59 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy