Z restauratérů se během lockdownu stali mistři improvizace, vzrostl zájem o online večírky

Ztrátu přes milion má kvůli proticovidovým opatřením brněnský restauratér Raed Kahwaji. Řekl to dnes ČTK v reakci na to, že od čtvrtka vláda umožnila restaurace a další provozovny otevřít. Kahwaji rozvolnění vítá, podle něj však není jasné, jak budou návštěvníci před svátky reagovat.

Kahwaji má v Brně na Zelném trhu kavárnu Pod Obrazy a restauraci a klub Šelepka v Králově Poli. Na jaro měl ještě restauraci Veselá Vačice v centru města, kvůli ekonomické situaci ji ale přestal provozovat. "Víme, že už nyní budeme mít ztrátu přes milion korun. Nebylo možné udržet všechny podniky," uvedl Kahwaji.

Čtvrteční otevření vítá. "Museli jsme se stát mistry improvizace, protože nám nic jiného nezbývá. Je dobře, že to není ze dne na den, protože to není tak, že jeden den vláda zapne tlačítko a druhý den vše funguje. Musí se udělat spousta procesů jako sanitace, doplnění zásob, výměna jídelního lístku, protože je odlišný oproti tomu, co jsme schopni nabízet do krabičky s sebou," řekl Kahwaji. Nyní totiž mohou mít restaurace jen výdajové okénko. Jeho podniky dbají na zvýšenou dezinfekci prostor.

Restaurace by měly podle vlády fungovat od čtvrtka na 50 procent kapacity. V provozu mohou být od 6:00 do 22:00. Obsluhovat lze jen usazené hosty, u stolu mohou být maximálně čtyři. Podle Kahwajiho je těžké říct, jak zareagují návštěvníci. "Nevíme, v jakém množství budou chodit. Je před Vánoci, lidé budou chodit na nákupy, budou chtít mít peníze na dárky, takže nevíme, jak se to projeví," řekl Kahwaji.

Podle něj už se i zaměstnanci těší, že uvidí zákazníky u stolu, nikoliv jen u okénka při odběru jídla. Restaurace nyní prodávala jídlo s sebou, podle Kahwajiho ale klesla asi na 25 procent tržeb oproti obvyklému stavu, nápoje neprodává vůbec.

Vzrostl zájem o on-line verzi večírků

Velké finanční ztráty způsobilo The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Baru v Olomouci vládou nařízené několikatýdenní uzavření, kvůli němuž byl vyhlášený bar odkázán pouze na rozvoz značkového alkoholu svým zákazníkům. Provozovatel baru Zdenek Kortiš rozhodnutí o opětovném otevření gastronomických zařízení přivítal, jedním dechem ale upozornil, že závěr roku letos v tuzemských restauracích a barech nebude kvůli poměrně přísným opatřením ve znamení tradičních večírků.

Stravovací zařízení se zavřela v půli října kvůli prudkému růstu počtu nákaz novým koronavirem. Vláda dnes rozhodla, že obchody a služby budou moci otevřít od čtvrtka, kdy se země přesune ze čtvrtého na třetí stupeň epidemického systému PES. "Postupné rozvolnění samozřejmě vítáme, protože už je to docela dlouhá doba. Máme zaměstnance a potřebujeme platit další fixní náklady," řekl ČTK Kortiš. Bar je na čtvrteční otevření připraven.

"Zboží lze doplnit během jednoho či dvou dní," uvedl Kortiš, podle kterého bar má už od podzimu nakoupené zásoby ochranných prostředků. "Na každém stolu máme dezinfekci, u vchodu také a všude po baru máme infografiku o dodržování rozestupů a roušek. Máme vše připraveno tak, jak to nyní nařizuje vláda," podotkl.

Podle Kortiše jsou podmínky pro otevření restaurací a barů poměrně přísné, avšak provozovatelé budou rádi, že zařízení mohou po vládou nařízené přestávce fungovat aspoň v tomto režimu. Šestitýdenní uzavření způsobilo olomouckému baru velké ztráty. Přišlo podle Kortiše v nejméně vhodnou dobu, kdy jsou bary s blížícím se koncem roku dějištěm večírků.

"Od října jsme měli zamluvené termíny na vánoční večírky, které teď prostě nejsou. Stejně tak nebyla různá školení, která organizujeme mimo bar. Ztráty jsou obrovské," uvedl.

Podmínky pro provoz restaurací a barů podle Kortiše zatím vánočním večírkům nenahrávají. "U stolu mohou být maximálně čtyři lidé a obsazeno může být 50 procent kapacity. Navíc se musí zavírat ve 22:00," upozornil.

Podle něj je letos i kvůli dosud uzavřenému baru vyšší zájem o on-line verzi večírků. "Lidé dostanou balíček a od nás z baru jim budeme pomocí on-line přenosu ukazovat, jak se míchají drinky. Ale vánoční večírky tak, jak je známe z minulých let, se konat určitě nebudou," míní Kortiš.

Související

Více souvisejících

Restaurace Brno olomouc Ekonomika

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 43 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

EuroZprávy.cz pořádají podcast na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky

Už dnes, v pátek 26. dubna, pořádá server EuroZprávy.cz podcast s europoslancem za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským. Ve 14:30 na facebookovém profilu serveru EuroZprávy.cz odstartuje debata zaměřená na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy