Ztrátu přes milion má kvůli proticovidovým opatřením brněnský restauratér Raed Kahwaji. Řekl to dnes ČTK v reakci na to, že od čtvrtka vláda umožnila restaurace a další provozovny otevřít. Kahwaji rozvolnění vítá, podle něj však není jasné, jak budou návštěvníci před svátky reagovat.
Kahwaji má v Brně na Zelném trhu kavárnu Pod Obrazy a restauraci a klub Šelepka v Králově Poli. Na jaro měl ještě restauraci Veselá Vačice v centru města, kvůli ekonomické situaci ji ale přestal provozovat. "Víme, že už nyní budeme mít ztrátu přes milion korun. Nebylo možné udržet všechny podniky," uvedl Kahwaji.
Čtvrteční otevření vítá. "Museli jsme se stát mistry improvizace, protože nám nic jiného nezbývá. Je dobře, že to není ze dne na den, protože to není tak, že jeden den vláda zapne tlačítko a druhý den vše funguje. Musí se udělat spousta procesů jako sanitace, doplnění zásob, výměna jídelního lístku, protože je odlišný oproti tomu, co jsme schopni nabízet do krabičky s sebou," řekl Kahwaji. Nyní totiž mohou mít restaurace jen výdajové okénko. Jeho podniky dbají na zvýšenou dezinfekci prostor.
Restaurace by měly podle vlády fungovat od čtvrtka na 50 procent kapacity. V provozu mohou být od 6:00 do 22:00. Obsluhovat lze jen usazené hosty, u stolu mohou být maximálně čtyři. Podle Kahwajiho je těžké říct, jak zareagují návštěvníci. "Nevíme, v jakém množství budou chodit. Je před Vánoci, lidé budou chodit na nákupy, budou chtít mít peníze na dárky, takže nevíme, jak se to projeví," řekl Kahwaji.
Podle něj už se i zaměstnanci těší, že uvidí zákazníky u stolu, nikoliv jen u okénka při odběru jídla. Restaurace nyní prodávala jídlo s sebou, podle Kahwajiho ale klesla asi na 25 procent tržeb oproti obvyklému stavu, nápoje neprodává vůbec.
Vzrostl zájem o on-line verzi večírků
Velké finanční ztráty způsobilo The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Baru v Olomouci vládou nařízené několikatýdenní uzavření, kvůli němuž byl vyhlášený bar odkázán pouze na rozvoz značkového alkoholu svým zákazníkům. Provozovatel baru Zdenek Kortiš rozhodnutí o opětovném otevření gastronomických zařízení přivítal, jedním dechem ale upozornil, že závěr roku letos v tuzemských restauracích a barech nebude kvůli poměrně přísným opatřením ve znamení tradičních večírků.
Stravovací zařízení se zavřela v půli října kvůli prudkému růstu počtu nákaz novým koronavirem. Vláda dnes rozhodla, že obchody a služby budou moci otevřít od čtvrtka, kdy se země přesune ze čtvrtého na třetí stupeň epidemického systému PES. "Postupné rozvolnění samozřejmě vítáme, protože už je to docela dlouhá doba. Máme zaměstnance a potřebujeme platit další fixní náklady," řekl ČTK Kortiš. Bar je na čtvrteční otevření připraven.
"Zboží lze doplnit během jednoho či dvou dní," uvedl Kortiš, podle kterého bar má už od podzimu nakoupené zásoby ochranných prostředků. "Na každém stolu máme dezinfekci, u vchodu také a všude po baru máme infografiku o dodržování rozestupů a roušek. Máme vše připraveno tak, jak to nyní nařizuje vláda," podotkl.
Podle Kortiše jsou podmínky pro otevření restaurací a barů poměrně přísné, avšak provozovatelé budou rádi, že zařízení mohou po vládou nařízené přestávce fungovat aspoň v tomto režimu. Šestitýdenní uzavření způsobilo olomouckému baru velké ztráty. Přišlo podle Kortiše v nejméně vhodnou dobu, kdy jsou bary s blížícím se koncem roku dějištěm večírků.
"Od října jsme měli zamluvené termíny na vánoční večírky, které teď prostě nejsou. Stejně tak nebyla různá školení, která organizujeme mimo bar. Ztráty jsou obrovské," uvedl.
Podmínky pro provoz restaurací a barů podle Kortiše zatím vánočním večírkům nenahrávají. "U stolu mohou být maximálně čtyři lidé a obsazeno může být 50 procent kapacity. Navíc se musí zavírat ve 22:00," upozornil.
Podle něj je letos i kvůli dosud uzavřenému baru vyšší zájem o on-line verzi večírků. "Lidé dostanou balíček a od nás z baru jim budeme pomocí on-line přenosu ukazovat, jak se míchají drinky. Ale vánoční večírky tak, jak je známe z minulých let, se konat určitě nebudou," míní Kortiš.
Související
Ukrajinské bary vyškrtávají v Česku populární nápoj. Jeho výrobce dál podniká v Rusku
Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich
Restaurace , Brno , olomouc , Ekonomika
Aktuálně se děje
včera
RECENZE: Čarovné jablko v souboji nových vánočních pohádek obstálo
včera
Sněhová předpověď počasí. Meteorologové poskytli výhled do konce roku
včera
Britské královské rodině začaly Vánoce v kostele. Králi zazpívali hymnu
Aktualizováno včera
V Kazachstánu spadl letoun s desítkami lidí na palubě
včera
Karel III. ve vánočním projevu mluvil o svém boji s rakovinou
včera
Slováci mohou znovu vidět tajné nahrávky s Ficem z lesní chaty
včera
Může být Putin ještě více nelidský, ptá se Zelenskyj po dalším ruském útoku
včera
Současný charakter počasí v Česku setrvá, ukazuje předpověď
včera
Finsko hlásí problém s kabelem do Estonska. Může jít o sabotáž
včera
USA žijí kauzou vraždy ředitele zdravotní pojišťovny. Pachateli hrozí nejvyšší trest
včera
Hasiči stále zasahují u požáru v Bruntále, pomáhá jim těžká technika
včera
Tři princezny viděly více než dva miliony lidí. ČT zaujala nejvíce diváků
včera
Tragický vánoční požár ve Zlíně nepřežil jeden člověk
včera
V Praze vybuchla zábavní pyrotechnika v bytě. Čtyři lidé se zranili
včera
Válka na Ukrajině: Rusové masivně zaútočili na Charkov
včera
Povánoční počasí. Očekává se přechodné oteplení
24. prosince 2024 21:57
Zemřel krokodýl, který se stal filmovou hvězdou. Burt žil déle než 90 let
24. prosince 2024 20:30
RECENZE: Tři princezny jsou dalším nekonzistentním a paradoxně zpátečnickým pokusem o inovaci
24. prosince 2024 19:45
Vánoce za dob protektorátu. Jak Češi trávili svátky za nelehkých časů
Aktualizováno 24. prosince 2024 19:06
Velký požár v Bruntále: Hoří bývalé kasárny, dva hasiči se zranili
Moravskoslezští hasiči na Štědrý den od ranních hodin zasahují u velkého požáru v Bruntále. Hoří bývalé kasárny, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Škoda jde do desítek milionů korun, dva hasiči utrpěli zranění. Událostí se zároveň zabývá policie.
Zdroj: Jan Hrabě