ČEZ vyplatí rekordní dividendy. Zároveň zdraží elektřinu

Energetická skupina ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku zvýšila čistý zisk meziročně z 6,7 miliardy na 52,3 miliardy korun, téměř ho zosminásobila. Za celý letošní rok firma očekává zisk 65 až 75 miliard korun. To se projeví i na dividendách v příštím roce, které budou rekordní, uvedl finanční ředitel firmy Martin Novák. Stát by z nich mohl podle něj dostat až 42 miliard korun. Společnost dnes zároveň ohlásila, že od příštího roku zdraží elektřinu. Většina lidí bude platit platit vládou zastropované ceny, běžná domácnost si oproti současnosti připlatí asi 300 Kč měsíčně.

ČEZ je největší energetická firma v Česku. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Na dosavadním hospodaření ČEZ v letošním roce se podle firmy podepsaly enormní růst cen komodit na velkoobchodních trzích, rekordní zisk z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a také vysoká provozní spolehlivost elektráren.

Čistý zisk společnosti očištěný o mimořádné vlivy, ze kterého se počítá dividenda, činil loni za devět měsíců roku 16,9 miliardy korun, letos se neliší od čistého zisku 52,3 miliardy korun.

To se odrazí i na dividendě z letošního zisku. Ta bude podle současných odhadů společnosti rekordní, přičemž stát z ní může dostat 36 až 42 miliard korun. Celkově pak společnost může akcionářům vyplatit zhruba 52 až 60 miliard korun, což by bylo dosud nejvíce, řekl ČTK Novák. Výše dividendy by tak podle něj měla být meziročně i více než dvakrát vyšší, z loňského zisku stát dostal kolem 18 miliard korun.

ČEZ, který je se zhruba 2,7 milionu odběratelů největším dodavatelem elektřiny v ČR. zároveň od příštího roku stejně jako další dodavatelé zdraží elektřinu. Většina zákazníků bude od ledna platit vládou zastropované ceny, které činí 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu.

K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Klienti si u nejběžnějších sazeb měsíčně oproti současnosti připlatí kolem 300 korun. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Platby za plyn naopak zůstanou stejné, protože klienti se smlouvou na dobu neurčitou platí zastropované ceny už nyní. Zdražení postupně oznamují také další dodavatelé, tento týden například Pražská energetika.

ČEZ patří mezi firmy, na které chce vláda uvalit daň z neočekávaných zisků, která má sloužit k pokrytí mimořádných nákladů v souvislosti se stanovením maximálních cen energií. Takzvaná windfall tax má platit od příštího roku do roku 2025. Skupiny ČEZ se bude v případě schválení Parlamentem týkat i zavedení stropů tržních příjmů z výroby elektřiny. Z příjmů nad stanovený cenový strop mají výrobci odvádět státu 90 procent. Podle Nováka však speciální odvody nijak neomezí plánované investice firmy. Hospodářské výsledky se vrátí na úroveň před současnou energetickou krizí, uvedl.

ČEZ podle Nováka také dál jedná s možnými investory o projektu továrny na výrobu baterií do elektroaut, takzvané gigafactory, na místě hnědouhelné elektrárny Prunéřov I, která se nyní bourá. "Pořád je to ve hře. Investorů, kteří se kolem gigafactory točí je hodně," podotkl Novák. Podle něj může být v Česku i více továren na baterie, protože poloha země je k tomu výhodná. Konkrétní zájemce ovšem nejmenoval.

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.
Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ dividendy

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy