Kauza MUS: Manažer si podal Zemana a Grégra za prodej akcií

Praha/Brusel - Českým politikům, kteří prodávali v roce 1999 menšinový podíl akcií Mostecké uhelné společnosti (MUS) bylo jasné, že jej kupují čeští investoři, přestože o akcie usilovala společnost Appian nominálně reprezentující investory z USA. ČTK to řekl Belgičan Jacques de Groote, který Appian v ČR tehdy reprezentoval. Podle něj americký finančník Stephen Norris prodal svou respektovanou značku Appian skupině českých manažerů MUS, protože se dostal do finančních potíží. Ti mu prý zaplatili nejméně milion dolarů (tehdy asi 32 milionů korun).

Švýcarský soud loni v říjnu odsoudil bývalé manažery MUS Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého k nepodmíněným trestům vězení za podvody a praní špinavých peněz. De Groote dostal za podvod podmíněný peněžitý trest.

Podle rozsudku se vláda při prodeji akcií MUS stala obětí podvodu. Ministři odhlasovali v červenci 1999 prodej státního podílu 46 procent akcií MUS proto, že se domnívali, že prodávají akcie americkým investorům ve skupině Appian a že tento investor předtím získal většinu v MUS legálně, uvedl rozsudek. Důvěryhodnosti celé operaci podle nich dodával právě bývalý vysoký představitel Mezinárodního měnového fondu de Groote. Nicméně Appian jen kryl skupinu českých investorů, nevlastnil ani jednu akcii a většinu akcií skupina Investenergy vlastněná obžalovanými získala ilegálně, tvrdí soud.

Podle sedmaosmdesátiletého de Grootea ale česká vláda podvedena nebyla. Ministři prý také znali skutečné majitele. "Věděli to velmi dobře ... rozhodně se to vědělo," řekl De Groote.

"Chtěli prodat co nejrychleji, protože cena byla dobrá. Každý byl s cenou spokojen," řekl. Vláda tehdy prodala 46 procent MUS za 650 milionů korun, což podle kritiků bylo hluboko pod skutečnou cenou.

De Groote tvrdí, že tehdejší ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr při výslechu české policii loni v dubnu řekl, že se vědělo, že manažeři MUS již koupili většinový balík akcií a "že informace, že management MUS se snaží stát výlučným vlastníkem této společnosti, nebyla žádným tajemstvím". Grégr podle de Grootea také řekl, že neviděl žádný problém v tom, že by management získal kompletní balík akcií. Grégra se ČTK nepodařilo kontaktovat.

Po prodeji se de Groote prý často setkával s představiteli vlády a nikdo mu nedal najevo, že by měl výhrady k prodeji státního podílu v MUS. „Měli dost příležitostí říci, že jsou nespokojení, určitě by to řekli. Setkal jsem se s nimi několikrát za velmi přátelských okolností, o samotě, mluvilo se jen o budoucnosti," řekl s tím, že se po prodeji setkal mezi jinými s tehdejším ministrem financí Pavlem Mertlíkem a s Grégrem.

Stejně tak prý mluvil s tehdejším premiérem Milošem Zemanem. V dubnu 2002 se prý s ním sešel v Chicagu ještě s Koláčkem a Divišem. "Byl se vším mimořádně spokojený. Nemluvili o podmínkách prodeje, ale o budoucnosti. Koláček vysvětlil projekty pro důl," řekl de Groote. Koláček však prý vystupoval jako ředitel, ne spolumajitel MUS. "Byla to velmi přátelská konverzace," dodal o schůzce na okraj Zemanovy oficiální cesty po USA.

De Groote se ohradil, že by Appian byl od počátku jen skořápkou, protože firma existovala již několik let před transakcemi kolem MUS. Připustil ale, že řada firem s tímto jménem, které později založili skrytí majitelé MUS, jen prázdnými skořápkami byla.

Appian spoluvytvořil Norris, jeden ze dvou zakladatelů známé skupiny Carlyle. Provedl některé známé finanční transakce té doby, třeba rekapitalizaci City Bank a EuroDisney, byl dolarový miliardář a byl obklopen lidmi mimořádné reputace, řekl de Groote. Jako poradce měl třeba bývalého amerického ministra zahraničí Lawrence Eagleburgera a poradcem skupiny byl občas i exprezident George Bush starší, řekl de Groote.

Norris byl mimořádně nadaný a současně mimořádně a nadměrně riskoval. Byl jednou z prvních obětí krachu dot.com, dodal.

O MUS se prý zajímal v době, kdy na tom byl finančně relativně dobře. První jednání byla v lednu 1998, ale když pak v květnu diskuse začala opravdu a já byl jmenován, abych vyjednával s delegací MUS, tak v té době bylo pro Norrise už problém získat kapitál v potřebném rozsahu, uvedl Belgičan.

Tehdy naši čeští partneři navrhli sepsat takzvanou příkazní smlouvu, která by prezentovala Appian jako vlastníka a kupce, ale bez toho, že by přispěl penězi, jen usnadnil řadu situací, uvedl. Je to typická smlouva tohoto druhu, kdy firma jedná jménem jiné firmy, aniž by odhalila identitu skutečného vlastníka, řekl de Groote.

Za podpis příkazní smlouvy dostal Norris podle něj milion dolarů. Po několika měsících prodal MUS i značku Appian a její kontakty, řekl de Groote. Neví však prý za kolik. Norris na tom byl opravdu špatně, musel prodat všechny své reality i Appian, dodal.

De Groote pak v ČR jako nominální šéf Appianu veřejně tvrdil, že akcie MUS chtějí koupit američtí investoři z Appianu, přestože věděl, že akcie skupují čeští manažeři společnosti. Prokurátorka Graziella de Falco Haldemannová ho při soudním líčení v Bellinzoně označila za profesionálního lháře.

"Nebyla to lež ..., byla to příkazní smlouva, kdy firma jedná jménem jiné firmy a neuvádí identitu vlastníků. Na příkazní smlouvě byla jména Čechů Marka Čmejly a Petra Krause," dodal. Nevěděl prý tehdy, kdo všechno se na celé transakci podílí. "To věděli jen mezi sebou. Koláček nebyl na smlouvě, byl ředitel," řekl de Groote.

Když majitelé MUS koupili značku Appian, tak založili řadu společností se jménem Appian v názvu. Podle de Grootea některé prý byly skořápky, některé ne. Já sám jsem plně nechápal, co která společnost dělá, řekl de Groote, který tehdy v ČR tvrdil, že zastupuje americké investory v MUS. "Mí čeští kolegové používali značku ke spoustě věcí ... Některé byly velmi reálné, jiné aktivity byly nominální, uvedl.

Související

Policie Švýcarsko

Sklapla klec: Švýcarská policie zadržela Petra Krause z kauzy MUS

Švýcarská policie zadržela v úterý na ženevském letišti Petra Krause, kterého švýcarská justice pravomocně odsoudila v případu Mostecké uhelné společnosti k 16měsíčnímu vězení. Krause poté policie převezla do výkonu trestu ve věznici poblíž města Fribourg. ČTK to dnes sdělila v tiskovém prohlášení Krausova advokátka Karolina Besser Zelenková. Kraus je ve stejné věci souzen i v České republice, hlavní líčení je plánováno od 10. června.
MUS

V kauze Mostecké uhelné čelí žalobě šest lidí, mezi nimi i exnáměstek ministra průmyslu

Olomouc - Žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství podali obžalobu na šest mužů v kauze Mostecká uhelná (MUS). K soudu posílají kvůli podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti pět bývalých manažerů, z přijetí úplatku by se měl zodpovídat před soudem také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. Rozsáhlou kauzu vyšetřovala protikorupční policie několik let. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze, řekl dnes ČTK žalobce Petr Šereda.

Více souvisejících

kauza mus Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy